Kizárólag az utókor számára!

2023. 15. 06., 8:09pm
A 6SZIN-ben Janikovszky Éva Naplóm 1938-1944 című könyvéből Keresztes Tamás rendezésében készült előadás

 

by Szendi Horváth íÉva - SBE

A terézvárosi 6SZIN-ben, az évad utolsó premierjeként, Sodró Eliza és Martinkovics Máté közreműködésével a minap került sor a Kizárólag az utókor számára! című előadásra.

Kucses Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között naplót vezetett. A néhány évtizeddel később már Európa-hírű, sikeres írónő az első bejegyzését egy évvel a második világháború kirobbanása előtt írta. Miközben vidám gyermekből fiatal felnőtté válik, megismerjük barátságait, szerelmeit, a szegedi életet, - miközben a háttérben zajlik a borzalmakkal teli, szívszorító vészkorszak. Az 1943-as és 1944-es bejegyzések már egy olyan fiatal nőt mutatnak, aki érettségével, intelligenciájával és műveltségével kitűnik kortársai közül.

-Ha valami rém okos bácsi, mondjuk egy pszichoanalitikus megfigyelné az életem, egész biztos rém unalmasnak és egész hétköznapinak találna, és nem pocsékolná rám az idejét, hanem visszatérne háromszemű és kétorrú hercegnőjéhez, akinek lelki problémáit biztos sikerrel oldaná meg. De én mégis olyan beképzelt alak vagyok, és azt hiszem, hogy velem annyi érdekes dolog történik, hogy azt föltétlenül szükséges megörökíteni az utókor számára, - idézi Éva mondatait a színpadon Sodró Eliza.

Janikovszky János, a Móra Kiadó vezetője, csak az édesanyja halála után vette a bátorságot, hogy a sok évtizeden át a komódban lapuló, kiváló állapotban lévő spirálfüzetekbe beleolvasson. Lenyűgözte a fiatal Kucses Éva (Janikovszky Éva leánykori neve) stílusa, életkedve és humora, az izgalmas szegedi életképek - ugyanakkor elborzasztotta a háború pusztítása. Hosszú évek alatt döntötte el, hogy kötelessége megjelentetni édesanyja lényegében hiánytalan és kiváló állapotban lévő naplóját, melyre végül 2020-ban került sor, a Móra Kiadó gondozásában.

Az előadás szereplői: Sodró Eliza és Martinkovics Máté

Írta: Bíró Bence

Rendező: Keresztes Tamás

Következő előadás: július 9

6SZIN (1066 Budapest Jókai utca 6)

A Janikovszky Éva Naplóm 1938-1944 című könyvéből Keresztes Tamás rendezésében készül előadás a 6SZIN-ben látható, mely Kizárólag az utókor számára! készült.