Közös Hang

2022. 03. 06., 12:14pm
A Várkapitányság együttműködésével június 3-ánkezdődik a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének Grand Opening – összefogás című koncertsorozata.

 

by Szendi Horváth Éva - SBEdit

A klasszikus zene összetartó és békét hirdető erejét hangsúlyozó kezdeményezés nyitóeseményét a Budavári Palotanegyed megújult Csikós udvarán tartják.  A Danubia Zenekar képzett muzsikusai és a Máltai Szimfónia hátrányos helyzetű, tehetséges ifjú zenészei lépnek fel a Közös Hang című produkcióban.

További információ és koncertek: https://artfestivals.hu/   

2022. június 3., 4., és június 5. napján a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége Grand Opening - összefogás zenei eseményt a „Tiszta zene, tiszta forrásból” szlogen életben tartásával, ezen közös szervezésű eseménnyel kívánja hangsúlyozni tagságuk összefogását, a zene összetartó és békét hirdető erejének üzenetét tekintve küldetésüknek. A többségében szabadtéri, ingyenesen látogatható 15 komoly- és kortárs zenei koncert a művészeti fesztiválok 13 városának főterein vagy emblematikus helyszíneken valósul meg.

A Budavári Palotanegyed megújulása során fontos szempont a Várkapitányság számára, hogy az újjászületett épületeket és közterületeket megnyissa a nagyközönség előtt. A II. világháború után évtizedeken át pusztuló Csikós udvar a Nemzeti Hauszmann Program keretében épült újjá. 2021 ősze óta a Kulturális Örökség Napjaitól kezdve több kulturális eseményt is tartottak már itt.

A terület ifj. Vastagh Györgynek a Lovát fékező csikós című szobráról kapta a nevét. Restaurálását követően ismét eredeti helyén áll, az immár szintén újjáépített, rendezvényközpontként működő Lovarda épülete előtt. A Csikós udvar új, nagykapacitású liftjeivel, illetve a rekonstruált Stöckl lépcsőnek köszönhetően a Budavári Palota és a Tabán felől egyaránt megközelíthető. Rendezett, tágas térkialakítása elegáns helyszínül szolgál a rendezvények számára.

Június 3-án délután a Csikós udvaron, a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének Grand Opening – összefogás című koncertsorozata nyitó eseményeként az érdeklődők ingyenes koncertet hallgathatnak meg. A kezdeményezés során a közönség 13 hazai város kiemelt helyszínén 15 nagyszabású zenei rendezvénnyel találkozhat.

Az első alkalom a Közös Hang című produkció lesz a Danubia Zenekar és a Máltai Szimfónia program zenekarának közös előadásában, Hámori Máté, Liszt Ferenc-díjas karmester vezényletével.

A Közös Hang – Zenével az integrációért elnevezésű projekt 2021 szeptemberében indult a Danubia Zenekar és művészeti vezetője, Hámori Máté irányításával. Célja az ország elmaradott régióiban élő, zenét tanuló gyerekek integrációja, és családjaik meggyőzése, hogy van eredménye a zenébe fektetett erőfeszítésnek. A Máltai Szimfóniával való együttműködés során a zenekar tagjai rendszeresen együtt zenélnek a felzárkózó településeken élő ifjú zenészekkel.

A gyerekek és a zenekar kimondottan ezekre az alkalmakra készült műveket mutat be klasszikus zenei motívumok és cigány dallamok felhasználásával.

Fotók/Forrás: Várkapitányság, Danubia Zenekar, Hirling Bálint

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=tWfhURS_kl8 (Forrás: Danubia Zenekar)