Luxusékszerek a BÁV őszi árverésén

2020. 22. 09., 10:15am
A legnagyobb ékszerházak - Cartier, Tiffany, Bvlgari - luxusékszerei kerülnek kalapács alá, az éppen ebben az évben, árverései 100 éves évfordulóját ünneplő BÁV őszi aukcióján

A gazdasági válságok idején hagyományosan menekülőeszköznek számító arany ékszerek iránti érdeklődést a koronavírus járvány még inkább felerősítette.

Ezt mutatta a BÁV 2020-as műtárgy befektetési indexe is, amelyben az ékszerbefektetések aránya jelentős, 16%-os növekedést ért el, ezzel szorosan felzárkózott a festménybefektetés mögé.

A legnagyobb ékszerházak - Cartier, Tiffany, Bvlgari - luxusékszerei kerülnek kalapács alá, az éppen ebben az évben, árverései 100 éves évfordulóját ünneplő BÁV őszi aukcióján, szeptember 29-30-án.

Az ikonikus ékszerek mellett többek között Ligeti Antal, Schönberger Armand, Bernáth Aurél, Kádár Béla és Orosz Gellért festményeire lehet licitálni. A műtárgyak között egy kivételesen gazdag Zsolnay-kollekció, egy spanyol lottósorsoló gömb és Tornai Gyula most felfedezett szecessziós bútorai is szerepelnek. A tételekre, a személyes jelenléten túl,  vételi megbízással, telefonon és online is lehet licitálni. 

A BÁV jogelődje 100 éve, 1920. október 8-án rendezte meg első aukcióját az Állami Árverési Csarnokban. Az elmúlt száz év során több százezer alkalommal koppant a kalapács, és születtek új és új rekordok. 

Magyarországon az első ékszeraukciót is a BÁV szervezte 1981-ben. A mindössze 32 tételből álló kollekciónál a legnagyobb kihívást, egy addig nem létező piacon, az árak meghatározása jelentette. Az akkori anyag összeállításánál már segédkezett Dembitzné Szalóki Magdolna ékszerszakértő. 39 évvel, és több mint 100 árverésnyi tapasztalattal a háta mögött idén is kiválogatta a legizgalmasabb ékszercsodákat az őszi aukcióra.  

A 76. Művészeti aukció első  napján az ékszerek és ezüst műtárgyak kerülnek kalapács alá. A 30-as, 40-es évek ékszer remekei mellett felvonulnak a finom, minőségi alapdarabok, a befektetésre is kiváló brilles ékszerek, valamint a luxusmárkák ékszercsodái.

Jó alkalom lesz ez azoknak, akik eddig csak a kirakatokban csodálhatták meg a nagy ékszerházak alkotásait, de nem is álmodhattak arról, hogy egy-egy ikonikus modellt megvásároljanak.

Ezek közül talán a legismertebb 

a Cartier hajlított szög elnevezésű karkötője, a szerencseszimbólum a 90-es évek óta hódít. A könnyen viselhető karék tökéletes formatervezése miatt szinte minden sztár ékszerdobozában megtalálható. A Tiffany leghíresebb tervezőjétől, Elsa Perettitől, a hullámok ihlette nyakékre és a hozzá tartozó karékre 900 ezer forintról lehet licitálni.

Az ékszernap csúcspontja a Van Cleef & Arpels különleges, csavart karika fülbevalója lesz, amelynek belső és külső ívét a tervező 54 darab, mintegy 8 karátnyi tökéletes baguette és kerek csiszolású briliánssal díszített. A minőségi eleganciáért legkevesebb 3 millió forintot kell majd fizetni. Aki a fülbevalóhoz illő fehérarany, közel 10 karátnyi briliánssal ékített nyakéket is szeretné felvenni, annak további 3,6 millió forinttal kell készülnie az aukcióra.  

Az ékszerek után sorra kerülő, és a szokásosnál is gazdagabb ezüst kollekcióban szintén feltűnik egy Tiffany alkotás. A háromdarabos tálalókészlet japonizáló díszítésével minden karácsonyi asztal különlegessége lehet. A villa kiegészül két míves halas késsel.

