Karácsonyi mese: a „láthatatlan” szeretet csodája

2022. 14. 11., 11:28pm
Egy örökérvényű gondolat karácsonyra készülődve

 

by Szendi Horváth Éva

Jól csak a szívével lát az ember…Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan, -írta Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című tanmeséjében.

Ez az örökérvényű gondolat motiválta a Jászai Mari-díjas Fekete Pétert, amikor alapanyagot keresett a Fővárosi Nagycirkusz ünnepi műsorához. Végül is Jókai Mór Melyiket a kilenc közül? című novellájára esett a választása. Így az írásmű és a „láthatatlan” szeretet csodája minden alkalommal betöltheti a manézst és a nézőteret. A közkedvelt mű alapján elkészült, korhatár nélküli karácsonyi mese a nézőket kiszakítja a mindennapok rohanásából és segít nekik ráhangolódni legszentebb családi ünnepre. Az összművészeti produkcióban harmonikus szinergiában jelenik meg a cirkuszművészet, a zene, az ének, valamint a színház- és bábművészet. 

A közönség Fekete Péter rendező és Rátkai Erzsébet érdemes művész jelmeztervezőnek köszönhetően egy varázslatos világba csöppen, ahol a legfontosabb értékek kelnek életre a cirkusz- és a társművészetek által. A darabhoz Szakál László zenekarvezető és Pál Dániel dramaturg saját dalokat írtak, melyek közül sok orgonán csendül fel.

A Melyiket a kilenc közül? című novella főhőse, a feltétlen apai szeretet megtestesítője, a szegény János mester, aki a gazdag Szomszéd minden csábító ajánlatának ellen tud állni és egy porontyától sem hajlandó megválni. János mester szerepében a Nádasdy Kálmán-díjas Szomor György látható, a Szomszéd figuráját pedig Faragó András és Dancs János alakítja. A produkcióban számos magyar és külföldi, többszörös cirkuszfesztivál-díjas artista vesz részt. Köztük gyerekek is, valamint tizenegy kutya, - ahogyan azt a hollywoodi sikerrecept diktálja.  Ám a hatást tovább fokozza, hogy feltűnik a színen egy élethű bábelefánt, egy zeppelin, egy óriási hőlégballon és a szereplőkre applikált óriási legyezők is, melyeken mozgóképek elevenednek meg.

„A cirkuszművészet mindenkié!” gondolat jegyében az időjárási viszonyoktól függően november végéig a Fővárosi Nagycirkusz előtti téren magasdrót produkciót láthatnak az arra járók. Hét méter magasságban két elképesztően tehetséges és vakmerő kolumbiai artistaművész, Manuel Beltran és Jhon River, biztosítókötél és védőháló nélkül egyensúlyoz a vékony drótkötélen.