Közösségi élmény modern környezetben

2020. 14. 08., 4:25pm
Természet közeli helyszín, madárcsicsergős reggel, friss levegő. Manapság a legtöbb, kifejezetten fiatalokra specializálódott szálláshely modern, jól felszerelt és fenntartható módon épül.

Természet közeli helyszín, madárcsicsergős reggel, friss levegő. Ha ifjúsági szállókról van szó, legtöbben a régi típusú, szabványosított, ódivatú épületekre gondolnak,azonban manapság a legtöbb, kifejezetten fiatalokra specializálódott szálláshely modern, jól felszerelt és fenntartható módon épül. A korábbi évszázad trendje újfent felszálló ágban van.

A klasszikus értelemben vett diákszállók világszerte kiemelt népszerűségnek örvendenek, ugyanis fiatalok tömegei veszik birtokukba nyaranta a hangulatos helyszíneket kikapcsolódás céljából. Magyarországon is évtizedes hagyománya van a diákszállóknak, olykor jól esik kiszakadni a rohanó mindennapokból és a városi környezetből az érintetlen természetbe, amely során az olcsó szálláslehetőségek is fontos szerepet játszanak.

A németországi Bayreuth városában található, a helyiek számára ikonikus jelentéssel bíró ifjúsági szállás valódi modern, új és fenntartható arculatot kapott. A kivitelezők továbbra is a közösségi életet tartották szem előtt, akik nem mindennapi módon egy áttetsző és szokatlan kialakítású, magas központi helyiséggel rendelkező komplexumot álmodtak meg.

A bayreuthi új épülethez egy y - alakú alaprajzot választottak, ahol hosszú és a két rövidebb szárny egy több emeletet átfogó központi helyiségben ér össze. S amelyben minden funkcionális zóna megtalálható, a közösségi összejövetelek kézenfekvő helyszínével.

A látványos átalakításból a Hörmann is kivette a részét, a vállalat alumíniumból készült tűz- és füst gátló ajtóelemeit használták fel. 4 db T60 alumínium ajtó választja el a kétemeletnyi magas központi helyiséget a földszinten és az emeleten a két szárnytól, ahol az ifjúsági szálló vendégszobái helyezkednek el. A biztonság is központi szerepet játszott, ugyanis a termék maradéktalanul megfelel a tűzgátlási követelményeknek és igazodik a környezet igényes építészeti megoldásaihoz.

Az áramló formákat mi sem bizonyítja jobban, mint az a különleges kivitelezés, amely az épületet több ferde szinttel köti össze, mintegy akadálymentes rámpák sorát eredményezve. S így kapcsolódik össze a külső és belső tér, elkerülve a 45 szoba egyhangú egymás melletti elrendeződését.

A jövőbe illő ifjúsági szálló belső tereinek mottója: „masszív, de mégis otthonos”. Az ingatlan egyszerű, ám minőségi és innovatív megvalósítását a kifogástalan alapanyagok tették lehetővé. Így a tervezők elkerülték a túlzott komplexitást és érzékenységet arra nézve, ahogyan a fiatalok használják ezeket. A felső-frankföldi szálló könnyű szerrel felveheti a versenyt bármelyik sikkes világvárosi hostellel és száműzi a több mint százéves berögződéseket a diákszállók állapotáról.

Helyszín: Universitätsstr. 28, 95447 Bayreuth, Németország

Építtető: Deutsches Jugendherbergswerk e.V.

Építész (terv): LAVA – Laboratory for Visionary Architecture, Berlin, Németország