Lignano Sabbiadoro nyári újdonságai

2019. 19. 07., 7:15pm
Lignano a Felső-Adria egyik legkedveltebb üdülőhelye, gyönyörű strandjai minden évben kiérdemlik a kék zászlós minősítést. A kisgyerekekkel utazóknak is igazi paradicsom.

Lignano a Felső-Adria egyik legkedveltebb üdülőhelye, gyönyörű strandjai minden évben kiérdemlik a kék zászlós minősítést. A kisgyerekekkel utazóknak is igazi paradicsom: állatkertek, játékparkok és szórakoztató komplexumok egész sora várja a családokat.

Nyolc kilométer hosszú, finom homokkal borított, sekély tengerbejáratú partszakaszával Lignano Sabbiadoro az Adriai-tenger egyik legvonzóbb nyaralóhelye. Az egykor elzárt település, amit az 1930-as évekig csak a víz felől lehetett megközelíteni, ma már korszerű infrastruktúrával és szolgáltatásokkal várja a vendégeket. De a környéket borító fenyveseknek és a közeli Marano-lagúna természetvédelmi rezervátumnak köszönhetően Lignano Sabbiadoróban a természet nyugalmát keresők is ideális pihenőhelyre találnak.

Legyen zöldebb a nyaralás!

A 2019-es nyári szezonban Lignano Sabbiadoro a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra. Április 27-től, a nyaralószezon hivatalos megnyitójának napjától eltűntek a strandokról a műanyag szemüvegek, tányérok és evőeszközök – a „Plastic Free”, azaz a műanyagmentes kezdeményezésnek köszönhetően a tengerparti étkezőkben az összes eldobható műanyag eszközt biológiailag lebomlóra cserélték. A növényi keményítő és cellulóz felhasználásával készülő új, környezetbarát termékek 100 százalékban természetes eredetűek, ráadásul hőállóak, így mikrohullámú sütőkhöz és hagyományos sütőkhöz is használhatóak.

A szervezők a nyaralóvendégek tájékoztatását is fontosnak tartják, ezért információs táblákon mutatják be a kezdeményezést, és felhívják a figyelmet a megfelelő hulladékkezelésre. Csak idő kérdése, és a vizes, illetve üdítőitalos palackokat is száműzni fogják a homokos tengerpartról – a gyártók egyelőre a műanyag helyettesítőjét keresik, a strandokon ugyanis törvény tiltja az üvegpalackok használatát.

Lignano Sabbaidoro zöld szemlélete olyan további innovációkban is megnyilvánul, mint az elektromos autók töltőállomásainak bővülő kínálata, vagy, hogy számos tengerparti létesítményben már napelemeket is használnak energiatermelésre.

A természet vonzásában

A Marano-lagúna és a Grado-lagúna között elterülő táj, a Lignano környéki természetvédelmi területek egyedülálló állat- és növényvilággal büszkélkedhetnek. A nyílt tenger előtt húzódó kisebb-nagyobb szigetek sorozata is védett, beleértve a SantʼAndrea-szigetet és a Martignano-szigetet is, amelyet Isola delle Conchiglie néven is ismerhetünk.

A Foci dello Stella és a Valle Canal Novo természetvédelmi területek egyesítésével létrejött rezervátumban az egyedülálló állat- és növényvilág mellett az emberi örökség, a tipikus, náddal fedett halászházak is figyelmet érdemelnek. Lignano védett természeti értékeit a szervezett hajókirándulásokon túl kajakkal, kenuval vagy evezős csónakkal is megismerhetjük.

A vízminőséget és a tudatos környezetgazdálkodást elismerő kék zászló mellett Lignano Sabbiadoro strandjai évek óta elnyerik a zöld zászlót is, amit az olasz gyermekgyógyászok szervezete ítél oda különböző kritériumok alapján: ilyen a tiszta és sekély víz a part közelében, a homokos strand, a vízi-mentők jelenléte, készenléti mentőcsónakok, megfelelő játékok, gyermekápolásra és pelenkázásra alkalmas helyiségek, valamint fagylaltozók, bárok és éttermek a közelben.

Szórakozás kicsiknek és nagyoknak

Azon túl, hogy a tengerpart ideális a strandolásra, a Beach Village, a Family Village, a Smile Village és a Fun Village miniklubjaiban mindennapos animációs programokat is kínálnak az öt és tíz év közötti gyerekeknek.

És, amíg a kicsik a gyerekklubban játszanak, idősebb testvéreik és a szülők fitnesz-, jóga- és aerobikfoglalkozásokon, csoportos táncórákon és egyéb programokon vehetnek részt. Lignanóban természetesen a vízi sportok kínálata is bőséges: a klasszikus vitorlásleckék mellett a kenuzást, a kajakozást, a siklóernyőzést, a szörfözést és a kite szörfözést is kipróbálhatjuk.

