Ki az Év gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám?

2021. 03. 11., 1:19pm
Idén, immár tizenegyedik alkalommal kerültek megrendezésre a nagysikerű Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám pályázatok. A pályázatok elbírálása, mint eddig mindig anonim módon történik, melyet a szervező Nero Solution kft. biztosít.

 

A győztes pályamunkát beadó gyógyszerész és a legtöbb szavazatott kapott győztes patika, egy kortárs műalkotást is magáénak tudhat, amely méltóképpen jelzi az elért eredményt a patikalátogatók számára.

Dr. Mikola Bálint (A Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alapító elnöke) ismertette az 2021-es Év Gyógyszerésze I. helyezett pályamunkáinak témáit. Elmondta, nagyon meglepődtek, hogy Kovácsné dr. Nagy Andrea két pályaművet is beadott, és mindkettő nagyon magas színvonalú volt. Jövőre bővülni fog a szakmai zsűri prof. dr. Csóka Ildikóval, aki a Szegedi egyetem tanára, intézetvezető gyógyszerész és nemzetközi szinten elismert szaktekintély.

Szerinte a gyógyszerésztársadalom presztízse megnőtt a COVID19 alatt. A korábbi alapellátás orvosi megkeresések ötszöröse volt a gyógyszertári kontaktusok száma, ez a koronavírus alatti időszakban megduplázódott. Ebben a szituációban még fontosabb, hogy a lakosság részéről visszajelzés érkezzen a patikák munkájáról.

Az Év Gyógyszerésze pályázat mellett idén is megrendezésre került a Kedvenc Patikám pályázat.

Ez a lakosság vélemény nyilvánítása a gyógyszertárak munkájáról, milyennek érzik a segítséget, a plusz szolgáltatásokat, amit a gyógyszertárban kapnak.

2021 Kedvenc Patikája a Menta Patika lett, Szekszárdról. Közel 5000 szavazatot sikerült összegyűjteniük, ami az elmúlt évek szavazat számaihoz képest kiemelkedően sok.

Második helyezett a SIPO Patika (Vásárcsarnok) Pécsről, és a harmadik helyezett a Szent Sebestyén Patika, Nagykovácsiból.

Kovácsné dr. Nagy Andrea alig hitte el, hogy méltó lehet egy ilyen lehetőségre, és hogy még helyezett is lett. Ő nyerte el a 2021 Év Gyógyszerésze 1. helyét. Két téma volt, ami a kiírt témakörökben nagyon megfogta, a „Lakossági gyógyszerellátás a COVID19 helyzetben” és a „Védőoltásokkal kapcsolatos edukáció”, ezért úgy döntött, mindkét témát feldolgozza, és két pályamunkát nyújt be.

„Lakossági gyógyszerellátás a COVID19 helyzetben” c. pályamunkája a gyógyszertárban átélt mindennapjaikat mutatja be, hogy hogyan dolgoztak, és látták el a betegeiket a gyógyszertárban. Tapasztalatai alapján ez alatt az időszak alatt felértékelődött a gyógyszerészek munkája. Szerinte sokan nem voltak tisztában a tudásukkal, és azzal sem, hogyan tudják ők elősegíteni az emberek gyógyulását.

Másik pályamunkájában a „Védőoltásokkal kapcsolatos edukáció”-ban igyekezett kifejteni a COVID19 védőoltásokkal kapcsolatos alapvető tudnivalókat, és a piacon megjelent különböző tesztekről az információkat is összefoglalta. Többek közt, hogy mi a különbség az IgM és IgG között, mit jelent az egyes tesztek eredménye stb.

Kovácsné dr. Nagy Andrea és Dr. Vágány Attila

Dr. Vágány Attila gyógyszerész, a Menta Patika vezetője, 2021 Kedvenc Patikám 1. helyezettje. Nagyon örül, hogy idén első helyezést értek el. Tavaly másodikok voltak a pályázaton, természetesen annak is nagyon örültek. Patikájuk inkább családias környezetű, Szekszárd egy hegyoldali lakótelepi részén helyezkedik el. Körülbelül 3-4 éve vette át a gyógyszertár vezetését, de kolleganői már előtte is ott dolgoztak, és szerinte a siker nagy részben nekik köszönhető. A pacientúra már régebbről ismeri őket, és elégedettek a munkájukkal.

Vásárlóközönségük vegyes korosztály, hiszen két háziorvos, és két gyermekorvos is dolgozik a mellettük lévő rendelőben. Ők maguk tájékoztatták szóban is a betegeket a Kedvenc Patikám keretén belüli véleménynyilvánítás lehetőségéről, és az információs plakátot is kihelyezték. Ezúton is köszöni a patika vezetője, hogy éltek a lehetőséggel és szavaztak rájuk.

Dr. Samu Antal (A Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottságának alapító elnöke) szerint a beteg tud legtöbbet tenni önmagáért. Ma már magának méri a vérnyomását, vércukrát, ő tudja beszedni vagy nem beszedni a gyógyszerét, ha nincs meg ez az együttműködő készség, akkor sajnos komoly problémák adódhatnak. Ezért fontosnak tartja a gyógyszerellátás edukációs részét többek közt a biztonságos gyógyszerfelhasználásról.

