Magyar film világpremierje a Filmfesztiválon!

2022. 06. 09., 3:32pm
18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, Miskolc, 2022. szeptember 9-17.

 

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál mindig büszke volt rá, hogy a legnagyobb nemzetközi fesztiválsikerek mellett több magyar filmet itt láthat először a hazai közönség.

Trill Zsolt és Pál Emőke

Idén a fesztivál ad otthont Csoma Sándor rendező első nagyjátékfilmjének, amelyet Erőss Zsolt hegymászó története inspirált. A Magasságok és mélységek világpremierjét az alkotók mellett Erőss Zsolt özvegye, Sterczer Hilda is megtiszteli a jelenlétével. A film a CineFest-et követően szeptember 22-től lesz látható országosan a hazai mozikban.

Pál Emőke és Nagy Enikő

Erőss Zsolta valaha volt legnépszerűbb magyar hegymászó. Huszonhárom éves pályafutása alatt tíz 8000 méter fölötti hegycsúcsot hódított meg, első magyarként jutott fel a Csomolungma tetejére. 2013-ban Kiss Péter hegymászótársával életét vesztette a Kancsendzönga hegyen expedíció közben. Halálhíre megrázta az egész országot, miközben a legtöbben nem gondoltak arra, hogyan élte meg ezt a veszteséget felesége, Sterczer Hilda, aki két gyermekükkel várta haza a férjét.

Pál Emőke

Mivel a gyász továbbra is egyfajta tabu a kultúránkban, viszonylag kevés filmes és irodalmi feldolgozása létezik. Kifejezetten fontosnak és értékteremtőnek találom a róla való kommunikációt. Ez egy olyan esemény, amivel mindenki többször találkozik az élete során, mégsem vagyunk képesek megfelelően reagálni, sem belülről, sem kívülről”– meséli a rendező, aki a Magasságok és mélységekben nem Erőss Zsolt, hanem Sterczer Hilda történetét és gyászfeldolgozását meséli el.

A film nagyszabású gálavetítésére a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál első hétvégéjén kerül sor. Az eseményen jelen lesznek a film alkotói, köztük Csoma Sándor rendező, Pál Emőke főszereplő, az Erőss Zsoltot alakító Trill Zsolt, valamint Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan producerek. Megtiszteli jelenlétével az előadást Sterczer Hilda is, aki az alkotókhoz hasonlóan a vetítést követően válaszol majd a közönség kérdéseire.

Miskolc sok szempontból ideális helyszín a Magasságok és mélységek premierjére. A környéken számos remek mászóút található, itt van az ország második legnagyobb fedett mászóterme, és a sport iránt szenvedélyesen rajongó közösség is az egyik legnagyobb az országban. Ami pedig a hegy- és sziklamászó filmeket illeti, Miskolcon ennek is hagyománya van. A világ két legismertebb, outdoor sportokkal foglalkozó filmfesztiválja, a Banff Hegyifilm Fesztivál és a Reel Rock éveken át jelen volt Miskolcon, önállóan, vagy az utóbbi években a CineFest Adventure keretében.

A Magasságok és mélységek című film bemutatójára rendhagyó módon egy különleges kiadvánnyal is készülnek az alkotók.

Ebből az alkalomból jelenik meg a Harmat Kiadó gondozásában a filmet ihlető A Hópárduc felesége – Életem Erőss Zsolttal című nagysikerű interjúkötet egyedi kiadása, új borítóval és a rendező, Csoma Sándor előszavával. Mint dr. Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója elmondta: „A kiadó nagyon fontosnak tartja a különböző kulturális területek együttműködését, a szinergiák megtalálását különösen a hazai alkotók esetében, hiszen így a megszülető művek több síkon kapcsolódhatnak még szélesebb kört elérve. Ráadásul ezek az együttműködések hozzájárulhatnak a magyar alkotóművészek megismeréséhez is.”A könyv borítójának alapjául a film plakátja szolgált, mely a Laboratory Group munkája.

A Magasságok és mélységek a Nemzeti Filmintézet támogatásával a JUNO11 Pictures gyártásában, valamint Romwalter Judit koproducer jóvoltából a SPARKS Camera &Lighting koprodukciójában készült. Producerei Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan. Az operatőr Tóth Levente, a vágó Márton Dániel, a zeneszerző Balázs Ádám. A főszerepben az erdélyi származású Pál Emőkét látható, míg Erőss Zsoltot a Nemzeti Színház színésze, Trill Zsolt alakítja.A film a CineFestet követően szeptember 22-étől lesz látható országosan a hazai mozikban.

A 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált idén 2022. szeptember 9. és 17. között rendezik meg Miskolcon.

Fotókredit: CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

https://www.facebook.com/magassagokfilmhttps://www.instagram.com/magassagokfilm/