A nyár trendsportja kétségtelenül a Stand Up Paddle (SUP), amit magyarul leginkább állószörfnek vagy állva evezésnek fordíthatnánk. Külön családi SUP-deszkák is bérelhetőek, amelyek hat személy szállítására is alkalmasak – akár a Marano-lagúna természetvédelmi területet is bebarangolhatjuk rajtuk sirályok, gémek, kormoránok és más madárfajok nyomában.

Vidámparkok mindenkinek

S ha mindez nem volna elég, ott vannak még a különféle szórakoztató és vidámparkok. Például Olaszország első „Aquasplash” vízi parkja, amely lényegében egy hatalmas élményfürdő 15 csúszdával, köztük kamikaze csúszdákkal és koromsötét alagutakkal, amelyeken át csobbanhatunk a vízbe.

Szintén időtlen klasszikus a Strabilia Vidámpark, ahol a hullámvasút és az óriáskerék mellett vízi dodzsemet, mini motorpályát és különféle tematikus játékokat találunk. Az I Gommosi vidámpark felfújható játékokat és más szórakozási lehetőségeket kínál, a Lignano Riviera fenyőerdejében épült Unicef Kalandparkban (Parco Avventura UNICEF) pedig köteleken és függőhidakon próbálhatjuk ki ügyességünket. S végül a Bibione és Lignano között elterülő Punta Verde állatkertben, amely a legszebb olasz állatparkok egyike, az oroszlánoktól a kengurukig számos állatot megfigyelhetünk.

Csodás tengerparti esküvő az év bármely szakában

Sokan választják Lignanot házzaságkötéshez. Tökéletes helyszínek, tökéletes szervezés, tökéletes szolgáltatások.

Új VIP területek „Click & Drink” szolgáltatással

Mindazok, akik Lignano Pineta új VIP-területén függönyös privát pavilont vagy Strandbad 11-es napernyőt bérelnek, élvezhetik az új „Click & Drink” bár szolgáltatását. Az ingyenesen elérhető „Lyzard” alkalmazás használatával egyszerűen csak be kell szkennelni a pavilon vagy a napernyő QR-kódját, és a menüből máris meg lehet rendelni a kívánt ételeket és italokat, amit a közeli kioszk pincérje szolgál fel.

Azoknak pedig, akik nyaralás közben a kondíciójukra is odafigyelnének, a Technogym ingyenes, legmodernebb eszközökkel felszerelt fitneszközpontja kínál lehetőséget a sportolásra. Emellett a spinning, a vizes nordic walking, a klasszikus vagy a lépcsős aerobik is bárki számára elérhető. Az egyes kurzusok kezdési időpontjáról és helyszínéről a www.lignanosabbiadoro.it címen lehet tájékozódni.

A kerékpár a tökéletes közlekedési eszköz

Lignano Sabbiadoróban 20 kilométernyi bicikli utat találunk. A település gyakorlatilag autómentes övezet, a gyerekek nemcsak itt, hanem a lagúnák mentén is biztonságosan kerekezhetnek. De június elejétől szeptember végéig a nyaralók ingyenes, vezetett kerékpáros túrákon is részt vehetnek; például a hétfőnként induló „Pedalata dei due Fari” túra Lignanótól Bibionéig járja be a vidéket.

Nagyon népszerűek a kerékpározást hajózással összekötő kirándulások is, amilyen a csütörtökönként szervezett „Marano kerékpárral és hajóval” elnevezésű túra. Ez alkalmat kínál arra, hogy a Stella folyó torkolatánál felfedezzük a vadon élő madarak paradicsomát – és a kiránduláson még borkóstolásra is lehetőség nyílik. Természetesen e-kerékpáros túrák is indulnak, illetve újdonságot jelentenek a puha homokos strandokra szervezett egyórás reggeli biciklitúrák, amiket széles gumiabroncsú kerékpárokkal teljesíthetnek a vállalkozó szellemű nyaralóvendégek.

Koncertek, sportesemények és fesztiválok

A nyári hónapokban Lignano Sabbiadoro számos sporteseményt és zenei fesztivált szervez. Augusztus 11-én például a Frecce Tricolori műrepülő csapat hagyományos bemutatóját nézhetik meg az érdeklődők.

Szeptember 1-jén rendezik a Lignano SUP Bajnokságot, szeptember 5–8. között az olasz íjászbajnokságot, október 13-án pedig a Lignano Bike Maratont.

Az olasz zenei élet nagyjai is rendszeresen koncerteznek a Felső-Adria népszerű nyaralóhelyén. Az augusztus 28-ai Jova Beach Partyn például a világhírű olasz énekes, Jovanotti mellett több nemzetközi művész is fellép.

Augusztus 23-án Edoardo Bennato ad koncertet az Arena Alpe Adriában. A nézők Iramával, az olasz „Amici” televíziós tehetségkutató verseny győztesével is találkozhatnak, a fiatal csillag koncertjére július 19-én kerül sor. Augusztus 12-én pedig a rap rajongói örülhetnek a szardíniai rapper, Salmo fellépésének.

További információ: www.lignanosabbiadoro.it