Különleges koncert a MOMkult Klassz.Lépcsőn

2022. 25. 08., 1:30pm
A Cziffra100 koncertsorozat részeként Budapesten a francia Le Quartour Elmire Együttes lép fel.

 

by Szendi Horváth Éva

Le Quatuor Elmire Quartet

Koncertjüket a nyár utolsó vasárnapján, augusztus 28-án tartják.

 A Cziffra 100 programsorozata - és személyesen Balázs János művészeti vezető -elhivatottan támogatja a fiatal tehetségeket.

A MOMkult Klassz.Lépcső rendezvényein a Cziffra100 programsorozatban több ízben léptek fel fiatal művészek. Itt is bemutatkoztak a koncertlátogató közönségnek, ahogy az emlékév egyéb hazai és külföldi helyszínein egyaránt.

A MOMkult Klassz.Lépcső programsorozat keretében, augusztus 28-án, igazi különlegességként egy új, sokoldalú és energiával teli francia vonósnégyes búcsúztatja a nyarat. A 2017-ben alapított kvartett hírnevét rangos nemzetközi versenyeken alapozta meg. Széles repertoárjukkal számos stílusban otthonosan mozognak, budapesti koncertjükön pedig a kvartett irodalom jelentős műveiből adnak válogatást.

A Le Quatuor Elmire Quartet 2018-ban elnyerte a párizsi FNAPEC európai versenyének 2. díját, 2019-ben Koppenhágában pedig a Carl Nielsen Nemzetközi Verseny 3. díját. Utóbbi megmérettetésen a legjobb kortárs interpretációért járó különdíjat is kiérdemelték. Azóta a négyes a világ minden tájára, rangos koncerttermekbe és fesztiválokra rendszeresen kap meghívást. A fejlődést azonban továbbra is szem előtt tartják. Olyan mesterek segítik munkájukat, mint a Quatuors Ébène vonósnégyes művészei, Tabea Zimmerman vagy Keller András.

Mivel magabiztosan mozognak mindenféle stílusban, repertoárjuk széles és sokszínű. Ezt igyekeznek bizonyítani budapesti koncertjükön is, ahol a kvartett irodalom három nagy állomását villantják fel. A műfaj kezdeti évtizedeit Haydn utolsó, érett és kiteljesedett sorozatának egy művével idézik fel. A romantikus továbbfejlődést Schumann ösztönös, csupán 1-2 hét alatt komponált A-dúr vonósnégyesével szemléltetik. Végül a szeriális zene mestere, Webern rendkívül tömör, ám bagatellnek korántsem mondható hat tételével zárják a koncertet. A díjtalan, szabadtéri koncert helyszíne a MOMkult előtti Sirály sétány nagylépcsője. Esőhelyszín: MOMkult Kupolaterem.

A koncert a MOMkult és a Cziffra György-emlékév közös szervezésében kerül megrendezésre.

Műsor:

Haydn: 64. (D-dúr) vonósnégyes, op. 76/5;
Schumann: A-dúr vonósnégyes Op. 41. No. 3;
Webern: 6 bagatell vonósnégyesre, op. 9.

A Cziffra100 koncertjeiről a cziffra100.com weboldalon, illetve a Facebook oldalon tájékozódhatnak.

 

A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően valósul meg.