Lem 100

2021. 10. 10., 2:23pm
A világ egyik legismertebb és legolvasottabb lengyel írója, Stanisław Lem idén lenne 100 éves.

by Szendi Horváth Éva

Ebből az alkalomból a lengyel Szejm 2021-et Lem-emlékévvé nyilvánította.

A lengyel irodalmi élet kiemelkedő alakja, Stanisław Lem (1921-2006) méltán nevezhető a sci-fi irodalom világhírű klasszikusának. Egyben ő a lengyel tudományos-fantasztikus irodalom legsikeresebb „exportőre”, akinek 49 nyelvre lefordított könyveiből világszerte több mint 40 millió példány kelt el. A futurológia, a tudományos-technológia, a mesterséges intelligencia, a kibernetika témaköreivel foglalkozó író művei mind a mai napig rendkívül népszerűek. Ennek oka, hogy a fantasztikus irodalom e sajátos hanggal, humorral átszőtt alkotásaiban megtaláljuk a filozófus kézjegyét is, akit az emberiség jövőjének perspektívái izgatnak. Lem műveiben a fantasztikum, irodalmiság, kiváló meseszövés, társadalomkritikai éltől sem mentes sziporkázó humor és a közérthető nyelvre fordított tudományosság keveredik. 

Szeptember utolsó napján a Lengyel Intézet könyvbemutatóval, filmvetítéssel és kiállításmegnyitóval tisztelgett a sci-fi irodalom nagymestere előtt. 

A 3in1 rendezvényen sor került Lem egyik legsikeresebb regényének, a Poket kiadó gondozásában nemrég megjelent Solaris bemutatására. A jelenlévő sci-fi rajongók Lem A szoba című elbeszélésének rövidfilmes adaptációját is megtekinthették.

Daniel Mróz grafikája

A kiállítás megnyitón pedig az ünnepelt író kedvenc illusztrátorának, Daniel Mróz munkái és kortárs lengyel grafikusok Lem-interpretációi is bemutatásra kerültek.  

Tyme Jezierski grafikája