Kincskera

2022. 14. 02., 2:58pm
Jónás Vera experiment - SOHARÓZA

by Szendi Horváth Éva

 

Kincskera címen kislemezzel egészült ki A nyolcas sáv, a Soharóza és a Jónás Vera Experiment közös meselemeze.

Az album Tibi, egy hatodikos fiú hétköznapjain futott végig, a most megjelent három szám pedig a Kincskereső kisködmönnek – sokak traumatikus gyerekkori olvasmányélményének - rendhagyó átdolgozása.  Természetesen Tibinek most is segítségére van két képzeletbeli bölény barátja, Olga és MC Senki.

Tibi éli a hatodikosok hétköznapi életét. Iskolába jár, aztán úszóedzésre. Ez a tevékenységet nem szereti, mert sötétben kell úsznia. Délutánonként vágyakozva figyeli a menő fiatalokat, akik a ping-pong asztaloknál szotyiznak. Három barátja van, ebből ketten bölények, és csak a fejében léteznek, — viszont mindketten remekül rappelnek. A nyolcas sávról már ismerősen csengő alaphelyzetből most, a Kincskera keretében a bölények rap tudása kerül fókuszba. Így segítik át főhős Tibit egy nehéz kötelező olvasmányon.

A Kincskera egy Móra Ferenc cover trilógia, ami az alkotók (egy részének) közös edukációs traumájának feldolgozására tesz kísérletet. A nyolcas sáv megalkotásának folyamata közben merült fel, kiben milyen irodalmi sebeket ejtett a Kincskereső kisködmön kötelező jellegű elolvasása, majd kikérdezése egy túl korai életkorban, ez hogy nyomta rá a bélyegét a későbbi irodalomórák kötelező olvasmányaira, vagy az elszenvedők irodalomfogyasztására általában. Tibink szerencséje, hogy két legjobb bölénybarátja, Olga és MC Senki lazábbra veszi és utcanyelven közli Móra mondandóját. Így talán egy árnyalattal könnyebben bemegy az üzenet hősünk fejébe, de persze elrappelni sem uccsó móka…  — mesélte a kislemezről Bogdán Tamás, szövegíró.

Kincskera:

https://youtube.com/playlist?list=PLKeEOIiDjUaRqcYRrGmJq4BDtmuqO4PLS

https://open.spotify.com/album/1lIx7Rv562UtPYZJAnhOhu?si=7v8ahTG0TguQOw7UunDICg&utm_source=copy-link

Jónás Vera

A Kincskera is A nyolcas sáv dalaival egy időben készült. A meselemez ötlete a karantén alatt született. A Soharóza és a Jónás Vera Experiment tagjai saját gyerekkori élményeikből építették fel a lemezt. Felidézték a képzelt barátokat, iskolai csúfolódásokat, testvérekkel való veszekedéseket. Visszaemlékeztek arra is, hogy milyen tévésorozatok és zenék mentek akkoriban. Elrévedeztek azon, hogy ki, mitől félt gyerekként és azt, hogy ki miket gyűjtött. És így merült fel a Kincskereső kisködmön is, amelyet végül három számban dolgoztak fel.

Soharóza /Fotó: Németh Melinda/

Az alkotók a lemezt kiegészítő Kincskera megjelenésnek túl annak is örülhetnek, hogy A nyolcas sáv már nem csak a streaming oldalakon, hanem teljes egészében a Youtube-on is meghallgatható. A kislemez a Launching Gagarin Records & Management gondozásában jelenik meg.

https://www.facebook.com/soharozachoir 

https://www.facebook.com/verajonasmusic