Közel egymáshoz

2020. 17. 10., 10:25am
November 2 - 7.  között kerül megrendezésre az első hazai online fesztivál!

November 2 - 7.  között kerül megrendezésre az első hazai online fesztivál!

Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál az idén „Közel egymáshoz” mottóval tárja nagyra virtuális kapuit a klasszikus gitárzene kiemelkedő előadói előtt.  Az elmúlt időszak mindenkit arra késztetett, hogy saját értékeinkre több figyelmet fordítsunk és a távolságokat az internet segítségével hidaljuk át, – vallják a szervezők.

A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál a V4 országok meghatározó, nemzetközi hírű gitárművészeit mutatja be a közönségnek, mellettük nem feledkezik meg a fiatal tehetségekről sem. A fesztivál teljes programja az online térben érhető el, jegyvásárlás után tekinthetők meg adott időben, – pár órás ráhagyással. A koncertek példátlan lehetőséget nyújtanak arra, hogy nemzetközi mustrát a gitárzene rajongói külföldről is tudják követni.

Az Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára hét éve hívta életre azt a rangos fesztivál, mely a hazai zenei életben a klasszikus gitárzenét a megfelelő helyre helyezte. A seregszemlék alkalmat adtak arra, hogy évről-évre  bemutatásra kerüljön  a hangszer és irodalmának sokoldalúsága, illetve a műfaj kiemelkedő művészei. A fesztiválon az elmúlt években is olyan nagyságok léptek fel, mint David Russell, Paul O’Dette vagy Manuel Barrueco, Roberto Aussel, Costas Cotsiolis Margarita Escarpa, Pablo Marquez, Ricardo Gallén.

Az idei fesztivál közeli értékeinkre koncentrál. Azok a művészek kerülnek fókuszba, akiket előadói kvalitása, életpályája, technikai tudása a legnagyobbak közé sorol, ám kevésbé ismer a hazai közönség. Az online térben Itt lesz a hangszer páratlan virtuóza, Pavel Steidl Csehországból, Marcin Dylla Lengyelországból, aki a kritikák szerint is a világ egyik legtehetségesebb gitárosa. Koncertet ad a Pozsonyi Zeneakadémia professzora, a remek fiatal művész,

Karol Samuelcik Szlovákiából, míg Magyarországot egyik legsikeresebb klasszikus gitárművész, Csáki András képviseli a színpadon.

A fenti négy művész koncertjét az őszi lezárások előtt szeptemberben rögzítették a Zeneakadémia Nagytermében.

A „nagyok” koncertjei mellett fiatal művészek és formációk is bemutatkoznak az idei programban. A fiatalok koncertjeit az adott országban rögzítették közvetlenül a fesztivál előtti hetekben. A fesztivál látogatói számára Csehországból Hedvika és Dominika SVENDOVA szólógitár – gitár/fuvola duójának koncertje és Petra POLÁČKOVÁ szólógitár estje lesz elérhető. Lengyelországból Jagoda ŚWIDZIŃSKA szólógitár estjét, valamint Andrzej GRYGIER szólógitár estjét tekinthetik meg az érdeklődők.

Magyarországról Sidoo Zsombor szólógitár estjét és a Tritonus Gitártrió kitűnő formációját hallgathatják meg a koncertlátogatók.

A klasszikus gitár sokáig háttérbe szorult a magyar zenei tradíciók hangszerei mellett. 2002-ben gyökeres változás indult el a hangszer magyarországi fejlődésében: Eötvös József gitárművész vezetésével elindult a Liszt Ferenc Zeneakadémia klasszikusgitár osztálya. Rövid időn belül bebizonyosodott, hogy a gitár méltó partnere a többi hangszernek. A nemzetközi versenyeken az elmúlt 15 év alatt a tanszak hallgatói több mint két tucat helyezést értek el.

A hangszer teljes kibontakozása végül a fesztivállal vált lehetővé, amelyhez nemzetközi versenyek és mesterkurzus is csatlakozik. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A rendezvény az elmúlt öt évben Magyarország legnagyobb klasszikusgitáros eseményévé nőtte ki magát. A fesztivál minden koncertje színvonalas klasszikuszenei produkció, a gitár nagy művészeivel és zeneszerzőivel. Az összes koncert teltházas előadás volt, akár a Zeneakadémia Solti György Kamaratermében, akár a Nagyteremben került megrendezésre.

A fesztivál koncertjeiről és a jegyvásárlási lehetőségekről bővebb információ a http://www.budapestguitar.com oldalon található.

Az online koncertek adott időben, a program szerinti kezdéstől 12 órán keresztül, a koncertekre előzetesen megvásárolt jegyekkel tekinthetők meg.

Program

BUDAPESTI NEMZETKÖZI GITÁRFESZTIVÁL

„KÖZEL EGYMÁSHOZ”

Koncertek a V4 országok művészeivel

2020. november 2. HÉTFŐ

20:00 Koncert a Zeneakadémia Nagyterméből

KAROL SAMUELCIK gitárművész (Szlovákia)

és a

MUCHA STRINGS QUARTETT (Szlovákia)

koncertje

Helyszín: Felvétel a Zeneakadémia Nagyterméből

 

2020. november 3. KEDD

20:00 Fiatal művészek koncertje a V4 országaiból

HEDVIKA SVENDOVA és DOMINIKA SVENDOVA

szólógitár – gitár/fuvola duó koncertje (Csehország)

 

2020. november 4. SZERDA

18:00 Fiatal művészek koncertje a V4 országaiból

JAGODA ŚWIDZIŃSKA

szólógitár (Lengyelország)

---

20:00 Koncert a Zeneakadémia Nagyterméből

CSÁKI ANDRÁS

gitárművész szólóestje (Magyarország)

 

2020. november 5. csütörtök

18:00 Fiatal művészek koncertje a V4 országaiból

SIDOO ZSOMBOR

szólógitár (Magyarország)

---

20:00 Koncert a Zeneakadémia Nagyterméből

MARCIN DYLLA

gitárművész szólóestje (Lengyelország)

 

2020. november 6. péntek

18:00 Fiatal művészek koncertje a V4 országaiból

ANDRZEJ GRYGIER

szólógitár (Lengyelország)

---

20:00 Fiatal művészek koncertje a V4 országaiból

TRITONUS GUITAR TRIO (Magyarország)

 

2020. november 7. szombat

18:00 Fiatal művészek koncertje a V4 országaiból

PETRA POLÁČKOVÁ

szólógitár (Csehország)

---

20:00 Koncert a Zeneakadémia Nagyterméből

PAVEL STEIDL

gitárművész szólóestje (Csehország)