Ma van az alvás világnapja: március 17.

2023. 17. 03., 8:40am
Több mint tíz éve, minden esztendőben Magyarországon is alvás nap

 

Az emberek egészségi állapotának fontos része életmódjuk és alvásuk minősége.

Ezért az idei alvás világnapja kiemelt témája ez lesz: Alvással az egészségért. A 2023. évi World Sleep Day eseményeihez az idén 73 ország kapcsolódik, Magyarországon a Magyar Alvás Szövetség nemzetközi alvás konferencián ismerteti a legújabb kutatási eredményeket és a gyakorlati tapasztalatokat.

Magyar Alvás Szövetség a magyarországi egészségügyi kultúra, az alvással kapcsolatos gyógyítás, tudományos ismeretterjesztés, az oktatás és a képzés területén tevékenységet folytató intézmények és szakemberek munkáját összefogó szakmai szervezet. Kezdeményezésükre és szervezésükkel tíz éve indult el - Közép-Kelet-Európában elsőként – az egészséges életmódhoz és az alváshoz kapcsolódó egészségügyi ismeretterjesztés új formája. Nemzetközi egészségügyi szervezetek, mint a World Association of Sleep Medicine és a World Sleep Society partnereként meghonosították és minden esztendőben magas színvonalú eseménnyé tették a World Sleep Day rendezvényeket. Európai standardok alapján kidolgozták az alvásminőség-mérés új módszereit, nemzeti alvásminőségi felméréseket végeznek, és új szempontú foglalkozás-egészségügyi, munka-egészségügyi módszereket hoztak létre. Tevékenységüket a nemzetközi alvás szervezet kiemelkedőnek tartja, elsőként kapták meg Közép-Kelet-Európában a Distinguished Activity Award elismerést. Megbízásukra a nemzetközi szervezet regionális térségi koordinációs központja. Tevékenységük széles körű társadalmi nyitottságra épül, mindazoknak az összefogására, akik szeretnének és tudnak tenni az alváskultúra erősítésért. A Magyar Alvás Szövetség komplex orvosi háttérrel működik, orvosai a szakterületek specialistái: neurologusok, szomnológusok, kardiológusok, tüdőgyógyászok, pszichológusok, pszichiáterek, ortopédusok és egészségügyi terapeuták.

A budapesti klinikai negyedben található orvosi központjukban több mint harminc szakorvos dolgozik. Megbízásukra a nemzetközi szervezet regionális térségi koordinációs központja.