Konyhai komposztálás otthoni géppel

2021. 26. 10., 7:57pm
Ezzel csökkenthető a kidobásra szánt ételhulladék mennyisége idehaza

 

Bemutatkozott a hazai háztartási konyhai gép szegmens újdonsága, a Sage FoodCycler.

Az újdonsággal nagymértékben csökkenthetjük a szemétbe kerülő élelmiszerek mennyiségét.

„Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a kukába és ennek a mennyiségnek a harmada a háztartásokban termelődik meg. A Sage újdonsága segíthet újrahasznosítani a kidobásra ítélt ételeket, élelmiszereket” – hívta fel a figyelmet Simon László, a Sage termékmenedzsere. 

Egy átlagos magyar állampolgár 65,49 kilogramm élelmiszert dob ki a szemétbe évente. Ezek fele az „elkerülhető” kategóriába tartozik, ugyanis a kukába kerülő ennivalók nagy része készétel, zöldség, gyümölcs, kenyér, vagy péksütemény.

Simon László, a Sage termékmenedzsere. 

„A Sage partnere kíván lenni azoknak a vásárlóknak, akik a tudatos és egészséges táplálkozás hívei, és akik törekednek az élelmiszerpazarlás csökkentésére. Természetesen főzés, vagy étkezés közben mindig keletkezik valamennyi élelmiszerhulladék, de ezeknek sem kell a szemétbe kerülniük a Sage FoodCycler használatával” – hangsúlyozta a Sage hazai termékmenedzsere. 

Az ausztrál piacon nagy sikernek örvendő  FoodCycler 2 liter kidobásra szánt ételt vagy élelmiszert körülbelül 4-6 óra leforgása alatt képes 0,34 liter térfogatú komposztanyaggá, úgynevezett „ökocsipsszé” alakítani. A hűtési fázis pedig további 30 percet vesz igénybe.

„Természetesen a működési idő nagyban függ a komposztálásra szánt élelmiszerek és ételek mennyiségétől, de a készülék működési ideje még a legszélsőségesebb esetben sem lehet több nyolc óránál” – hangsúlyozta Simon László. Ez azt jelenti, hogy egyetlen használat során egy háztartás 80 százalékkal csökkentheti az ökológiai lábnyomát a kidobásra szánt élelmiszerek és ételek terén. 

A Sage SWR550 FoodCycler egy háromciklusos folyamatot hajt végre attól kezdve, hogy a felhasználó aktiválta a komposztálási programot.

-Az első fázisban a gép kiszárítja és dehidratálja az edényében lévő ételmaradékokat, vagy a kávézaccot,

-második lépésben apró darabokra darálja a készülék tartalmát, a

-harmadik lépésben pedig lehűti az ökocsipszet.

„Az így kapott komposztanyag felhasználható a kertben, vagy a teraszon található növények, virágok, gyümölcsfák trágyázására, tehát végső soron a közvetlen környezetünk jól járhat a kidobásra ítélt ételmaradékok felhasználásával” – tette hozzá a Sage termékmenedzsere. 

Amennyiben fenti lehetőség nincs, úgy a kukában is landolhat az ökocsipsz, a környezetet így is tudjuk kímélni.

A FoodCycler további előnye, hogy kevés helyet foglal, tisztítása egyszerű, hiszen az edényét mosogatógépben is el lehet mosni, emellett kevés energiafelhasználással és kellemetlen szagok nélkül dolgozik. A beltéri használatra szánt készülék forgalmazása októberben indul Magyarországon. 

Sage

A Sage márka 2018-ban váltotta fel a Catler márkanevet, de az innovációs és gyártási háttér nem változott.

A prémium kialakítású kisháztartási gépek hazája továbbra is Ausztrália, azon belül a Breville-csoport, amely minden egyes készülék megalkotásakor a hosszú élettartamot és a vásárlók használat közbeni maximális komfortérzetét tartja szem előtt.

Ez teszi a Sage készülékeket időtállóvá és klasszissá, legyen szó grillezésről, mixelésről, vagy kávéfőzésről.