Magyar film varsói világpremierje

2020. 10. 10., 3:25pm
Október 9. és 18. között rendezik meg az A kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztivált.

Október 9. és 18. között rendezik meg az A kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztivált.

A lengyel fővárosban október 10-én, szombaton került sor Gothár Péter a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készített Hét kis véletlen című filmjének világpremierje. A rendhagyó vizuális és zenei világ teremtésére vállalkozó alkotást a Szabad szellem elnevezésű versenyprogramban vetítették. A Rezes Judit, Mészáros Blanka,

Mészáros Máté és Börcsök Olivér főszereplésével készült dráma egy pesti család életét követi nyomon, többnyire a mai Magyarországon, — néha visszatérve a múlt emlékeihez. A fim a hazai mozikban november 26-ától látható a gyártó Filmpartners forgalmazásában. 

2018 nyarán forgatta legújabb filmjét Gothár Péter, érdemes művész, Balázs Béla- és Kossuth-díjas rendező. Az ő nevéhez olyan ikonikus alkotások fűződnek, mint az Ajándék ez a nap, Megáll az idő, A részleg, a Haggyállógva Vászka vagy a Paszport.

Mészáros Blanka és Börcsök Olivér.

A Hét kis véletlen pesti emberek mindennapi életét követi nyomon, miközben néha visszatér a közelmúlt és a régmúlt emlékeihez. Mesedoboz, ami minden nyitáskor zenél és családi történeteket mesél. A film olyan emberekről szól, akikben él a szeretés vágya, megvan az új élet reménye, akik iróniával szemlélik a világot. Ám nem konvencionális módon reagálnak az élet dolgaira. A filmben nagy szerepe van Bartók műveinek. A történet fókuszában a társkeresés szükségszerűsége és hiábavalósága áll. A valódi identitás megtalálása   program, szabad megélése küzdelem. A film azokban a tárgykörökben keresi az utat, ahol vélhetően minden ember egyaránt tapasztalt és érintett.

A fim főszereplői Rezes Judit, Mészáros Blanka, Mészáros Máté és Börcsök Olivér. További szerepekben olyan neves színészeket láthatunk, mint Bagossy László, Bajomi Nagy György, Básti Juli, Bezerédi Zoltán, Börcsök Enikő és Znamenák István.

A Hét kis véletlen forgatókönyvét Bognár Péter, Gothár Péter és Németh Gábor jegyzik.  A film operatőre Táborosi András, vágója, Szórád Máté, jelmeztervezője Tihanyi Ildikó, díszlettervezője Torma Mária. A zeneszerző Selmeczi György, a producerek Kovács Gábor és Pataki Ági.

Pataki Ági, a film egyik producere elmondta: „Elkötelezett hívei vagyunk Gothár Péter korábbi filmjeinek. Rettenetesen izgatott minket az, hogy aki annyi mindent elmondott már a múltunkról, mit mond nekünk a jelenünkről. Nagyon örülünk, hogy egy A kategóriás fesztiválon lesz a film világpremiere. Ez jó ugródeszka lehet annak a sok fiatal – köztük több elsőfilmes - alkotónak, akik mind részt vettek a Hét kis véletlen elkészítésében.”