Környezetvédelem: a Föld napja

2022. 22. 04., 11:36am
32 éve ünnepeljük idehaza a Föld Napját. Négyből hárman támogatják az egyszer használatos műanyagok betiltását.

 

Hazánkban 1990 óta minden évben április 22-én ünnepeljük meg a Föld Napját. Az idei évben ennek a napnak különös jelentőséget ad az, hogy több mint egy hónappal ezelőtt fontos döntést hoztak a világ országai. Az ENSZ környezetvédelmi találkozóján, Nairobiban ugyanis 173 ország döntött úgy, hogy megkezdi az egyszerhasználatos műanyagok visszaszorítását.

A Kenya fővárosában tartott találkozó résztvevői abban állapodtak meg, hogy megkezdik egy olyan globális környezetvédelmi egyezmény kidolgozását, amely egységes szabályozást ír elő a műanyagok teljes életciklusára – tehát a gyártástól egészen a hulladékkezelésig. A nemzetközi megállapodás célja az egyszer használatos műanyagok gyorsan és radikális kiszorítása a globális felhasználásból. Továbbá megakadályozni a tengeri élőhelyek pusztulását, a táplálékláncok szennyezését, valamint egy egyre súlyosabb környezeti válság kialakulását.

A SodaStream üdvözli, hogy az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlése ütemtervet dolgozott ki egy globális műanyagegyezmény elfogadására, amely hasonló jelentőségű lehet, mint 2016-banaláírt Párizsi Klímaegyezmény.

„Az egyszer használatos műanyaghulladék csökkentésére már csak azért is szükség van, mert a helyzet egyre drámaibb a Föld élővilágára nézve. Az óceánokba minden évben 12-13 millió tonnányi egyszer használatos műanyag kerül, amelyek később gigantikus méretű szemétszigetek képeznek” – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere. Hozzátette: ez a probléma az egész bolygót érinti, hiszen ma már az Antarktiszon éppúgy megtalálhatóak a mikro-műanyagok, mint az Alpokban.

A probléma hátterében az egyszer használatos műanyagok, így például műanyagtányérok, szatyrok, PET-palackok, műanyag evőeszközök túlzott használata áll. Az ENSZ adatai szerint a világon percenként egymillió műanyagpalackos üdítőt adnak el, amelyeknek csak nagyon kis százalékát hasznosítják újra. A PET-palackok becsült lebomlási ideje 450, míg a műanyagszatyroké 20 év. Becslések szerint az egyszer használatos műanyagok évente 100 ezer tengeri élőlény idő előtti halálát okozzák. Ráadásul az eldobható műanyagok gyártásához évente mintegy 17 millió hordónyi olajra van szükség.

„A globális műanyagszennyezésre a tudósok már évekkel ezelőtt is megpróbálták felhívni a figyelmet. 2018-ban például a Föld Napjával kapcsolatban kiemelt fókuszban volt a tengeri és óceáni műanyagszennyezés megállítása” – hívta fel a figyelmet a SodaStream termékmenedzsere.

Fontos hozzátenni, az Ipsos nemzetközi kutatása1 szerint a döntéshozók nyílt kapukat döngetnek, ha az egyszer használatos műanyagok betiltásáról van szó. A 28 országban, mintegy 20 ezer ember megkérdezésével végzett felmérésben a válaszadók 71 százaléka támogatta az eldobható műanyagok végleges betiltását. Ez azt jelenti, hogy négyből három ember a teljes betiltás mellett van. Még ennél is többen, a részt vevők 82 százaléka úgy nyilatkozott, hogy szívesebben választ olyan termékeket, amelyek kevesebb műanyagcsomagolást tartalmaznak.

A SodaStream Föld Napja alkalmából megerősítette azon elkötelezettségét, hogy 2025-re 78 milliárd egyszerhasználatos műanyagpalacktól óvja meg a bolygót.

Forrás:

1 - https://www.reuters.com/business/environment/75-people-want-single-use-plastics-banned-global-survey-finds-2022-02-22/