Karl Lagerfeld maga volt Párizs

2019. 19. 02., 6:15pm
Egyike volt a 20. század második felének, és a 21. század eleji divat meghatározó alakjainak.

Egyike volt a 20. század második felének, és a 21. század eleji divat meghatározó alakjainak.

85 éves korában meghalt Karl Lagerfeld német származású francia divattervező. Az utóbbi időben – tőle szokatlanul – kihagyott több bemutatóján való részvételt is.

Öltözködése, outfitje nagyon jellemző volt: a fekete öltöny, a hátra fésült, a  lófarokba kötött ősz haj, a fekete napszemüveg és az érdekes kesztyű.

Életfilozófiája: „Az életnek nincs semmilyen titka. A titok a munka. Tartsd össze magad, és talán még annyi, hogy élj józan életet! Ne igyál! Ne dohányozz! Ne szedj drogot! Ez mind segít valamennyit."

Karl-Otto Lagerfeld 1933. szeptember 10-én született Hamburgban, de, az időpont kérdéses.

Párizsban élt.

Dolgozott Pierre Balmainnek, a kor egyik híres francia tervezőjének, és tervezett a Patou, a Chloé, a Krizia, a Charles Jourdan és Mario Valentino háznak is. 1965-től dolgozott az olasz Fendi-nek. Yves Saint Laurent-nal, a kor szintén meghatározó francia divattervezőjével kezdetben barátok, majd versenytársak voltak egészen Saint Laurent 2008-as haláláig.

A Chanel divatház kreatív igazgatója volt 1983 óta. Amikor átvette a márka igazgatását, nagyon leszálló ágban volt a brand. Ezt ő újjá építette, és az arculatváltás, Coco Chanel hagyományain, sikeresen felhozta a divatházat, mind a mai napig.

Lagerfeld a saját márkáját többször újraindította, Budapesten is nyitott üzletet.

Sok hírességnek tervezett öltözékeket, többek közt az angol királyi család tagjainak, így Diana hercegnőnek, Katalin hercegnének,de Melania Trumpnak, az amerikai first ladynek is.

Ő fedezte fel Claudia Schiffert, és mindig megvoltak a kedvenc szupermodelljei.

Tervezett jelmezeket filmekhez, ám ő maga is szerepelt Andy Warhol L'Amour című filmjében.

2001-ben egy híressé vált fogyókúrával több mint 40 kilót fogyott. Saját bevallása szerint Hedi Slimane öltönyeit szerette volna hordani, azok pedig vékony, fiatal fiúknak szóltak. Rendhagyó fogyókúráját kiadta könyvben is.

Híres volt a macskája, Choupette, akiről egyik kollekcióját is elnevezte, ráadásul a cica instagram oldalának számos követője van.

Lagerfeld a kórházban tovább dolgozott, a hírek szerint a Fendi őszi kollekcióján. Február 19-én fejezte be földi pályafutását.

Már életében is legenda volt.

.Fotó: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images - Lagerfeld 2016-ban