Lengyel filmtavasz ősszel

2020. 10. 10., 3:35pm
A budapesti Lengyel Intézet nem tudta teljes mértékben megvalósítani májusi Lengyel Filmtavasz programját.

A budapesti Lengyel Intézet nem tudta teljes mértékben megvalósítani májusi Lengyel Filmtavasz programját.

A mozi szerelmeseit így most egy őszi online találkozásra hívja meg 2020. október 15-18.

Köztudott, hogy a tavasz nemcsak egy évszak, hanem lelkiállapot is lehet, amely jó energiával és örömmel jár együtt.

A kortárs lengyel film az európai filmművészet egyik legérdekesebb jelensége. Az utóbbi évek kínálata és a számos fesztiváldíj – köztük az Oscar-díj is – igazolják a lengyel film egyre növekvő nemzetközi pozícióját és presztízsét. A 26. Lengyel Filmtavasz kínálatában négy olyan kivételes alkotás szerepel— többek között a kiváló színészi teljesítményeknek köszönhetően — melyek hazájukban elsöprő sikert arattak. Külön figyelmet érdemel Bartosz Bielenia (Corpus Christi) és Dawid Ogrodnik (Ikarosz. Mietek Kosz legendája) kimagasló alakítása.

Program:

október 15., 20 óra
SUPERNOVA / SZUPERNÓVA

október 16., 20 óra
CÓRKA TRENERA / AZ EDZŐ LÁNYA

október 17., 20 óra
BOŻE CIAŁO / CORPUS CHRISTI

október 18., 20 óra
IKAR. LEGENDA MIETKA KOSZA / IKAROSZ. MIETEK KOSZ LEGENDÁJA

A filmek a Budapesti Távmozi keretében, Magyarország egész területéről —eredeti nyelven, magyar felirattal— megtekinthetőek. 

A Lengyel Intézet 300 jegyet foglaló néző számára ingyenes mozizást biztosít!

Jegyfoglalásra október 7-étől van lehetőség az alábbi linken keresztül: https://film.artmozi.hu/26-lengyel-filmtavasz-osszel/

Fesztivál trailer: https://youtu.be/NK69YH3zw9g

Filmleírás

Supernova / Szupernóva

Rendezte: Bartosz Kruhlik

A film a szerző első játékfilmje, amely hazájában és külföldön egyaránt számos díjat és elismerést hozott a rendezőnek, mind a közönség, mind a filmkritikusi szakma részéről.

Három férfi, egy hely és egy esemény, amely mindannyiuk életét megváltoztatja. Egy univerzális történet néhány óráról egy vidéki közösség életében, amely a krízishelyzetbe került ember állapotát dolgozza fel, a véletlen és a végzet szerepét feszegetve. Megrázó történet, amely a dráma, a thriller és a katasztrófamozi határán mozog.

„Egy film, amely új fejezetet nyit a lengyel erkölcsi nyugtalanság mozijában”. Tomasz Raczek

Előzetes: https://youtu.be/my6J6A2jTLk

Ikar. Legenda Mietka Kosza / Ikarosz. Mietek Kosz legendája

Rendezte: Maciej Pieprzyca

A megtörtént esemény által ihletett film egy vak zongorazseni történetét meséli el. Mietek gyermekként veszíti el a látását. Miután apácák gondozásába kerül Laskiba, felfedezi, hogy a zenének köszönhetően újból “láthat” és körülírthatja a világot. Kiváló klasszikus zongoraművésszé válik, miközben arról álmodozik, hogy Lengyelország legjobb jazz-zongoristája legyen. Hazájában és külföldön is egyre nagyobb sikereket ér el. Életében váratlanul megjelenik Zuza, a karizmatikus énekesnő. A találkozás végérvényesen megváltoztatja életét.

A főszereplő Dawid Ogrodnik bravúros alakításait a magyar közönség már megismerhette a korábbi években megrendezett filmszemlék alkalmával (Élni jó, Az utolsó család). A film zenéjét a Magyarországon is ismert, világhírű lengyel zenész Leszek Możdżer szerezte.

“Maciej Pieprzyca  Ikarosz. Mietek Kosz legendája című filmje maga a jazz. Nemcsak egy jazz zenészről szól, de a karktere is jazzes. Itt a zene hordozza a szavakat, kíséri a színészeket, diktálja a ritmust. A zene a címbeli Ikarosz.” Łukasz Maciejewski

Előzetes: https://youtu.be/KqSS-wUYaRs

Córka trenera / Az edző lánya

Rendezte: Łukasz Grzegorzek

Maciej Kornet nagy büszkeségével, a 17 éves lányával járja Lengyelországot. Hosszú évek óta csak ketten vannak. Útvonalaikat a teniszversenyek szabják meg. A helyzet megváltozik, amikor csatlakozik hozzájuk Igor, az ígéretes játékos, akit az apa elkezd edzeni. A fiúnak köszönhetően Wiktoria új tapasztalatokat szerez: az első cigaretta, az első pohár alkohol, az első szerelem. Ők hárman egy hosszú útra indulnak, mindenki a saját célja felé.

„Az edző lánya a tinédzserek problémáiról és egy felnőtt férfi dilemmáiról szól, mindezt se nem tolakodó, se nem banális formában. A filmet Jacek Braciak bravúros színészi játéka miatt mindenképp érdemes megnézni.” Tomasz Zacharczuk
A film szövegét a Lengyel Intézet támogatásával a magyar-lengyel fiatalok számára szervezett műfordítói workshop résztvevői fordították, akik a film főszereplőnőjével azonos korúak. Élmény volt számukra, hogy a filmben ráismertek magukra, a felnőtté válás nehéz időszakára. Talán éppen ezért sikerült a feladatukat olyan jól megoldaniuk.

Előzetes: https://youtu.be/A83oPdMGT48

Boże ciało / Corpus Christi

Rendezte: Jan Komasa

A film a húszéves Daniel történetét meséli el, aki a javítóintézetben lelki változásokon megy keresztül és titokban arról álmodozik, hogy pap lesz. Ideiglenes szabadlábra kerülése után összebarátkozik egy kicsiny parókia plébánosával. A plébános távolléte alatt kihasználja az alkalmat és papnak adja ki magát, majd elkezd kápláni szolgálatot végezni a városkában. Evangelizációs módszerei komoly ellenérzéseket ébresztenek a lakosság körében, az idő múlásával azonban a hamis pap tanítása és karizmája magával ragadja az embereket.

A filmet Oscar-díjra jelölték, és sok más fesztiválon is díjazták (Velence, Chicago, Moszkva, Brazília, Gdynia). A kritikusok különösen Bartosz Bielenia kiváló alakítását emelték ki.

„Azt akartam, hogy a nézők észrevegyék, hogy ez a történet a földön bárhol megtörténhet.” Jan Komasa

Magyar forgalmozója: magyarhangya.hu

Előzetes: https://youtu.be/_OQcxI6H5Vw