Legyen biztonságos a vezetés!

2022. 29. 11., 8:50pm
Láthatóság és az éles látás - a két legfontosabb tényező a közlekedésben

 

Ahogyan egyre hamarabb sötétedik esténként, úgy válik még fontosabbá, hogy a közlekedés minden egyes szereplője megtegye a kihagyhatatlan lépéseket, melyek biztonságossá teszik útjukat. Legyen szó gyalogos vagy autós forgalomról, a látásunknak kifogástalannak kell lennie! Másik oldalról pedig segítenünk kell, hogy könnyen észrevehetőek legyünk mi is. Nézzük, hogyan is lehetséges mindezen feltételek biztosítása a mindennapokban!

Amikor gyalog közlekedünk

Amennyiben gyalogosan indulunk útnak, akkor minden esetben tennünk kell azért, hogy szürkületben és sötétben is jól láthatóak legyünk. A téli öltözékek jó nagy hányada ráadásul szürke vagy fekete színű legtöbbször, ami még inkább elrejti a viselőjét rossz fényviszonyok között. Ennek kiküszöbölésére rengeteg praktikát alkalmazhatunk.

 

 

-Párezer forintért lehet már kapni olyan fényvisszaverő eszközöket, - mellény, karra és lábszárra egyaránt feltehető tépőzáras szalag stb. - melyek alkalmazásával sokkal nagyobb biztonságban kelhetünk útra. De nyugodtan válogathatunk biciklis kellékek és villogó lámpák vagy karszalagok között is. Ugyancsak gondolnunk kell a velünk sétálókra, legyen az gyermek vagy háziállat, hiszen egy pillanat alatt megtörténhet a baj, ha valaki arrébb lép, vagy elszalad.

Babakocsi esetén is érdemes külön kivilágítást használni, legyen az egy lámpa vagy akár egy egész kis elemes égősor. Az ötletek tárháza kimeríthetetlen, még akkor is, ha mosolyt csalunk mások arcára a megoldásokkal, legalább látszódni fogunk az úton - részletezte Szabados Emese, a Premium Vision ügyvezetője, tulajdonosa.

Autóval mennénk valahová sötétben?

Ha gépkocsival közlekedünk, akkor természetes, hogy az autó fényszóróinak tökéletesen működnie kell ahhoz, hogy lássunk, illetve, hogy a forgalom többi résztvevője is lásson minket. Az éles látáshoz azonban ez nem mindig elég. A biztonságos vezetés egyik legfontosabb tényezője szemeink olyan mértékű kell korrigálása és segítése - az adott fényviszonyoknak megfelelően - hogy látásunkat ne zavarhassa meg semmi.

-Természetesen első lépésként, ha szemüveg viselése szükséges ahhoz, hogy jól lássunk, akkor a megfelelő dioptriájú és kivitelezésű lencse megléte a legfontosabb. Ezen felül azonban - főként, ha valaki sokat ül volán mögött - több szempont is zavarhatja szemeinket vezetés közben. Ilyen a hirtelen változó fényáradat, az eső vagy a hó csillogása, illetve a gyenge fényviszonyok. A vezetést könnyítő szemüveglencsék kiküszöbölhetik ezeket a kellemetlenségeket, és a biztonság megteremtésével kitűnő vezetésélményt kínálnak – mondta Szabados Emese.

Szabados Emese

További információ: https://premiumvision.hu/szemuveg-vezeteshez/