Különleges kulturális és tájvigyázó program

2023. 26. 03., 11:33pm
„A táj kultúrája, a kultúra tája!”

 

by Szendi Horváth Éva - SBE

Márta István

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros keretén belül elkezdődött „Az Eger-víz patakművészeti őrség 13 településen a Balaton északi partján” című különleges projekt előkészítése.

A Balaton-felvidék és a Déli Bakony egyik csodálatos természeti értéke a Nagyvázsonyban eredő és Szigligetnél a Balatonba folyó, 32 km hosszú EGER-VÍZ. A táj kultúrájához tartozik a „vízmenti” történelem: a valahai római hadiút, várak, monostorok, tanúhegyek és természetesen a vízimalmok. A különleges kulturális és tájvigyázó program célja a településeket érintő élővíz népszerűsítése a művészet, a tudomány és a közösségi összefogás különböző lehetőségeit használva, valamint a kultúrtáj óvása, megőrzése a jövő generációi számára.

A projektben résztvevő 13 település, Nagyvázsony, Pula, Öcs, Vigántpetend, Kapolcs, Taliándörögd, Monostorapáti, Hegyesd, Diszel-Tapolca, Gyulakeszi,Kisapáti, Nemesgulács, Szigliget  segítségével elkezdődik a mikro-régió értékfeltárása is.

2023. tavasza és ősze között az Eger-víz Napjai címmel különleges öko-művészeti eseményekre, kiállításokra kerül sor. A vízháztartással, vízmegtartással és a patak jövőbeni rehabilitációval kapcsolatos témákban szakmai konferenciákat, workshopokat tartanak. A fiatalok és a falvak lakosságának bevonásával patak „takarítást”, a helyi iskolákban pedig edukációs és egyéb mintaprogramokat szerveznek.

A települések és egyes emberek, civil szervezetek és a művészek összefogása és ez irányú aktivitása modell- és példaértékű lehet a Kárpát-medencében. A mikro-régiós értékekre épülő, különleges projekt Márta István vezetésével indult és az alapját a résztvevő művészek, a víztől (is) függő gazdálkodók, a helyi lakosok és a „bebírók” ötleteinek és aktivitásainak sokszínűsége adja.

A projekt elősegíti a biológiai élőhelyek, a tájhasználat, a biodiverzitás szinergikus hatásainak elemzését, megismerését, népszerűsítését, egyben megalapozza egy Eger-víz natúrpark későbbi létrehozását is.

A szervezést és a lebonyolítást végző Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet 2023-ban 4000 érdeklődőre és 10 civil szervezet, 4 Helyi Érték egyesület, illetve 100 önkéntes közreműködésére számít.

A projektben részt vesz – többek között - a Pannon Egyetem, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Balatoni Limnológiai Kutató Intézet, és a WWF Magyarország.

Az Európa Kulturális Főváros pályázatán a projekt a megvalósításra 34 millió Ft-ot nyert.