Kultúra a határokon túl

2023. 07. 09., 10:05am
Találkozó a lengyel kultúra nagyjaival című konferenciának a minap a Pesti Vigadó Makovecz terme adott otthont

by Szendi Horváth Éva

A konferencia a lengyel kultúra kiemelkedő képviselői, dr. Antoni Libera, Bronisław Wildstein, Ludwika Ogorzelec és Jerzy Kalina életművét ismertetette meg a magyar közönséggel.

Kovács István, Ludwika Ogrorzelec és Jerzy Kalina

AVigadóban tartott eseményen az irodalom és a képzőművészet négy lengyel kiválósága személyesen is részt vett. A magyar és lengyel kulturális élet képviselőinek részvételével panelbeszélgetésekre, irodalmi találkozóra és kiállítás megrendezésre került sor. 

Az esemény célja a lengyel kultúra, történelem, irodalom és nemzeti örökség ismertségének növelése. A rendezvény a lengyel kultúra rendkívüli alkotásait, a művészeti és irodalmi világ azon képviselőit népszerűsíti, akik az egyik legfontosabb állami elismerésben, a Lech Kaczyński köztársasági elnök tiszteletére alapított díjban részesültek. Az esemény egyúttal kiváló alkalom volt a lengyel és magyar nemzet közötti új kapcsolatok kialakítására, egyedi nézőpontok és kulturális tapasztalatok cseréjére.

Pálfalvi Lajos, Grzegorz Górny, Bronisław Wildstein, és Antoni Liber

Az irodalom olyan médium, amely egy nemzet lelkét tükrözi, és az emberi tapasztalat egyetemes igazságait kutatja. Az első, Pálfalvi Lajos professzor által vezetett panelbeszélgetés a szépirodalom rajongóinak, olvasóinak, valamint az írással foglalkozóknak szólt, akik találkozni akartak a lengyel irodalmi élet kiemelkedő alakjaival. A meghívott szerzők szerte a világon ismertek. Műveik több országban inspirálták az olvasókat, hangjuk pedig jelentős mértékben hozzájárul Lengyelország nemzeti kultúrájának mai képéhez. A beszélgetés során különböző témák kerültek megvitatásra, mint például a kortárs irodalom irányzatai, a kultúra, a történelem és a társadalom kreativitásra gyakorolt hatása.

A lengyel képzőművészet nemzetközi hatásai című panelbeszélgetésen a művészek a lengyel kortást művészetről és annak nemzetközi befolyásáról beszélgettek. Szóba került, hogy milyen egyedi vonások és témák jellemzik a lengyel művészek munkásságát, és milyen inspirációk, kulturális hagyományok formálták alkotásaikat. A beszélgetők megvitatták a lengyel művészet külföldi fogadtatásával, nemzetközi kiállításokon való jelenlétével kapcsolatos kérdéseket. Megemlítették azt is, hogy milyen események és tevékenységek járulnak hozzá a művészet globális szintű népszerűsítéséhez. Illetve: hogyan járul hozzá a művészet értékes módon a kultúrák közötti párbeszédhez, Elvitathatlan, hogy hidat tud építeni a különböző közösségek között és alakítja a globális művészi identitást.

A Lengyelország Nagy Projekt Kongresszus rendezvényének célja a lengyel kultúra, történelem, irodalom és nemzeti örökség megismertetése, valamint a kulturális tapasztalatcsere a lengyel és a magyar nemzet közötti kapcsolatok ápolása érdekében.

A helyszínen a rendezvény idején fotókiállítás volt látható a lengyel képzőművészek, Ludwika Ogorzelec és Jerzy Kalina munkásságáról.

A rendezvény a lengyel Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma állami költségvetésből származó társfinanszírozásával valósult meg.

Partnerek: Magyar Művészeti Akadémia, Pesti Vigadó Nonprofit Kft., Lengyel Intézet 

Szervező: Lengyelország Nagy Projekt Alapítvány

Fotó: Tóth Tibor