Kocsis Zoltán emlékkoncert a Müpában

2019. 19. 10., 6:20pm
A magyar és a nemzetközi zenei élet pótolhatatlan alakja, Kocsis Zoltán 2016.november 6-án lépett át a halhatatlanság birodalmába.

A magyar és a nemzetközi zenei élet pótolhatatlan alakja, Kocsis Zoltán 2016.november 6-án lépett át a halhatatlanság birodalmába.

Az elvesztésével keletkezett űrt csak folyamatos emlékezéssel lehet feledtetni. Akárcsak a korábbi években, halála évfordulóján a nagy muzsikusról az idén is hangversennyel emlékeznek meg a szólisták és az egykor általa vezetett együttesek. Az est műsorának valamennyi száma műfajában, gondolatiságban a korszakos jelentőségű zongoraművészre, karmesterre és zeneszerzőre utal.

Ravel sorozata, a Couperin sírja kétszeresen is ide illő mű. A zeneszerző halott barátaira emlékezett meg benne, másrészt a zongoramű zenekarra hangszerelt változata Kocsis Zoltán munkájaként elénk állítja a zeneszerző-karmestert, aki az általa szeretett nagy komponisták dalainak és zongoradarabjainak szenvedélyes hangszerelője volt. Jelképesnek tekinthetjük, hogy ezt a művet az amerikai–magyar Thomas Kornél személyében a Kocsis nyomdokában járó új karmesternemzedék tehetséges képviselője vezényli.

Chopin e-moll zongoraversenyének előadója a zongoraművész Kocsist idézi fel. Érdi Tamás csodálta Kocsis Zoltánt és közös fellépéseik is voltak. 

Az is szimbolikus jelentőségű, hogy befejezésül az együttes zeneigazgatója, Hamar Zsolt áll a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar élén. Négy kiváló énekes: Kolonits Klára, Bakos Kornélia, Horváth István és Kovács István szólójával kortárs magyar zeneszerző, Kovács Zoltán Missa Pannonica című oratorikus  művének kibővített, 2019-es változatát vezényli. Kovács Zoltán a középgeneráció tagja, 1969-ben született, alkotói tevékenysége mellett a Magyar Állami Operaház zenekarának fagottosa.