Kedvenc magyaros ételeink, egy kis csavarral

2022. 28. 07., 10:26pm
Így teszi a bacon hagyományos fogásainkat még finomabbá




Bármilyen újabb étkezési trendek és diéták jelenjenek meg, a hazai konyha jól bevált fogásai örök kedvenceink. Nehéz elképzelni a magyar ünnepeket töltött káposzta vagy babgulyás nélkül. Ezeket az ételeket mindannyian ismerjük és szeretjük. Nem is érdemes rajtuk változtatni, hacsak nem vagyunk biztosak a dolgunkban. Most egy olyan csodahozzávalóról rántjuk le a leplet, amivel a magyar gasztronómia remekei még finomabbá válnak. Már mutatjuk is, hogyan emeli a bacon kedvenc ételeinket újabb, magasabb fokozatra.

Levesek
A babgulyás titka természetesen a bab, de amitől igazán finommá és tartalmas ízűvé válik a leves, az a bacon. Ebben az esetben egészen apróra kockázzuk a húst, pirítsuk meg egy serpenyőben, és csak utána adjuk a készülő leveshez. A tejfölös krumplilevest általában kolbásszal tálalják, de ha szeretnél egy csavart vinni a történetbe, és el szeretnéd kápráztatni ebéd vendégeidet, a kockázott, megpirított bacont itt is bevetheted, feltétként.

A levesektől a főzelékek felé kanyarodva, a pirított bacon az összes főzelékünkhöz tökéletesen passzol. Mi lehetne finomabb egy jó kis borsófőzeléknél, tükörtojással és két csík bacon-nel tálalva? Talán csak a lencsefőzelék, aminek a kellemesen savanykás ízét még jobban kiemeli a ropogós bacon.

Főételek
A levesek és főzelékek után ideje rátérni az igazán bőséges, húsban gazdag fogásokra. A bácskai rizses húst is érdemes újragondolni! Ne zsíron pároljuk meg a hagymát, hanem pirítsuk meg a baconkockákat, a belőlük kisült zsír tökéletesen helyettesíti a hagyományos megoldásnak számító sertészsírt.

A legegyszerűbb magyar nyári ételt, a lecsót is megbolondíthatjuk: a lecsónak már amúgy is létezik kolbászos változata, amit tovább dúsíthatunk baconkockákkal. Ám, ha pirítós kenyérre baconszeleteket, arra pedig néhány kanál lecsót teszünk, fantasztikus finomságot kapunk.

A rakott ételekbe is belecsempészhetjük a bacont, akár a rétegeket közé is rejthetjük a felkockázott, megpirított bacont. Természetesen a jénai edényt is kibélelhetjük baconcsíkokkal, legyen szó rakott zöldbabról vagy karfiolról.

Bár a bacon-be tekert aszalt szilvás csirkemell nem kimondottan magyaros fogás, mindenképpen ide kívánkozik a listánkra. Akkor is remek étket kapunk, ha az őzgerincformát kibéleljük bacon-nel, majd felkockázott csirkemellet rakunk rá, amit nyakon öntünk tojással és reszelt sajttal összekevert főzőtejszínnel.
Bármennyire is ínycsiklandó fogásokról van szó, ha nem a megfelelő minőségű hozzávalókat választjuk, nem érhetünk el bravúrokat. A bacon vásárlásakor érdemes arra figyelni, hogy minél magasabb hústartalmú, mesterséges színezék és ízfokozót nem tartalmazó húsfélét válasszunk, árulta el nekünk Kovács Péter, a Gierlinger termékeket is készítő Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója.
Vendégvárás

És, ha már az imént a vendégeket emlegettük, nincs is jobb vendégváró finomságnál, mint a pogácsa. A hagyományosnak számító krumplis vagy sajtos változat helyett mi most inkább a bacon-öset ajánljuk. Ehhez nem kell változatnod a már jól bevált pogácsarecepteden, elég, ha kelesztés előtt még belegyúrsz néhány dekányi megpirított, felkockázott bacont a tésztába. Az étel ettől sokkal karakteresebb ízűvé és vendégcsalogatóbbá válik. De nemcsak a pogácsát, a sajtos-túrós rudacskákat is fel lehet turbózni egy kis bacon-nel, a vendégek imádni fogják!