Konferenciák, világrekord, virtuális valóság játék

2022. 13. 01., 10:16pm
Már javában zajlik a XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

by Szendi Horváth Éva

Világszerte nagy figyelemmel követi a szakma és a közönség egyaránt a fővárosunkban zajló eseményeket.  A programsorozat hivatalos megnyitójára január 11-én a Szépművészeti Múzeumban került sor.

Wulf Cirkusz 1901 /Forrás: Magyar Cirkuszművészeti Múzeum

Nemzetközi szaktekintélyek részvételével itt rendezték meg a Cirkuszépületek Európában című tudományos konferenciát. A szimpózium előadói az európai cirkuszépületek keletkezésének, fennmaradásának és megújulásának folyamatait, és kérdéseit járták körül.

Beketow Cirkusz- homlokzati tervrajz 1908 /Forrás: Budapest Főváros Levéltára/

Világrekord a Fővárosi Nagycirkusz porondján

 A nulladik napon, január 10-én a fesztivál felvezetéseként az egyik részvevő, az ötgenerációs cirkuszi dinasztia leszármazottja, Pavel Valla Bertini, aki egy kerék és két kerék specialista, világrekordot állított fel.

Az artista 17 keréken, 9,07 méter magasan kerekezte körbe a Fővárosi Nagycirkusz manézsát. A produkció nehézségét nemcsak a magasság adta, hiszen a lánc nélkül egymáson súrlódó kerekek mozgásba lendítése már önmagában is komoly teljesítmény. A többi pedig alázat, rengeteg gyakorlás és a mindenkit elbűvölő cirkuszi varázslat. A Guiness rekordot szakember hitelesítette.

Egyedülálló virtuális valóság játék a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválra érkezőket egy igazán különleges élménnyel lepte meg. A virtuális valóság programnak hála, a látogatók a kötéltáncosok bőrébe bújva átélhetik, milyen érzés 7 méter magasan egyensúlyozni. Ez egy teljesen új fejlesztés, amit a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ számára alkotott meg a magyar Code and Soda informatikai cég, akik a virtuális játék fejlesztése során folyamatosan konzultáltak a cirkusz vezetőségével és az ott dolgozó szakemberekkel.