Klisék és megkötöttség nélkül

2021. 21. 10., 12:59am
Bátor, sőt merész, mégis hordható - a limitált BRODKA x RESERVED kollekció két látszólag ellentétes stílus merész kombinációja: az extravagancia és az alkalmi megjelenés.

 

„Nem szabtunk magunknak korlátokat” - vallják a kollekció alkotói - és ez valóban megmutatkozik abból a nagy léptékből, amellyel megközelítették a vágásokat, az eredeti mintákat vagy az olyan természetes anyagokból készült anyagokat, mint az alpaka, gyapjú, selyem, organikus pamut és környezetbarát NAIA ™ és LENZING ™ ECOVERO ™, amik különösen kitűnnek.

A Magyarországon online elérhető kollekcióban a steppelt kabátokhoz és köpenyekhez túlméretezett zakókat találunk, míg a grafikus mintájú kötött ruhák és a dekonstruált dzsekik mind figyelemfelkeltőek.

Brodka munkájához hasonlóan, nincs helye a kliséknek. Ha póló, akkor hímzett, ha tréning, akkor pedig absztrakt mintás pulcsival párosul.

Találunk ruhákat is: mind alapdarabok és, ahogyan az énekesnő mondja, mind látványosak „Az álmom az volt, hogy olyan ruhákat készítsek, amelyeket nem találok a boltokban, és amelyeket magam is szívesen viselnék” - vallja Brodka.

A kollekciót teljes egészében Európában, főleg Lengyelországban gyártották. A művésznő részt vett az alkotás minden egyes fázisában, beleértve az egyes anyagok kiválasztását.

„Az általános koncepció kialakításával kezdtük, majd moodboardokat készítettem a számomra lenyűgöző, emlékezetes dolgokból: a népi elemektől a marokkói szőnyegekig vagy az utazásokhoz kapcsolódó laza asszociációkig vagy a serdülőkorom és a művészi inkarnációimig, amelyek alapján a közönség ismerhet engem” - mondja az énekesnő.

A közös munka első látható eredménye az a színpadi öltözék volt, amely Brodka új albumának videóiban jelent meg - a „Brut” -ban. A „Game Change” című klipben megjelent zakó nadrág szett, mintha egy férfi ruhatárából lett volna kölcsönözve - egy játékos felfogása a hagyományosnak és egyben a nemi sztereotípiák elutasítása. Változatlan formában került a végleges gyűjteménybe. A „Hey Man” videó szürke trench-e viszont a vállvonal lágyításával és aszimmetria hozzáadásával módosult.

Mind az album, mind a gyűjtemény inspirációja a brutalizmus, egy építészeti stílus, ami a ’60-as ’70-es évek vezető irányzata volt Lengyelországában.

A kollekcióban megnyilvánul a merész szabásmintákban és a kötött ruhák részleteiben, mint például a szomorú épületek ablakainak ritmusát tükröző mintás pulóverekben.

A kollekció grafikai megkülönböztető jellemzője és zászlóshajója pedig közvetlen ihletet vesz a művész új albumában és képében jelen lévő hullámmotívumból.

A gazdag színpalettában a tompa narancsot és sárgát pasztell rózsaszín és lila kíséri; míg a barnákat és a gesztenyeszíneket élénk kék színekkel állították szembe a tervezők. A kollekció fekete szekvenciája „egy kapszula egy kapszulában”, ahogyan maga a művésznő nevezi, és egy fejbiccentés a kedvenc japán művészei felé - innen a kimonó ihlette elemek.

A kollekció stílusai többrétegűek és multifunkciósak lehetnek. A kabát az ujjak lecsatolása révén mellényként is viselhető, a nadrágszárak övvel állíthatóak a keskeny vagy széles hatás érdekében, míg a geometriai szabású kabát blúzként viselhető vagy felsőruházatként is szolgálhat.

Valójában a gyűjtemény többdimenziós, szó szerint is. Külön címkézést és jelölést kapott. Kizárólag erre a célra jacquard béléseket gyártattak, valamint speciális gombokat és szokatlan címkéket - mindezeket hullámos témával.

A Reserved kollekció legújabb modelljeit Bartek Wieczorek fotózása kísérte. A helyszín a valenciai Espai Verd épületegyüttes volt. A látszat ellenére lakott a fotókon látható épület, de a fotós és az egész produkciós csapat kreativitásának köszönhetően sikerült egy teljesen más, kissé elhagyott világ benyomását kelteni

A beton még a benne bujkáló zöldellő növényekkel is kiegészíti a jelenlegi szezonra vonatkozó, egyedi Reserved darabok avantgárd jellegét. A stílus szerzője Ewelina Gralak és a modell nem más, mint maga Brodka.

A limitált BRODKA X RESERVED kollekció szeptember végétől elérhető online:

https://bit.ly/ReservedxBrodka

és a kiválasztott Reserved üzletekben és  online: www.reserved.com.

 

Rendező/fotós: Bartek Wieczorek @Visual Crafters

DOP: Nikodem Marek

Közösségi média tartalom: Bart Pogoda @Visual Crafters

Stílus: Ewelina Gralak

Smink: Wilson.

Haj: Michał Bielecki

Díszlettervezés: Ania Witko

Tehetség: Brodka @Kayax

Gyártás: Warsaw Creatives