Legyen a zene mindenkié!

2020. 08. 02., 3:25pm
Az Óbudai Danubia Zenekar nem mindennapi vállalkozással teszi emlékezetessé Beethoven születésének 250. évfordulóját.

Az Óbudai Danubia Zenekar nem mindennapi vállalkozással teszi emlékezetessé Beethoven születésének 250. évfordulóját. A komolyzenei formáció egy különleges koncertélmény segítségével pont azoknak mutat utat a zenéhez, akik a zeneszerző szenvedésével leginkább azonosulni tudnak: a hallássérülteknek.

Februártól májusig a zenekar ingyenes koncertjein minden fizikális eszközt bevetnek majd, hogy valamiképp át tudják adni a zene élményét azoknak, akik máshogyan, vagy egyáltalán nem hallják azokat a hangokat, amelyek érzékelése az ép hallásúak számára természetes.

„Hangrezgéseket közvetítő eszközök és különleges kontakt-hangszórók segítségével igyekszünk átélhetővé tenni Beethoven zenéjét a hallássérültek számára, — mondja a példa nélkül álló koncertsorozatról Hámori Máté, az Óbudai Danubia Zenekar  karmestere. Akinek pedig az a legjobb megoldás, akár be is ülhet a zenészek közé - szó szerint a hangszerek érintőleges közelségébe. Azt reméljük, a koncertjeink arra is lehetőséget adnak a hallássérülteknek, hogy átéljék azt a fajta közösségi élményt, amelyet csak az élő előadóművészet megtapasztalása képes adni”.

A Budapest Music Centerben /BMC/ tartott koncerteken a karmester, Beethoven zenéjének titkairól is mindig beszél majd, a hallássérült nézőket pedig jeltolmács segíti a megértésben.

A BMC-ben a minap került sor az első koncertre, ahol gyerekek testközelből megtapasztalhatták a zene hatalmát. Varázslatos volt a számukra, hogy Beethoven három szimfóniájának egy-egy tételét a zenekar tagjai között ülve élvezhették.

A márciusi, áprilisi és májusi, napközbeni koncertekre a belépés ingyenes. Ám minden esetben előzetes regisztrációhoz kötött, amit erre a linke kattintva lehet megtenni. A hallássérülteknek kortól függetlenül szánt koncertekre kísérőket, szakembereket is várnak, hiszen a társadalmi érzékenyítés szempontjából számukra is izgalmas lehet ez a páratlan kezdeményezés.

Fotó: Valuska Gábor