Készítsünk mentes mézeskalácsot!

2019. 17. 12., 12:40pm
A karácsonyi ünnepek előtt lázas készülődés kezdődik a konyhákban. A nagymamák és az édesanyák lelkesen sütnek, főznek, hogy sok finomság kerüljön az asztalokra.

A karácsonyi ünnepek előtt lázas készülődés kezdődik a konyhákban. A nagymamák és az édesanyák lelkesen sütnek, főznek, hogy sok finomság kerüljön az asztalokra. Egyre több családban más ez a készülődés, mivel nem eheti mindenki ugyanazt, sok embernek olyan menüt kell összeállítani, amely mentes valamitől.

Ez főleg a háziasszonyokra ró többlet feladatokat, mert bár gomba módra szaporodnak azok az éttermek, ahol mentesen lehet enni, ha magunk akarjuk elkészíteni például a mentes mézeskalácsot, már bajban vagyunk az alapanyagok használatával. Nekünk ehhez a Mentes Feszt és a Gasztroblogger Fesztivál közös workshopja nyújtott segítséget, ahol profi kezek között készíthettünk glutén-, tej- és cukormentes mézeskalácsokat.

Mézeskalács recept:

egy csomag Mentes mézeskalács keverék,

63 gr. alamacukor vagy méz,

35 gr. víz

25 gr. tojás (fél tojás)

21 gr. kókuszolaj,

3 gr. narancshéj.

 

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük, és begyúrjuk a tésztát.

Pihentetés után nyújtjuk, formázzuk, és fantáziánkra bízva díszítjük.

Cukormáz

1 tojás fehérje

15-20 deka nagyon fínomra darált cukor,

1 teáskanál étkezési gluténmentes keményítő

1 teáskanál ecet, hogy fényes legyen és tartós a máz

Fehér Katalin (Vida Katalin) mutatta be, hogyan készül a cukormáz, nem mézzel, hanem mézes ízű cukorral. Sokunk számára tanulságos volt a cukormáz készítése.

Néhány jó tanács:

A cukrot csak apránként adjuk hozzá, meg kell várni, amíg a cukor felolvad a fehérjében. Ha folyós lett a máz, akkor kis vizet kell adni hozzá cseppenként, ha sűrűre sikerült, akkor pedig cukrot.

 

Februárban jön a Mentes Feszt és a Gasztroblogger Fesztivál

A Mentes Cukrászüzem tulajdonosa Oltványi Zsolt bejelentette, hogy 2020. február 29-től március 1-ig ismét megrendezik a kétnapos Mentes Feszt-et, vagyis a mentes fesztivált.

Az elsőt idén tartották neves előadókkal és 52 kiállítóval. A résztvevő kiállítók termékeinek valamitől mentesnek kellett lennie! Érdekességként említette meg, hogy volt olyan családi vállalkozás, akik gluténmentes kutyatáplálékot mutattak be.

A 2020-as fesztiválra meghívták a gasztrobloggereket is, hogy a két tábor megismerje egymást, és átadják tapasztalataikat. A Mentes és a Gasztroblogger Fesztivál együttműködéseként a két fesztivál egy helyen és egy időben kerül megrendezésre.

„A Mentes Feszt szombati napján délután hat óráig mindenkié a fesztivál, majd átalakul a negyedik Gasztroblogger Fesztivállá, ami már egy zártkörű szakmai esemény lesz. Azt láttam, hogy nagy igény van egy ilyen típusú eseményre, egy lehetőségre, ahol a gasztronómia szerelmesei személyesen is találkozhatnak egymással. A kötetlen hangulatú, zártkörű esemény célja egy összetartó közösség létrehozása, értékes kapcsolatok és együttműködések kialakítása.

Szeretném a gasztrobloggereket kimozdítani a monitorjaik elől, hogy jobban megismerjék egymást.” - mondta Miskey Melinda, a Gastrotherapy gasztrobloggere és a Gasztroblogger Fesztivál megálmodója.

A gasztrobloggerek a Mentes Feszt egész ideje alatt ott lehetnek majd, Zsoltnak köszönhetően külön helyet kapnak, ahol bemutatkozhatnak, értékesíthetik termékeiket, szolgáltatásaikat és közönségtalálkozót is szervezhetnek.

Bővebb infomáció: http://mentesfeszt.hu/

Mentes Feszt Facebook event: https://www.facebook.com/events/1041407222868433/

Gasztroblogger regisztrációs lap: http://bit.ly/2snnKGa