Kortárs Magyar Dráma-díj 2022

2022. 01. 03., 9:13am
A Rózsavölgyi Szalonban immár hagyományosan átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat. Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramaturg – Örkény István özvegye, életművének gondozója – alapította a díjat.

by Szendi Horváth Éva

Az Alapítvány a kortárs magyar drámákért díjodaítélő kuratóriumának elnöke Radnóti Zsuzsa,

tagjai: Csizmadia Tibor, Lőkös Ildikó, Nánay István, Németh Gábor.

—Amikor átvettem a Kossuth-díjat, már akkor bejelentettem, hogy a díjjal járó juttatásból alapítványt hozok létre annak kapcsán, amely a fél évszázados munkámat végigkísérte. Olyan kortárs drámákat, színpadi írásműveket díjazunk, amelyek közéleti tartalmúak, kritikus hangvételűek; tehát történelmi múltunk eddig kibeszéletlen, fájdalmas eseményeiről beszélnek. Vagy olyanok, amelyek kendőzetlenül szólnak a minket körülvevő jelenkori magyar valóságról, és képesek arra, hogy fontos és érzékeny társadalmi jelenségeket fogalmazzanak meg a nagy nyilvánosság erőterében — fogalmazott a díj kapcsán Radnóti Zsuzsa.

A Kortárs Magyar Dráma-díjat 2022-ben Márton László a Bátor Csikó című drámakötetéért, Barabás Olga és Sebestyén Aba Bódi Attila: Lázadni veletek akartam című regényének színpadi feldolgozásáért, Dömötör András és Bíró Bence pedig Térey János: Káli holtak című művének színpadi feldolgozásáért érdemelték ki.

Márton Lászlót Forgách András író 41 év, 5 életmű címmel laudálta.  Barabás Olgát és Sebestyén Abát a Múltkor is mi lett a vége? címmel Székely Csaba író méltatta. Bíró Bence és Dömötör András díjazásával kapcsolatban Németh Gábor író De az embernél nincs semmi címmel fogalmazta meg a gondolatait.

Radnóti Zsuzsa azt mondta: 1967. február 24-én volt a Tóték ősbemutatója a Thália Színházban Kazimir Károly rendezésében.

Ezzel a premierrel indult el Örkény István drámaírói és színpadi sikereinek több mint egy évtizedes nagy korszaka. Az ősbemutató főszereplői voltak: Latinovits Zoltán, Dajka Margit, Nagy Attila, Hacser Józsa. Parti Nagy Lajos mondta a Tótékról: »Egyfajta nemzedékeken átívelő közös tudást tartalmaz.« Ezt a közös tudást keressük minden évben kurátortársaimmal együtt döntéshozatalaink alkalmával a legújabban született kortárs drámáinkban.”

A Kortárs Magyar Dráma-díjat először 2019-ben ítélték oda, akkor az Egy piaci nap színpadi szövegéért kapta Mohácsi János, Mohácsi István, Závada Pál, illetve a Megfigyelők című darabjáért Kelemen Kristóf. 2020-ban a szakmai kuratórium Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Török-Illyés Orsolya és Hajdu Szabolcs egy-egy művét ismerte el a díjjal. 2021-ben Spiró György a Sajnálatos események című drámakötetéért, illetve Garaczi László a Veszteg című karanténdrámájáért kapta az elismerést.

Fotó: Szkárossy Zsuzsa