Lendületes zenei évkezdet és a további programok

2022. 18. 01., 12:32am
Nemzetközi sztárokkal és világhírű magyar művészekkel folytatódik 2022-ben a Cziffra György-emlékév, a februári Fesztivál is hasonló élményeket kínál.

by Szendi Horváth Éva

Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos Emlékév keretei között ünnepli. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg itthon és külföldön, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett. Az Emlékév a Miniszterelnökség támogatásának köszönhetően és a Bethlen Gábor Alapkezelő segítségével valósul meg. A Cziffra Fesztivál kiemelt szponzora az MVM.

Médiatámogatók: Világgazdaság, Mandiner, Magyar Nemzet.

 

Az emlékév január-februári programjai:

Az év Massimo Mercelli és Simon Izabella kamarakoncertjével indul január 22-én. Az olasz fuvolavirtuóz igencsak eltérő stílusú alkotókat inspirált, mint Philip Glass és Krzysztof Penderecki, de szívesen emlékezett vissza a vele való közös munkára a nagy példakép, Jean-Pierre Rampal is.

 Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus minden koncertje igazi barokk ünnep és felfedezés is egyben. Az együttesek Vashegyi György vezényletével és nemzetközi szólistagárdával január 26-án a Zeneakadémián a szépséget és szerelmet ünneplik Rameau csodás operájának, az Adonisnak megidézésével, illetve egy kevésbé ismert, de jelentős, Magyarországon tevékeny zeneszerzőt, Gregor Joseph Wernert fedezhetünk fel szakértő bemutatásukban.

Az Emlékév szervezésében két igazi legenda érkezik Budapestre: Martha Argerich és Mischa Maisky. Január 28-án a Zeneakadémián a bécsi klasszikától indulva vezetik végig a művészek a közönséget egészen César Franck kamaraművészetéig

Chopin és Liszt Párizsban szövődött barátságát idézi meg a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar Balázs János közreműködésével, Kesselyák Gergely vezényletével. Chopin hatalmas szerzői életművéhez képest csak néhány művében kap helyet szimfonikus zenekar. Ilyen a koncerten felcsendülő Nagy Polonéz, mely után Liszt két ismert műve, a Haláltánc és a Koronázási Mise lesz hallható.

Cziffra György Fesztivál: 2022. február 14-27.:

 

Az MVM kiemelt támogatásával megvalósuló Cziffra György Fesztivál több helyszínen is zajlik majd. A klasszikus zenei koncertek mellett idén is lesz bárest, bemutatkoznak fiatal művészek, kiállítások színesítik a programot, valamint átadják a Fesztivál rangos díjait.

 

Február 14-én a Zeneakadémia Solti termében Klara Min dél-koreai zongoraművésznő szólóestjére kerül sor, Robert Schumann zongoramuzsikája rajongóinak nagy örömére. Az előadó lemezeit világszinten is az élvonalba sorolják, Schumann műveiből pedig lemezsorozatot indított.

 

Cziffra György életműve többek közt azért egyedi, mert a komponált és rögtönzött zene harmonikusan megfért benne egymás mellett. A Cziffra Fesztivál bölcsőjében, a MOMKult Kupolatermében február 20-án Káel Norbert zongoraművész szólóestjén nagy szerzők művei a jazzbe hajló rögtönzések mentén kerülnek új megvilágításba.

Vadim Repin / Fotó: Alexander Ivanov/

A Zeneakadémián a romantika aranykorát idézi fel Balázs János partnereivel. Nemzedékük legkiválóbb orosz világsztár szólistáival, Vadim Repin hegedű- és Alexander Kniazev gordonkaművésszel közös kamarakoncertjén többek közt Csajkovszkij a-moll zongoratriója hangzik el a három művész tolmácsolásában.

Alexander Kniazev /Fotó: Andrei Mustafayev/

A Cziffra Fesztivál visszatérő programja a Bárest. A közreműködők Cziffra György életének azon korszakát idézik meg, amikor a kiváló zongoraművész bárokban és éjszakai lokálokban zongorázott. A pesti éjszakai élet ezerszínű és végtelen zenei világát varázsolja elénk a múltból a Hot Jazz Band és Sárközy Lajos zenekara Malek Andrea csodálatos énekével és Bősze Ádám korabeli anekdotáival. Együtt tisztelegnek a legendás zongoraművész emléke előtt.

A Régi Zeneakadémia Kamaratermében február 26-án délelőtt a 2021-es Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny második helyezettje, egyben a Cziffra Fesztivál különdíjasa, az olasz Giovanni Bertolazzi ad hangversenyt.

 „Ismerik azt, amikor három jazzlegenda beszélget? Csakhogy ez most nem vicc.” Minden évben különleges hangsúlyt kap az improvizáció a Cziffra Fesztivál programjában.

A Zeneakadémia nagytermének pódiumán február 26-án Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos, három különleges zenei személyiség, az improvizáció nagymesterei játszanak együtt. Itt bármi megtörténhet! Szerencsés véletlenek, tudatos és tudattalanul felbukkanó ötletek vezetik a zenészeket és a közönséget. Rögtönzés közben az évek alatt megszerzett mesterségbeli tudás és a pillanat ereje találkozik.

Balázs János /Fotó: Emmer László/

A Fesztivál programja gálakoncerttel zárul, ahol 2017 óta minden évben átadják a Cziffra György Fesztivál rangos díjait. Elhangzik Liszt Ferenc két zongoraversenye és két zongorás versenyműve egy koncerten, egyetlen szólista, Balázs János zongoraművész előadásában. Így talán nem túlzás zenetörténeti jelentőségűnek és rendkívülinek titulálni a Cziffra Fesztivál február 27-ei gálaestjét, amelyen Keller András vezényli a Concerto Budapest zenekarát.

Két kiállítás is nyílik a Fesztivál keretében. A MOMKult Reich Károly Lépcsőgalériában a senlis-i Saint Frambourg Kápolna építészeti és fotogrammetrikai felméréseinek rajzaiból látható válogatás. A Hegyvidék Galériában pedig Dóra Ádám és Koszorús Rita tárlatának kísérőrendezvényeként zenés tárlatvezetést tartanak, amelyen fiatal zeneművészek improvizációját hallgathatják meg az érdeklődők. A kiállítás kompozíciói elsősorban építészeti és tájfestészeti elemekből épülnek fel, a természet motívumaiból, valamint strukturális mintákból, töredékekből hoznak létre izgalmas faktúrákat.

A Fesztiválról és Emlékévről:

„Cziffra György szellemisége a szabadság, a szárnyalás, a határok – szó szerinti és átvitt értelmű – átlépéséből táplálkozott. A műfaji határok elmosása, a nyitottság jellemezte előadói egyéniségét. Ezt idézzük fel évről évre a Cziffra Fesztiválon. Boldog vagyok, hogy idén is kiváló művészek fogadták el meghívásunkat első szóra. Nagy öröm számomra, hogy mindig új és megismételhetetlen, igazi fesztiválprodukciók jönnek létre a mesterre emlékezve. Hálás vagyok támogatóinknak, hogy mellettünk állnak, és ismét lehetőségünk van segíteni fiatal tehetségek indulását.” (Balázs János művészeti vezető)

Az eseményekről a cziffra100.com weboldalon tájékozódhatnak.

Jegyek kaphatóak a Cziffra100.com oldalon.