Kiáltás a szeretetért

2023. 11. 02., 4:49pm
Rafał Pacześniak kiállítása a Platán Galériában

 

Kiáltás a szeretetért címmel nyílt kiállítás február 9-én a Lengyel Intézethez tartozó Andrássy úti Platán Galériában. A tárlaton Rafał Pacześniak Testimonia corporis (A test tanúsága) sorozatának festményei láthatóak, melyeket a keresztény vallás kultusztárgyai és a katolikus egyház szentjeinek maradványai ihlettek.  

Megtekinthető 2023. március 16-ig, minden hétköznap 10.00 - 18.00 óra között.  

A műemlék ereklyetartók vagy az azokat kísérő fogadalmi tárgyak oly módon mutatják be az emberi test fizikai valóságát, amely távol esik mindattól, amit vonzónak tartunk. A szobrászati formában ábrázolt testtöredékek az emberi maradványok "látható jelenlétével" együtt az életét Istennek szentelő személy létezéséről, szent életéről vagy vértanúságáról tanúskodnak, miközben a hívek sokasága számára a tisztelet és az imádat tárgyát jelentik. A művész elmondása szerint a kiállításon bemutatott képek fő ihletforrása a szuggesztív, kézzelfogható testiség és a tisztán spirituális, transzcendens valóság szembeállítása. A sorozat a 2021-ben elnyert lengyel kulturális, örökségvédelmi és sportért felelős miniszteri ösztöndíj keretében készült.  

Rafał Pacześniak (szül. 1973) lengyel festő és grafikus, a Krakkói Képzőművészeti Akadémia festő szakán diplomázott. A Kontrapost művészeti egyesület alapító tagja. Számos ösztöndíj nyertese, többek között a római és nápolyi Accademia di Belle Arti és a lengyel Kulturális, Örökségvédelmi és Sportminisztérium ösztöndíjasa. A rzeszówi művészeti középiskola festő- és rajztanára.