Magyar Ízek Utcája a Várkert Rakparton

2022. 16. 08., 11:01am
Magyarország legnagyobb gasztronómiai seregszemléje 12. alkalommal kerül megrendezésre a Várkert Bazárnál Szent István napja alkalmából.

 

Augusztus 19-21: Magyar Ízek Utcája (MIU) , idei tematikája a GABONA köré épül. A hagyományosan három napos rendezvényt az ünnepi hétvégén péntek – szombat – vasárnap tartják.

Magyar és nemzetiségi ételek, alapanyagok a Kárpát-medencében - ez akár a mottó is lehetne. Az idei év kiemelt termékei a gabonafélék lesznek, felhívva a figyelmet legfontosabb élelmiszer alapanyagunkra, és arra a sokszínűségre, ahogy jelen van gasztrokultúránkban.

S, ha már gabona, beszéljünk a kölesről!

Tárkonyos tejszínes köleskása vargányával:

Egyik legősibb gabonafélénk, a köles jelentősége a kenyérgabonák megjelenésével a háttérbe szorult. Pedig sok jó tulajdonsága van. Főzéskor ötszörösére dagad, így a leggazdaságosabban szállítható gabonaféle volt.

Ínségekkor gyakran ezzel segítették ki egymást a városok. Értékes fehérje és ásványi anyag tartalma miatt nagyon egészséges, miközben gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

Ha szaftos kásának készítjük el, gazdagon vajjal, a tárkony, a vargánya és a tejszín triója elképesztő harmóniát hoz létre.

A MÍU a Lánchídtól az Erzsébet-hídig, vagy ha úgy tetszik a Döbrentei tértől a Clark Ádám térig, a Várkert Rakparton várja vendégeit.

A több mint tíz évre visszatekintve folyamatosan keresik azokat az alapanyagokat ízeket, kézműves készítményeket és kuriózumokat amikre fel kell hívni a nagyközönség figyelmét.

Így például ott lesznek a magyar gyümölcsök ízei, lekvároktól gyümölcssajtoktól, gyümölcsboroktól a pálinkáig, kézműves kenyerek, lepények és sütemények, mézek, kolbászok és füstölt húsok ízletes zöldségkészítmények. De, természetesen kapható lesz a bíztató árfekvésű ünnepi borsodi sör mellett sok kézműves sörfőzde egyedi terméke is.

Az eseményen közel 200 ember főzi a Duna parton Magyarország és a Kárpát-medence különleges ételeit, mint pl. bogyiszlói csülkös pacal, vajdasági-, roma-, csángó ételek, szatmári töltött káposzta, Karcagi birkapörkölt, csiptetett ponty és sok más halkészítmény. Sparhelten sült lepény, langalló, töltött lángos, stb.

Visszatérő barátainkként érkeznek olyan főzőasszonyok és akár emberek, akik nem a professzionális konyhaművészet frontjától érkeznek de tudásuk és ételeik fel veszik velük a versenyt: szülőhelyükhöz kötődő hagyományos ételt, ételfőzési eljárást mutatnak be.

Így idén Felvidékről, Mátyusföld izgalmas káposztalevese és mákos pogácsája, Kárpátaljáról egy remek borsos leves érkezik. Nagymuzsaly községből, kiváló házi szilvalekvárral készült fánkot is sütnek majd. Nagyon kedvelt a moldvai csángó faluból, Pusztinából Nyisztor Tinka néprajzkutató vezetésével érkező csapat, akik szőlőleveles töltikét – ott úgy nevezik húsos galuskát – készítenek.

Határon innen megkóstolható lesz az alföldi pásztorétel, az öhön, a sokácbab, a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti jegyzékén is helyet kapott Karcagi birkapörkölt, és a roma ételek egy klasszikusa, a cigánykáposzta vakaróval vagy bodaggal.

A Vajdaságból a dél-dunai halászléfőzők levesével, az Őrségből pedig tökmagolajjal locsolt dödöllével érdemes megismerkedni.

A Magyar Ízek Utcáján a szomjunkat is olthatjuk az Üdítő és Bódító sátrak kínálatával – jófajta fröccsök és szörpök, de 8-10 féle magyar kézműves sör, köleses sör, sörpárlatok, ízletes gyümölcsborok, mézbor, gyógynövényes teák és néhány magyar jellegzetes pálinka is várja a látogatókat.

Idei újdonság a Kézműves Kozmetikumok “Kertje”, ahol bemutatnak néhány olyan kencét, amit magyar alapanyagokból, kézzel készítenek.

