Kíváncsiság és szenvedély

2020. 19. 06., 5:20pm
A Mai Manó Ház 2020. június 20-án megnyílt kiállítását a világhírű fotóművész, Douglas Kirkland neve fémjelzi.

A Mai Manó Ház 2020. június 20-án megnyílt kiállítását a világhírű fotóművész, Douglas Kirkland neve fémjelzi. Portfóliója az elmúlt fél évszázad hollywoodi hírességeinek és popkultúrájának egyedülálló kincsestára.

Az 1934. augusztus 16-án Torontóban született Kirkland a riportfotó aranykorában kezdett el dolgozni a Look magazinnál, majd az 1960-as és ’70-es években a Life-nál. Emellett fotózott a The Sunday Times Magazine, a The New York Times Magazine, vagy a Town & Country Magazine lapoknak is.

Douglas Kirkland a ’60-as évektől kezdve több mint kétezer megbízásnak tett eleget. Marilyn Monroe-tól Angelina Jolie-ig hatszáznál is több hírességről készített fényképet. Olyan filmek forgatásán működött közre, mint A muzsika hangja (1964), a 2001: Űrodüsszeia (1968), a Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969), a Távol Afrikától (1985), a Titanic (1997), a Moulin Rouge (2000), az Ausztrália (2007), vagy A nagy Gatsby (2011).

2012 februárjában az Academy of Motion Picture Arts and Sciences bízta meg, hogy készítse el az Oscar-díjra jelölt legjobb színésznek és színésznőnek, továbbá a legjobb férfi és női mellékszereplőnek a portréit.

A kanadai fotóművész munkáit olyan nagy intézmények állandó gyűjteményeiben őrzik, mint a londoni és a canberrai National Portrait Gallery, a Smithsonian Museum, a George Eastman House, a Brisbane-ben található Gallery of Modern Art, vagy az amerikai filmakadémia, az Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

A mai napig is sokat dolgozó és sokszorosan díjazott, Kirkland képei világszerte számtalan kiállításon voltak már láthatóak. A fotóművészet szerelmesei most végre Magyarországon is megismerhetik a mester műveit.

A Mai Manó Ház az alkotó két nagyszabású sorozatát mutatja be. Az Egy este Marilyn Monroe-val című sorozat főszereplője a korszak legkörülrajongottabb filmsztárja. A huszonhat éves Kirkland 1961-ben megbízást kapott a Look magazintól, hogy készítsen egy sorozatot Marylin Monroe-ról. A fiatal fotós kor szexszimbólumával töltött el egy varázslatos estét, ahol a munka feltételeit maga a díva szabta meg. Az ötvenöt képen ennek értelmében a művésznő csupán egyszál selyemlepedőt viselt és közben jól fogyott a pezsgő. A mester később úgy emlékezett vissza az eseményre, hogy olyan volt az egész fotózás, mint egy tánc. Kirkland 1962-ben huszonegy napot töltött el Coco Chanel mellett a divattervező éves bemutatóinak fotózásai miatt. Eredetileg csak a manökenek és a ruhák fényképezésére kapott megbízást, de a Mademoiselle annyira megkedvelte a fiatal fotóst, hogy az végül róla is készíthetett képeket.  A hatvan képből álló sorozat Kirkland: Coco Chanel - Mítosz és elegancia című kiállítás a Mai Manó Házban július 5-ig látható. A két izgalmas, különböző stílusú,  a világsztárok életébe betekintő intim munka a két olasz kurátor, Marta Cannoni és Livia Corbó jóvoltából most először látható Magyarországon.