Több mint a fele a betegeknek nem úgy szedi a gyógyszereit, ahogyan az elő van írva. Ennek kétféle következménye van.

-Az egyik egy egészségügyi, mert az állapota tovább romolhat. Az alapbetegségére rárakódhatnak egyéb megbetegedések, vagyis a betegség szövődményei hamarabb jelennek meg, pl. diabétesz esetében szív és érrendszeri megbetegedés, hipertónia.

-A másik következménye gazdasági, hiszen rengeteg kidobott pénzt költ el arra, amit nem vesz be, valamint az ilyen beteg ellátása többe is fog kerülni.

Fontos szem előtt tartani, a gyógyszerek milyen hatással vannak egymásra. Előfordulhat, hogy a háziorvos felír egy fajta gyógyszert és a reumatológus egy másik fajtát, és ezek interaktálnak egymással. Ennek következtében kiolthatják egymást, esetleg valamely toxikus hatás léphet fel. Ezért hirdették meg farmakoterápiás programjukat, aminek a célja, hogy ezeket az eseteket megelőzzék.

A pályázatok többsége a COVID19 helyzetre reagált, a kialakult pandémia miatt ehhez kellett a munkájukat igazítani. Többek közt a gyógyszerészek feladata volt meggyőzni a betegeket a vakcinációról.

A COVID19 kiszélesítette a patikusok szerepkörét, már nem csak a fejfájás orvoslásában fordulnak a gyógyszerészekhez. A korlátozások miatt sokszor a betegek nem tudták elérni orvosaikat, ezért a patikában dolgozókra hárult a feladat, hogy tanáccsal lássák el őket.

Dr. Hodossy Lajos (Roche Magyarország Kft.) elmondta, azért elkötelezett támogatói ennek az ügynek, mert hisznek a személyre szabott gyógyításban, hogy hosszú távon az lesz a megoldás. Abban hisznek, hogy a patika egy egészségügyi egység és emellett van gazdasági vonzata. Fontos szemmel tartani, hogy éppen ezért a gyógyszerészek inkább szakmailag elhivatottak, mint gazdaságilag. Ha egy patika egy vízióért dolgozik, ott gazdasági fellendülés is várható, hiszen a betegek szívesen járnak vissza olyan helyre, ahol törődnek velük.

Az elmúlt 11 év kampányaival kapcsolatos tapasztalatai alapján, úgy gondolja, hogy gondolkodásmódot és szemléletet lehet változtatni, csak nagyon kitartó és nagyon szisztematikus munka kell hozzá, valamint sok idő és sok türelem.

Torjai Gábor, Dr. Samu Antal, Kovácsné dr. Nagy Andrea, Dr. Mikola Bálint, Dr. Vágány Attila és Dr. Hodossy Lajos

 

Torjai Gábor (Nero Solution Kft. ügyvezetője) ismertette az adatokat, miszerint az idei Kedvenc Patikám szavazatok 70%-a már online érkezett be. Nagyon pozitív dolog, hogy egyre szélesebb körben lesznek ismertek a pályázatok.

Az eddigi tizenegy év pályamunkáiból - a zsűri tagjaival közösen - egy válogatást terveznek összeállítani, melyet könyv és e-book formában a jövő évi gyógyszerész kongresszuson terveznek bemutatni, felkérve a szerzőket a pályamunkájuk aktualizálására. Bíznak benne, hogy ezzel nem csak az eddig összegyűlt kiváló tudásanyagot lehet megosztani a gyógyszerészekkel, hanem további inspirációt is adnak munkájukhoz, esetleg a pályázaton való sikeres szerepléshez.

A gyógyszertár a gyógyítási stratégia kiemelt egysége, amely egy kereskedelmi körülmények között működő egészségügyi intézmény. Fontos hangsúlyozni, hogy a gyógyszert a gyógyszertárból kell beszerezni, ahol az ott dolgozó szakemberek a készítményekkel kapcsolatos mindenfajta hiteles információt biztosítanak.

A jövőt illető fontos kérdés, melyik patikában milyen extra szolgáltatást kaphat a beteg a gyógyszere mellé. A pályázatok kulcsüzenete, hogy a gyógyszerészeknek egyfajta új köztes szerepet kell betöltenie az egészség támogatása, a betegségek megelőzése területén. És, mint a gyógyszeres terápia szakértőinek, olyan dokumentált szolgáltatásokat kell biztosítani, amelyek célja – a páciensek bevonásával és az egészségügyi ellátás többi szereplőivel együttműködésben – a hatásos, biztonságos és költség-hatékony gyógyszeres terápia elősegítése. Emellett a megfelelő gyógyszerhasználat szakmai segítése, a betegek együttműködő készségének növelése, az egészségtudatos életvitel kialakításának elősegítése, az életminőség javítása.

Tehát láthatjuk, valóban megnövekedett a gyógyszerészek feladatköre, felelőssége.

Az Év Gyógyszerésze díjat a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége, és a Roche Magyarország Kft. hozták létre, és ehhez csatlakozott a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, így állt össze a szakmai zsűri, amely minden évben elbírálja a szakmai pályázatokat.