Hagyományosan idén is kiemelt figyelem jut a családosokra.

A legfiatalabb látogatóinknak tálalják az Aprónépek Vigadóját a Várkert Bazár multitermében. Számos, remek bábtársulat előadásával, igazi mesemondókkal, kézművesekkel és a nyitó napon Halász Judit koncertjével.

A MIU látogatói bemutatókat, gasztro-beszélgetéseket is láthatnak a színpadon, esténként pedig színes koncertek alapozzák a hangulatot. Fellép Ferenczy György és az 1-ső Pesti Rackák, a Hot Jazz Band és a Csík zenekar is.

Idén is lehet az ünnepen vért adni a Magyar Vöröskereszt szervezésében.

Ott lesznek a Magyar kutyafajták mentői, a gyerekek pedig közlekedésbiztonsági játékokat is kipróbálhatnak.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén is ingyenes vércukorméréssel várja a látogatókat mindhárom napon a Magyar Ízek Utcáján. Az ingyenes szűrés főtámogatója, a magyar fejlesztésű Dcont vércukormérő készülékeket gyártó 77 Elektronika Kft.

Magyar Pékszövetség és  a Kenyérverseny

A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven, tizenegyedik alkalommal rendezte meg Kenyérversenyét.

Az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi Kenyér első helyezettje a balmazújvárosi Gulyás kenyér.

A Balmaz Sütöde Kft. kemencéiben sütötték ropogósra, felelevenítve a gulyások békés életének

egyik alapvető élelmiszerét. Az egyszerű, alföldi pásztorélet a magyar nép egységét és egyéni jellegét hangsúlyozza.

Az innovatív kategória nyertesének a Batátás kenyeret választotta a hétfős szakmai zsűri. A Varga Pékség 95 Kft. terméke a sárgás bélzettel rendelkező kenyér az egészséges fogyasztói trendeket szem előtt tartva, a hagyományok mentén, élesztő nélküli technológiával készült.

A Duna-Tisza közi hátságon fekvő Ásotthalom egyik jellegzetes növényét, a batátát összeboronálták az alakorral,a mórahalomi pékség kemencéjében.

Az ünnep tiszteletére a Várkert Bazár sétányon kóstolhatják először az Év Kenyerét, megismerkedhetnek a Batátás kenyérrel, és

egy csodálatos, szilvalekvárral töltött Sétáló süteménnyel, ami szitén a  Varga Pékség 95 Kft. elsődíjas terméke.

Elfogyasztásuk közben betekintést nyerhet a gabona múltjába, jelenébe és jövőjébe az érdeklődő.

Magyar Cukrász Ipartestület és Magyarország Tortái

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhatodik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

A Magyarország Tortája címet idén Karikó Orsolya (Vanília & Gelarto Kézműves Cukrászat, Nagykőrös) kreációja, a „Huncut szilva herceg” fantázianevű torta viselheti.

A győztest az ötletének megszületésekor a kiváló egri vörösbor és kedvelt magyar gyümölcs, a szilva ízének harmonikus párosítása ihlette meg. A torta alapja egy liszt mentes, mogyorós dacquoise felvert karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, melyet lágyan rétegez egy üde, könnyed és zamatos, pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousse. Megbolondítva az egri borvidék kiváló családi pincészete által megalkotott classic vörösbor hangulatával, valamint a szintén vörösboros erdei áfonya-szilva zselé, így kényeztetve érzékeinket. A torta koronája a frissen szedett szilva ízét idéző gyümölcsös áthúzó.

 Egy Csepp Figyelem Alapítvány és Magyarország Cukormentes Tortája

Az idei győztes a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmestere, Gyuris László „Nagyi kedvence” elnevezésű tortájával lett. Az elegáns küllemű, hozzáadott cukor nélküli tortában az üde, kellemesen savanykás málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, valamint a könnyű mascarpone mousse harmonikus íz világát némi hibiszkusz virág és csipkebogyó velő teszi teljessé.

A Nagyi kedvence szeletenként mindössze 233,8 kalóriát és 11,9 gramm szénhidrátot tartalmaz. Piskóta mandula- és kókuszlisztből készült, gabonalisztet nem tartalmaz, ezért csak mérsékelten emeli a vércukorszintet. Az egészséges életmód híveinek nagy kedvence lehet, és cukorbetegek is fogyaszthatják tízóraira, vagy ebéd mellé desszertként.

A tortákat, a kenyereket és sok - sok más finomságot három napon át lehet kóstolni a Magyar Ízek Utcájában.