Az árverés második napjának festményei között megtaláljuk Ligeti Antal Pest-Buda látképét. A 9,5 millió forintról induló alkotás 1870 körül készült, datálását segítette az akkor épített Szent István Bazilika kupolája. 

Schönberger Armand Rakpart című jól ismert festményét a háború utáni európai izmusok összegző művének tekinthetjük, amelyre egyaránt hatottak a német expresszionizmus, az olasz futurizmus és a magyar dekoratív modernista törekvések. A világháború utáni újrakezdést megjelenítő főműre 6 millió forinttól lehet majd licitálni.

Az őszi aukció kínálata már ízelítőt ad a decemberi kortárs árverésből is. Orosz Gellért, a magyar absztrakt művészet meghatározó alakjának formabontó művei sokáig a művész budapesti otthonában, egy dobogó alá rejtve várták az utókor megbecsülését. Több mint 50 év után alkotásai folyamatosan döntik meg az egyre magasabb aukciós rekordokat. Az 550 ezer forintos kikiáltási áron most árverésre kerülő 5+2 című műve a zártság és kiterjesztés, lehatároltság és nyitottság, ritkulás és tágulás dinamikus játékára épít, amelyben a szinte felharsanó 5 pasztellszín mellett a +2 fekete és tégla piros, csak fokozzák a festmény lendületét. 

A festménynap záróakkordja Bernáth Aurél Csendélet Cézanne-könyvvel című alkotása. A Duna parti ablak elé állított, dísztelen asztalon, látszólag esetlegesen odakerült tárgyak között jelenik meg a címadó Cézanne-könyv. A hideg fényű, őszi hangulatú kép hűen adja vissza Bernáth lírai alkatát. A festő érett korszakának egyik kiemelkedő műve 4,5 millió forintról indulva kerülhet új gyűjteménybe.

A műtárgy anyag sokak által várt tétele lesz az a 240 ezer forintos kikiáltási árról induló 19. század eleji francia kandallóóra, amely a híres párizsi órás családból származó Maurice-Jacques Gavelle munkája. A fatörzsbe épített óraszerkezetre támaszkodó Héraklész a múló időre emlékezteti a halandókat.

Akik ellátogatnak az aukciós kiállításra, kipróbálhatnak egy százéves spanyol lottósorsoló gömböt is. De többek között érdemes eljönni és megcsodálni a világhíres orinentalista festő és bútorterező, Tornai Gyula egyik most felfedezett, magyar szecessziós íróasztalát és iratszekrényét is.

A hagyományosan erős Zsolnay felhozatalban igazi ritkaságnak számít idén a Klein Ármin által tervezett és kivitelezett három darabos virágtartó garnitúra. A kecses, udvarlási jelenetekkel díszített alkotás 2 millió forintos kikiáltási árral várja a gyűjtőket. A szakértők idén is egy különleges válogatással adóznak a többek között Török János, Gazder Antal és Kovács István által fémjelzett modern Zsolnay korszaknak.

A 76. Művészeti aukció kiállítását szeptember 19-27. között ingyenesen tekinthetik meg a BÁV Aukciósházban (1052 Budapest, Bécsi utca 1.). Az ékszerek és ezüst műtárgyak szeptember 29-én, a festmények és műtárgyak szeptember 30-án, 18.00 órakor kerülnek kalapács alá a MOM Kulturális Központban. 

A kiállításon és az árverésen - a látogatók egészségének védelme érdekében, - járvány megelőzési intézkedések léptek életbe. A kiállítás helyszínén, egyszerre csak annyian tartózkodhatnak, amennyien be tudják tartani a távolságtartás szabályait. Az aukción ezt a székek elrendezése is segíti. Az árverésen és a kiállításon is kötelező a maszkviselés, és a kihelyezett kézfertőtlenítők használata.  

Az árverésen, a személyes jelenlét mellett, vételi- vagy telefonos megbízást is le lehet adni, illetve online is lehet licitálni az axioart.com oldalon

További információk és katalógus: www.bavaukcio.hu