Ma kezdődik a Budapesti Klasszikus Film Maraton

2022. 13. 09., 8:48pm
Sok érdekes film kerül vetítésre ingyenesen, négy helyszínen

 

Programok és információk:

https://nfi.hu/budapesti-klasszikus-film-maraton-2022/vetitesek/programbontas

Bujtor István visszatér a filmvászonra

A Film Maratonon vetítik Az oroszlán ugrani készül felújított változatát

Az oroszlán ugrani készül - Pecsenke József

Bár az 1980-as években vált igazán híressé Ötvös Csöpi szerepében a 80 éve született Bujtor István.  A bátor és ügyes, mindent legyőző akcióhős figurája az első magyar kémfilmben, az Oroszlán ugrani készül című alkotásban kelt életre először. látható. A film felújított változatát a Budapesti Klasszikus Film Maratonon fesztiválon láthatja először a közönség.

A világot nagy veszély fenyegeti: egy frissen szabadult háborús bűnös orvos tömegpusztító fegyverrel felérő szérumáért folyik a hajsza. Egy náci exparancsnok és szadista ügynöke megkörnyékezi a professzort, akit a lánya életével zsarolnak. Még szerencse, hogy a magyar rendőrség szuperügynöke, Menő Fej is rááll az ügyre. A nyomába eredő gengsztereket egy-két pofon vagy kütyü bevetésével intézi el, és közben mindig marad elég ideje a hölgyekre is.

Révész György alkotása bevallottan a James Bond-filmek paródiája, amelyben a Bujtor István által alakított magyar titkos ügynök, Menő Fej, a jugoszláv rendőrség oldalán száll szembe egy nácikból álló bűnözőcsoporttal, hogy megszerezze a Dubrovnik közelében, egy sziklában elrejtett tömeggyilkos ampullát. A népszerű 007-esről szóló filmek az 1960-70-es években nem mentek át a szocialista cenzorok szűrőin, a látványos tengerparti autós üldözéssel, szigetek közötti hajókázással és a történelmi óvárost bemutató helikopteres légi felvételekkel gazdagított akció-vígjáték ezért különösen nagy népszerűségnek örvendett a hazai közönség előtt.

A film ötlete úgy született meg, hogy Révész György rendező és Föld Ottó főgyártásvezető a dubrovniki tengerparton sétálgatva meglátták a sziklát, ami egy ugrani készülő oroszlánra hasonlít. Megvásárolták két jugoszláv szerző krimi-ötletét és indulhatott is a forgatás többek közt Dubrovnikban, Splitben és Mostarban. 

A szereposztás igazi különlegessége, hogy Psota Irén brillírozik a főgonosz szadista Helgaként, illetve Ajtay Andor, Szendrő József és Dajka Margit mellett a kor olyan sztárjai is feltűnnek, mint a teljes Illés zenekar vagy Medveczky Ilona. A filmben a többszörös olimpiai- és Európa-bajnok ökölvívó, Papp László is felbukkan.

Az oroszlán ugrani készül frissen felújított változatát szeptember 18-án vetítik a Budapesti Klasszikus Film Maraton programjában. Bővebben:

https://nfi.hu/budapesti-klasszikus-film-maraton-2022/vetitesek/szekciok/magyar-szem/a-feny-mesterei/az-oroszlan-ugrani-keszul.html

Hollywood jóságos nagybácsija, aki találkozott Ferenc Józseffel és Hitlerrel is

Gärtner Sándor, művésznevén Gerő Jenő több országban és két különböző kontinensen, ugyanabban a karakterszínészi szerepkörben lett világhírű, Szőke Szakáll néven.

Bár igazán soha nem tanult meg angolul, mégis összesen csaknem félszáz szuperprodukcióban szerepelt, Humphrey Bogart, Doris Day,vagy éppen Judy Garland mellett. 

A Budapesti Klasszikus Film Maratonon látható Barátságos arcot kérek! (1935)című vígjátékot még Magyarországon forgatta, a Karácsony Connecticutban (1945)pedig hollywoodi karrierjének egyik gyöngyszeme.

Önéletrajza, a Vonósnégyes Casablancában – Életem Ferenc József császár, Adolf Hitler és a Warner Brothers uralma alatt magyarul is olvasható.