Klasszikusok a padon

2021. 30. 11., 8:35am
Budapest hamarosan Chopin-Liszt zenélő okospaddal gazdagodik

by Szendi Horváth Éva

 

  

A nagyközönség a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón láthatja és hallhatja először a zenélő az okospadot.                                                  

A Lengyel Intézet  koncepciója alapján a KUUBE Hungary Kft. által fejlesztett utcabútor a neves magyar zongoraművész, Farkas Gábor előadásában játssza le a két zeneszerző műveit. 

2020-ban ünnepelte a világ Fryderyk Chopin lengyel zeneszerző születésének 210. évfordulóját, mely tisztelgés az idén Liszt Ferencet illeti meg. Ebből az alkalomból a budapesti Lengyel Intézet felkérésére és elképzelései alapján egy prémium minőségű, okos utcabútorok gyártásával foglalkozó magyar startup cég, a KUUBE Hungary Kft. zenélő okospadot fejlesztett ki. Az Lengyel Intézet a kulturális együttműködés jegyében ezzel az időtálló projekttel szeretne emléket állítani a két nemzet világhírű zeneszerzőinek.

A Lengyel Intézet vezetőségét a Varsóban nagy népszerűségnek örvendő Chopin-padok ihlették. A budapesti Chopin-Liszt okospad azonban a lengyel utcabútornak egy lényegesen továbbfejlesztett formája, több szempontból is. Rendkívül jó minőségű hanganyag lejátszására alkalmas, 8 férőhelyes, két USB porttal, valamint két vezeték nélküli töltővel felszerelt pad, így 20 méteres körzetében korlátlan 4G alapú wifi hozzáférést biztosít. Működését napelemekkel töltött akkumulátorok látják el. Ezen felül a Kuube Plus pad aktív állapotban környezetének változásait is tudja majd monitorozni: UV-szintet, levegőminőséget, páratartalmat, hőmérsékletet és légnyomást mér.

Chopin és Liszt zeneműveit Farkas Gábor interpretálja, a zeneszámokat pedig a pad használói választhatják majd ki és az érintőképernyő segítségével ők indíthatják el. A zene hangereje úgy kerül beállításra, hogy azt az ott lakók és járókelők megzavarása nélkül csak a pad közvetlen közelében lévők hallhassák.

A zenélő pad Budapest közterületén kerül elhelyezésre, a helyszínnel kapcsolatos tárgyalások még folyamatban vannak.