Liszt Ferenc legnagyobb szabású műve a Pesti Vigadóban

2023. 23. 11., 8:50am
Koncertkörülmények között Liszt rendkívüli jelentőségű Krisztus oratóriumát mindössze 10-15 évente egyszer lehet hallani Budapesten,

 

by Szendi Hrváth Éva

Somos Csaba karmester

Köszönhető ez annak, hogy igen terjedelmes, előadó-apparátusa is nagy, megszólaltatása pedig kivételes erőfeszítést és szakértelmet igénylő feladat. Ám most eljött az ünnepi alkalom! Pont 150 évvel a magyarországi bemutató után a közönség a Nemzeti Énekkar és a Szent István Filharmonikusok előadásában, kiváló hazai szólisták közreműködésével élvezheti a kivételes alkotást. Ráadásul annak egykori helyszínén, a Pesti Vigadóban.

Liszt 1855-ben kezdett dolgozni nagyszabású oratóriumán, de magnum opusát csak 1867-ben fejezte be. A zeneirodalom Krisztus életét feldolgozó műveinek sorában az egyik nagy típus a megváltó születésének, a másik pedig kereszthalálának témáját dolgozza fel. Az első csoportba olyan művek tartoznak, mint Stölzel, Schütz, Bach vagy Saint-Saëns karácsonyi oratóriuma, a másodikba olyanok, mint Bach, Händel, Telemann, Penderecki, Pärt vagy Zombola Péter passiója.

Liszt oratóriumában zenekari tételek váltakoznak kórusra, szólistákra és zenekarra, csak szólóra és zenekarra, illetve csupán orgonakíséretes kórusra. Különlegessége még, hogy témáját a megváltó teljes életéből meríti, amelybe a születés és a halál egyként is benne foglaltatik – ebből a szempontból leginkább Händel Messiása tekinthető a darab elődjének.

Az oratórium három részből áll: Karácsonyi oratórium, Vízkereszt után, Szenvedés és feltámadás.

A Pesti Vigadóban felcsendülő mű zenekara kiváló vendégegyüttes, a Szent István Filharmonikusok. A produkció karmestere, Somos Csaba 2016 januárja óta áll a Nemzeti Énekkar élén. A mű énekes szólistái, Váradi Zita, Szalai Ágnes, Schöck Atala, Szappanos Tibor, Fátrai János és Sebestyén Miklós olyan művészek, akik egyforma érzékenységgel fordulnak Liszt érett kori stílusa és a vallásos oratórium átszellemültsége felé. A különleges előadást a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gyermekkara teszi teljessé.

LISZT FERENC: KRISZTUS ORATÓRIUM

  1. november 26. (vasárnap) 19:30 – Pesti Vigadó

Vezényel: Somos Csaba

Váradi Zita, Szalai Ágnes szoprán

Schöck Atala alt

Szappanos Tibor tenor

Fátrai János bariton

Sebestyén Miklós basszus

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gyermekkara (karigazgatók: Sapszon Borbála és Sapszon Ferenc)

Szent István Filharmonikusok

A Nemzeti Filharmonikus Zenekarról

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Magyarország vezető szimfonikus zenekarainak egyike. Az elmúlt évtizedekben mintegy 40 országban, közel 330 külföldi turnékoncertet adott. 2023 tavaszán ünnepelte fennállásának 100 éves jubileumát.

Egykori vezetőjük, Kocsis Zoltán vezényletével olyan neves helyszíneken és fesztiválokon lépett fel, mint a New York-i Avery Fisher Hall, a tokiói Suntory Hall, a birminghami Symphony Hall, az athéni Megaron, a bukaresti Enescu Fesztivál, a Colmari és a Kanári-szigeteki Fesztivál, bogotai Beethoven Fesztivál; 2011-ben, a Liszt-év alkalmából a brüsszeli Bozar Központban és a Vatikánban játszott, a XVI. Benedek pápa tiszteletére adott koncerten. Az együttes rendszeresen visszatér többek között Franciaországba, Japánba, Németországba, Romániába, Spanyolországba, Szlovákiába és Szlovéniába. Az utóbbi években felléptek Bogotában, Isztambulban, Dél-Koreában, Kínában és Svájcban is.

A Zenekar a jubileumi évadot 2022 őszén az új, jelenleg is regnáló főzeneigazgatója, Vashegyi György irányításával indította.