Közel negyven magyar film ingyenesen

2020. 10. 08., 2:40pm
 Nyilvános a Veszprém – Balaton Filmpiknik programja

 Nyilvános a Veszprém – Balaton Filmpiknik programja

Szeptember 3-5. között két városban, öt helyszínen közel negyven magyar filmet vetítenek majd az első Veszprém-Balaton Filmpikniken.

Az esemény nyitófilmje a Valan lesz. Veszprémben és Balatonfüreden az év legjobb magyar filmjeit ingyenesen nézheti meg a közönség. Míg több balatoni kötődésű alkotást és gyermekfilmeket is nyújt a rendezvény. Kínálatát zenei és gasztro-programok, valamint szakmai események és közönségtalálkozók is színesítik majd. Tulajdonképpen a rendezvény, már a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 előzetesének tenithető.

A Veszprém-Balaton Filmpiknik Arca a fiatal és tehetséges, a FOMÓ-ban feltűnt színésznő, László Panna. A hangulatos szabadtéri és városi színhelyekkel a szervezők szeretnének izgalmas közeget teremteni, hogy a magyar filmek és a közönség a járvány után újra egymásra találhassanak.

Két tévéfilm, nyolc nagyjátékfilm, hét dokumentumfilm, négy kisjátékfilm, a teljes Alvilág sorozat, hat magyar filmklasszikus, hét animációs film és egy gyermekfilm válogatás képezi a szeptember 3-5. közötti programot.

Veszprémben, a Hangvillában, az Expresszóban és a Várban, Balatonfüreden pedig a Balaton moziban és a Tagore sétányon lesznek a vetítések. A helyszíneken hatalmas, igazi vászonra vetítik a filmeket, visszahozva ezzel a valódi mozizás élményét.

Dr. Muszatics Péter programigazgató bejelentette, hogy szeptember 3-án 16 órakor a Piedone nyomában című doku vetítésével veszi kezdetét a Filmpiknik, a rendezvény hivatalos nyitófilmje pedig, aznap este 19.30-kor a Valan lesz.

Hangsúlyozta, hogy igyekezett a kínálatba több, a Balatonhoz kapcsolódó filmalkotást is beválogatni, így az idei év legjobb magyar filmjei mellett láthatja majd a közönség a Pogány madonna című klasszikust, a Balatonfüred című kisfilmet és a Filmek a magyar tengerről összeállítást is.

Can Togay, az EKF művészeti és kreatív igazgatója elmondta: „Az Európa Kulturális Fővárosa program első, már a Balatont is érintő eseménye a Filmpiknik. Ennek a könnyed, nyárvégi eseménynek komoly szerepet szánunk, hiszen szeretnénk, ha a film, mint művészeti ág, újra rátalálna Veszprémre és a Balatonra. A filmes szakma már közel 30 éve nem képviselteti magát a régióban semmilyen nagyobb szakmai, vagy közösségi programmal, akkor szervezték meg utoljára a Veszprémi Tévétalálkozót. Úgy érezzük, hogy a város és a Balaton atmoszférája ideális egy filmes találkozó számára, ezért is tartjuk örömtelinek, hogy együtt dolgozhatunk ezen a remek eseményen a Nemzeti Filmintézettel. A mozgóképművészet fontos eleme az EKF programnak, szeretnénk minél vonzóbb közeget biztosítani a magyar filmes szakma és a közönség számára. Tesszük ezt nem utolsósorban infrastrukturális fejlesztésekkel, mint például majdan egy új művészmozi megnyitásával is.”

László Panna, a FOMO egyik fiatal és tehetséges főszereplője összefoglalta, miért vállalta szívesen, hogy ő legyen a Veszprém-Balaton Filmpiknik Arca: „A magyar filmek mindig is különleges helyet foglaltak el a szívemben. De főleg az utóbbi néhány évben eszméletlen nagy büszkeséggel tölt el, mennyi rangos díjjal lettünk gazdagabbak. A magyar filmek nézésekor mindig azt érzem, hogy egy közösség tagja vagyok, mi magyarok értjük egymás nyelvrendszerét, utalásait,  igazán fontos, hogy olyan filmek készülnek, melyek a saját gyökerünkből nőnek ki.”

www.filmpiknik.hu

https://www.facebook.com/events/724424101689222                  www.facebook.com/VeszpremBalaton2023

https://www.youtube.com/watch?v=gzRbXD4ykYk&feature=youtu.be