Libertate '89 – Nagyszeben

2023. 02. 11., 1:07pm
November 16-tól a hazai mozikban színes magyar-román történelmi filmet tekinthetnek meg a nézők

 

by Szendi Horváth Éva

 

A forradalmi napok eseményeit felidéző, 108 perces alkotást román nyelven, magyar felirattal kerül levetítésre.

Írta és rendezte: Tudor Giurgiu

Főszerepben ALEX CALANGIU, CĂTĂLIN HERLO, IONUȚ CARAS, IULIAN POSTELNICU, ALEXANDRU PAPADOPOL, LEONID DONI, ANDI VASLUIANU, CUZIN TOMA, MIRELA OPRIȘOR látható.

A látványtervező VALI IGHIGHEANU, jelmeztervező VIORICA PETROVICI. A hangmérnök SZÉKELY TAMÁS, ANDRÉ RIGAUT, vágó   LEMHÉNYI RÉKA HSE, operatőr ALEX STERIAN (RSC).

A producer TUDOR GIURGIU és OANA BUJGOI GIURGIU

A co-producer BERGER JÓZSEF

1989. december 22-e, Nagyszeben, Erdély. Egyre több ember megy ki az utcára tűntetni Nicolae Ceaușescu kommunista rendszere ellen. Miután Bukarestből Ceaușescu helikopteren elmenekül, a katonaság átáll a tűntetők oldalára. Véres harcok kezdődnek a forradalmárok, a rendőrség és a titkosrendőrség között, de a Milicia és a Szekuritáté és a katonaság között is. A történet hőse Viorel Pescar, a Milicia tisztje szemtanúja és résztvevője a harcoknak. Nagyszebenben a hadsereg letartóztatta a belügyminisztérium összes alakulatát, valamint a feltételezett terroristákat és civileket egyaránt.

Közel két hónapig egy uszodában tartották fogva őket. Az akciófilmbe illő fordulatokban bővelkedő film, azon túl, hogy hiteles képet fest a forradalom egy kevésbé ismert eseményéről, rendkívül érzékletesen ábrázolja azt a sok emberi életet követelő káoszt és a fejetlenséget, ami abban az időszakban Romániában eluralkodott. Megmutatja, hogy a bukaresti rezsim bukása a legvéresebb kelet-európai rendszerváltás volt.

Magyarországi bemutató: 2023. NOVEMBER 16. 

A forgalmazó: MYTHBERG FILMS

Credit: Adi Bulboaca