Klassz a pARTon! Fesztivál

2022. 28. 06., 2:57pm
Ingyenes nyáresti koncertek Érdi Tamás zongoraművésszel és barátaival

 

A Cimbora Alapítvány 2022. július 11. és augusztus 4. között nyolcadik alkalommal rendezi meg a Klassz a pARTon! fesztivált, amit 2015-ben Érdi Tamás Liszt Ferenc-díjas zongoraművész alapított.

Idén 15 településen Balatonalmádi, Balatonföldvár, Balatonfüred, Balatonkenese, Balatonszárszó, Balatonszemes, Budapest, Fonyód, Keszthely, Siófok-Balatonszéplak, Szigliget, Tata, Tihany, Vászoly, Zamárdi – hallhatóak a fesztivál koncertjei.

51program lesz, ebből 38 esti koncert és 13 előadás gyermekeknek szóló koncert, ill. egyéb zenés program, 42 szólista és 19 zenekar lép fel a fesztiválon. 

Kihoztuk a klasszikus zenét a koncerttermek falai közül, hogy a közönség ne a megszokott keretek között, ne a megszokott formában, hanem szabadtéren, a vízparton, parkokban, ligetekben - a fűbe heveredve vagy akár egy csónakból hallgathassa a koncerteket. A vízpart mellett kiemelkedő szépségűtörténelmi helyszínek is otthont adnak a fesztiválnak, templomok, kastélyok - Tihany, Balatonszemes, Keszthely, Tata - mondta el É. Szabó Márta, főszervező.

A pandémia évei után újra a Pesti Vigadóban nyitjuk meg a fesztivált, a Duna-parton, és újra fellépnek külföldi művészek is, a szicíliai GLI ARCHIE ENSEMBLE, NICOLAS KRAUZE karmester Franciaországból, PETER CAELEN zongoraművész Hollandiából és GIUSEPPE NOVA fuvolaművész Olaszországból.

A Balaton északi partján hét, a déli parton hat település ad otthont a koncerteknek. Idén két új helyszínnel, a fonyódi Panoráma Stranddal és a balatonszemesi Páduai Szent Antal templommal bővült a rendezvénysorozat.

Tatán, az Öreg-tó partján harmadik alkalommal rendezünk koncerteket, idén a város 2022-es Fellner Jakab Emlékévéhez is kapcsolódunk. 300 éve született Fellner Jakab a barokk építészet jelentős alakja, akinek számos épülete áll Tatán.

CIMBORA ZENELIGETcímű sorozatunk a gyerekeknek, családoknak szól. A varázsfuvola előadás kifejezetten a fesztivál számára készült Gulyás Dénes rendezésében és szinte minden évben bemutatjuk. Simon Izabella zenés-mesés gyermekműsorát, A kis piros hegedűés a nagy gonosz cselló címmel a keszthelyi kastélyban mutatja be. A strandokon különféle interaktív hangszerbemutató és zenei foglalkozások lesznek, pl. a Tóth Levente Trió DOBbantsunk együtt programja, vagy a Mocorgó koncertek, ahol a zenészek az izgő-mozgó kicsiket várják. A Cimbora Zeneliget sorozatot a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatja.

MINDENKIT VÁRUNK!

Keressük új közönségünket, azokat, akik csak azért nem járnak „komolyzenei” koncertekre, mert megriadnak már a szótól is, vagy anyagi, távolsági okokból elérhetetlen a számukra. Különféle interaktív, beavató programokkal is kísérletezünk, hogy még több embert megszólítsunk, és olyanokat is elérjünk, akik teljesen más céllal indulnak el otthonról egy nyári estén.

FIATAL TEHETSÉGEK

Az elmúlt közel egy évtizedben tanúi voltunk egy fiatal zenészgeneráció felnövekedésének, hiszen kezdetektől az egyik legfontosabb célunk, hogy lehetőséget adjunk ifjú tehetségeknek.  A hajdani zeneakadémisták ma már érett művészként térnek vissza a fesztiválra. – fejezte be a producer, É. Szabó Márta.

Érdi Tamás

A FESZTIVÁL SZÁMOKBAN  2015-2022

395 koncert - ebből 110 gyermekprogram

200 szólista, 70 zenekar, 33 település, 72 helyszín

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa is csatlakozott

"A Klassz a pARTon! fesztivál szokatlan helyszínekre is eljuttatja a klasszikus zenét, hogy a koncerttermeket ritkábban látogatók is találkozhassanak a legnagyobb zeneszerzők műveivel. A vízparton vagy a közparkokban megtartott koncertek könnyen befogadható műsora meghozhatja a hallgatóság kedvét, hogy felfedezze a zenetörténet fontos alkotásait.   A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programjainak tervezésénél nemcsak a zene, hanem az irodalom, a színház és más művészeti ágak esetében is fontosnak tartjuk, hogy rendhagyó terekben, szokatlan helyszínekkel, új ötletekkel is segítsük a minőségi kultúrát minél több emberhez eljuttatni."

VEB2023 EKF

A 2022. ÉVI FESZTIVÁL ADATAI:

IDŐPONT:2022. július 11. - 2022. augusztus 4.

HELYSZÍNEK: 15 település - 21 helyszín

PROGRAMOK: összesen 51 program

  • 38 koncert
  • 13 gyermek/családi koncert, program

FELLÉPŐK: 220 művész

  • 42 szólista
  • 19 zenekar

További információk: www.klasszaparton.hu 

Fotó: Érdi Harmos Réka