Közösségi kultúrmisszió

2020. 22. 05., 10:55am
A kortárs művészeti fórumként ismert hely, a TRIP online színházi előadásaival és felolvasó estjeivel elsőként reagált a járvány okozta helyzetre. Ők azok, akik tanultak a krízisből.

A kortárs művészeti fórumként ismert hely, a TRIP online színházi előadásaival és felolvasó estjeivel elsőként reagált a járvány okozta helyzetre. Ők azok, akik tanultak a krízisből.

Az elmúlt két hónap igazolta, hogy az online forma mindenki számára elérhetővé teszi a minőségi szórakozás lehetőségét. A korlátozások megszüntetésével az Első Magyar Karantén-Színház WebSzínházzá alakult át. Egy új médium született, a stream-művészet. A karantén végével, az igazi nyár ígéreteként robban be a TRIP panorámaterasza, hisz’ megnyitotta arámpáit a TRIP Hajó.

A TRIP, a világon egyedülálló módon, a járvány miatti korlátozó intézkedések bevezetése után azonnal megalapította az Első Magyar Karantén-Színházat. Több 10 milliós elérése volt a hírnek és a világ minden pontjáról,48 országból több százezer néző tekintette meg az előadásokat. A Reuters és a The New York Times cikke után a China Global TV Network stábja is megjelent a TRIP hajón, hogy élőben tudósítson a szenzációs eseményről. A művészetnek reagálnia kell az ilyen mértékű krízishelyzetekre. „Segíteni kell az események feldolgozásában, a kezelésében, és mintákat kell adnia arra, hogyan lehet tovább lépni.” – vallja Magács László, a TRIP igazgatója. Tanultak a krízisből és az elmúlt két hónap igazolta, hogy az embereket a vészterhes időkben is össze tudja hozni a színház, a zene, a kultúra. A hajóra még a korlátozások feloldása után sem tud mindenki eljutni. Ám a TRIP felismerte, hogy az online térben el tudják juttatni bárhová, bárkihez – legyen szó Magyarország távolabbi vidékeiről, vagy a világ bármely tájáról !– a kultúrát.

Első Magyar WebSzínház

A Karanténszínház alapítását övező óriási érdeklődés arra ösztönözte a virtuális társulatot, hogy hosszú távon is sikeres mintaként, a pandémia okozta vészhelyzet lecsengését követően is folytassa az előadások interneten való bemutatását. Most, a korlátozások megszüntetésével az Első Magyar Karantén-Színház WebSzínházzá alakult át. Egy új médium született: a stream-művészet. A WebSzínház egy köztes műfaj a színház és a film között. Hordozza a színház eleven, közös élményét személyességét és ebbe a filmkészítés képi világát is beépíti. Előadásaikat többkamerás rendszerrel, élőben közvetítik, melyek később visszanézhetők a Facebook oldalukon, a weboldalukon és a TRIP YouTube-csatornáján.

Shakespeare összes, online!

A Magács László vezette WebSzínház grandiózus vállalkozásba kezd júniusban. Webepizódokban, heti rendszerességgel, kortárs magyar írókkal együttműködve mutatja be William Shakespeare 37 drámáját. A web-epizódok 20 perces különleges filmetűdök, melyek egyszerre épülnek a filmművészet alkotóinak tapasztalataira és a színház eredményeire. A forgatási helyszínek között elhagyatott ipari épületek, víztározók, üres lakások, házak, rejtőzködő budapesti színek is szerepelnek. A sorozat angol nyelvű feliratozással jelenik meg, így a nyelvi korlátokat is áthidalja.

Misszió a közösségi kultúráért

A TRIP a Tőkeportálon indította el támogatói célú, közösségi finanszírozású kampányát (www.tokeportal.hu/trip). A közösségi finanszírozáson alapuló modell a 2008-as válság óta széles körben elterjedt a nemzetközi művészeti platformokon. A kezdeményezők célja, hogy a kampány során legalább 10 millió forint támogatást gyűjtsenek össze, így biztosítva meg az új műfaj bevezetésének anyagi alapjait. A támogatóknak számos megjelenési lehetőséget kínálnak.Most bárki WebSzínház-alapító lehet, a közösségi összefogáson alapuló kampányban hozzájárul a társulat fenntartásához!

Első TRIP a nyáron

A nyár ígéreteként robbant be a TRIP panorámaterasza. Júniusban megnyitja kapuit a TRIP szabadtéri mozija is, ahol keddenként táncfilmeket vetítenek. Esténként pedig, a tavalyi évhez hasonlóan, a hazai top DJ-k varázsolják el a közös élményre nyitott „legénységet”.