Korántsem csak illúzió!

2023. 25. 05., 10:24pm
A pécsi LOKART kortárs művészeti fesztivál az idén második alkalommal kerül megrendezésre

 

by Szendi Horváth Éva

Képzőművészeti fesztivál kortárs művészeti fúziókkal: 2023. június 21. és 25. között belakja a várost. Az esemény tíz helyszínén közel száz művész vesz részt. A fesztivál témáját, az illúziót erősíti, hogy a fesztiválon a képzőművészet mellett más, a vizuális és a kortárs művészeti szcénába tartozó alkotások és előadások is megjelennek.

 A LOKART kortárs művészeti fesztivál tájékoztatóját stílusosan a budapesti Illúziók Múzeumában rendezték meg. Zag Gábor Pécs megyei jogú város kulturális alpolgármestere elmondta, hogy a LOKART második kiadása országos, sőt nemzetközi rendezvénnyé nőtte ki magát.

Zag Gábor, Fekete Valéria, Hummel Márk és Százados László

-Olyan képzőművészeti múlttal rendelkező város számára, mint Pécs, szinte magától értetődő egy, a határain túlmutató képzőművészeti fesztivál megrendezése. Nemcsak a városban élő képzőművészek egyedülálló száma miatt, hanem mert a város történetének része a 46. éve fennálló Pécsi Galéria, amely nemcsak a pécsi, de a hazai képzőművészet meghatározó képviselője. A fesztivál célja, hogy bemutassa a pécsi és az országos kortárs művészetet, valamint Pécs partner- és testvérvárosainak képzőművészeti eseményeit, – mondta Zag Gábor. A fesztivál díszvendége többek között Aix-en-Provence, Lyon és Eszék, ahonnan mintegy húsz francia és horvát művész érkezik.

Hummel Márk, a pécsi ZSÖK ügyvezetője részletesen beszélt a június 21. és 25. között zajló képzőművészeti programokról, amelyeket a pécsi Dóm téren a Sétatér Fesztivál könnyűzenei programjai színesítenek majd.

Bár a fesztiválig még bő egy hónap van hátra, a város már június elejétől átélheti a LOKART-érzést. A LOKART Prológ keretében olyan programok lesznek, amelyek ráhangolják a közönséget a nyári művészeti fesztiválra.

Ilyen lesz az Illúziók Múzeumának utazó kiállítása.

A Zsolnay Negyed Interaktív Varázsterében minden korosztály megismerkedhet a fizika és a geometria törvényszerűségein alapuló vizuális játékokkal, illetve a képzőművészek által megjelenített illúziókkal. Jakab Ingrid, a múzeum igazgatója hangsúlyozta, hogy nyitásuk óta az utazó kiállításra a Pécsi Galériától érkezett először felkérés és nagy örömmel vesznek részt a közös „illúziók” építésében.

Ugyancsak minden korosztálynak szól június 9-től a Pécsi Galériában a Cipőfantáziák című kiállítás, amely a divat és művészet határait feszegeti. A holland tárlat ámulatba ejtő cipőket, cipő formájú műalkotásokat, az álmokat megidéző szürreális cipő-objekteket mutat be. A hágai Virtual Shoe Múzeum a saját gyűjteményéből kifejezetten a LOKART-ra válogatott ki nyolcvan-száz alkotást és ezt az anyagot hozza el Pécsre.

Különleges társművészeti kísérő programnak ígérkezik műemléki helyszínen, a Cella Septichorába tervezett Salamon Eszter tánc performansz.

Salamon Eszter performansz

A művész többek között a New York-i MOMA, a párizsi Pompidou Központ, az Avignoni Fesztivál és a budapesti Trafó rendszeres fellépője. Pécsett a M/OTHER című perfomanszát mutatja be, amelyet Magyarországon a közönség még nem láthatott.

A LOKART-Sétatér fesztiválon magyar zenekarok mellett fellépnek a díszvendégként meghívott partner- és testvérvárosok zenekarai, francia és horvát együttesek egyaránt.

Fekete Valéria, a ZSÖK Vizuális Művészeti Centrum vezetője, a LOKART tíz helyszínére hívta fel a figyelmet, amelyek mindegyikén kiállítások vagy installációk várják az érdeklődőket. Az első, 2021-es helyi rendezvény után az idén országos, sőt nemzetközi eseményen közel száz művész vesz részt. A fesztivál fődíját szakmai zsűri ítéli oda, amelynek elnöke Thierry Raspail az immáron 32 éve működő lyoni biennálé alapítója. A programokat tárlatvezetések, szakmai beszélgetések színesítik. Szó kerül többek között a műkereskedelem és műgyűjtés mai tendenciáiról, a legújabb vizuálisművészeti műfajokról, vagy a virtualitás és mesterséges intelligencia szerepéről a képzőművészetben.

Zárásképp’ a fesztivál kurátora, Százados László beszélt a hagyományokról, Pécs igen jelentős képzőművészeti múltjáról. Százados szerint a LOKART egyik legnagyobb missziója, hogy kooperációban dolgozhatnak a fiatal és a korábbi generációk. Az eseménysorozat eredményeként hosszú távú nemzetközi együttműködések születhetnek, a LOKART-ot biennálé formájában megvalósuló képzőművészeti szcénának tervezik.

Save the date!

Lokart Prológ: kiállításai június 6-tól.

Lokart Fesztivál: június 21-25.

Kiállítások: június 21. - szeptember 24. (Kiállítóhelyek szerint változik)

A bővebb program megtalálható a LOKART weboldalán, valamint a Facebook oldalán.

www.lokart.hu  

https://www.facebook.com/lokart.pecs