Képző az Art Marketen

2022. 03. 10., 5:11pm
Az idén a Magyar Képzőművészeti Egyetem rendhagyó módon, egy különleges nemzetközi válogatással jelentkezik az Art Market Budapesten.

 

by Szendi Horváth Éva - SBE

Szöllősi Dóra: Thesaurus effusionis

A Képző Kelet-Európa legnagyobb nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárán négy képzőművészeti egyetem– a római, a drezdai, a rigai és a budapesti - hallgatóinak munkáit mutatja be, melyek az EU4Art projekt keretében készültek.

Fogarasi Bence

A képzőművészeti hallgatók számára az Art Market nemcsak a művészi bemutatkozás kiváló platformja, hanem hatalmas lehetőség az alkotások értékesítésére is. Hiszen a vásáron a kiállított művek megvásárolhatóak. Az Art Marketen a gyűjtők és a művészet iránt érzékeny látogatók új tehetségeket fedezhetnek fel. A festő, szobrász, grafika és intermédia szakok hallgatóinak alkotásai között válogatva egyedi művekkel gyarapíthatják kollekciójukat, gazdagíthatják környezetüket. A több ezer alkotást felvonultató Art Marketen, a Képző standján a művészetkedvelő közönség megismeri a jövő ígéretes művészeinek alkotásait. Emellett képet kap az EU4Art szövetségben résztvevő négy képzőművészeti egyetem profiljáról, a művészetoktatás hazai és nemzetközi irányairól is.

Farkas Panna alkotása

Erős István rektor kiemelte:

Ez a három év arra volt elegendő, hogy intézményi szinten megismerjük egymást. Az egyetemek oktatói megosszák egymással módszereiket, de a legfontosabb, hogy a hallgatók együtt gondolkodhattak. Elindult a közös munka, mely a projekt végén, 2022 májusában a drezdai egyetemen egy nagy közös kiállítás formájában öltött testet. A résztvevőknek továbbá abban is segített, hogy pozícionálni tudják magukat egy nagyobb európai egyetemi kontextusban. Ezek a szakmai ismeretségek - függetlenül a projekt kimenetelétől, életreszóló kapcsolati hálózatként működhetnek.

Kristaps Kramins alkotása

Az EU4Art a Magyar Képzőművészeti Egyetem kiemelt projektje, amivel az Európai Unió Európai Egyetemek programjához kapcsolódik. Jelenleg négy képzőművészeti egyetem: a drezdai Hochschule für Bildende Künste, a római Accademia di Belle Arti di Roma, a rigai Latvijas Mākslas Akadēmija és a Magyar Képzőművészeti Egyetem szövetségét foglalja magába. A cél: lehetőséget biztosítani a hallgatóknak, hogy az uniós tagállamokban folytatott tanulmányok kombinálásával gazdagítsák tudásukat, kapcsolataikat és szerezzenek diplomát. Az EU4ARTkeretében az egyetem hallgatói és oktatói különböző, szerte ágazó projektekben működnek együtt, többek között kiállításokat, workshopokat, előadásokat, alkotótáborokat szerveznek Budapesten, Tihanyban, Rómában, Sienában, Drezdában és Rigában.

Bovieri Leila: Axomama

A 2011-ben létrejött Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár kiemelten kezeli a friss, inspiráló művészeti tartalmakat és a jövő tehetségeit. Az Art Marketen megjelenő EU4Art válogatásban a tradicionális képzőművészeti műfajok mellett helyet kapnak a friss tendenciák, az új médiumok is. A kiállított alkotásokban nyomon követhetjük, hogy a hallgatók nemzetközi szinten hogyan élték meg és dolgozták fel az elmúlt időszak globális és egyéni traumáit, kríziseit.

Az Art Market iránt igen jelentős a hazai és nemzetközi érdeklődés: eddig 5 kontinens több mint 40 országából érkeztek a kiállítók, a látogatószám pedig évente 30.000 körül mozog.

Art Market MKE kiállítás kurátora: Uszkay Tekla, művészettörténész

Grafika és stand dizájn: Szabó Andrea, Munkácsy Mihály-díjas tervezőgrafikus, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense

A Képző nemzetközi hallgatói alkotásokkal rukkol elő az Art Marketen

  1. október 6-9., Bálna Budapest, 1093 Budapest, Fővám tér 11-12.

Credit: Forrás: MKE