Kamarazene magas fokon

2022. 29. 07., 9:30pm
Budapesten negyedik alkalommal rendezik meg a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált augusztus 25-30. között.

 

by Szendi Horváth Éva

Miranda Liu - Fotó: Suha Péter

A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított programsorozat a kamarazenét és annak leghitelesebb bemutatását, valamint a tehetségek felkarolását helyezi középpontba. Az ismert kamarazenei repertoár mellett külön figyelmet fordítanak a kortárs szerzőkre és a nemzetközi művésztalálkozásokra.

Ebben az évben először a New Millennium Nemzetközi Akadémia szakmai programja is csatlakozik a sorozathoz. A nyitókoncerten a V4 Vonósnégyes debütál a Magyar Zene Házában az együttes számára írt új, kortárs művek bemutatásával.

A fesztivál további eseményeinek a Régi Zeneakadémia és a Festetics Palota ad otthont, többek között olyan művészekkel, mint Korcsolán Orsolya (hegedű), Sugár Gergely (kürt), vagy Josu de Solaun (zongora). Illetve a visszatérő művészek közül Georgy Tchaidze (zongora) Bartosz Koziak (cselló), Haruka Nagao (brácsa), Győri Noémi (fuvola), Bábel Klára (hárfa) és a fesztiválalapító, Miranda Liu (hegedű).

A részletes programról a nmicmf.com oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. 

V4 Vonósnégyes

Unikális nemzetközi együttműködésre kerül sor a fesztivál nyitóestjén pénteken este a Magyar Zene Házában, ahol a fesztiválalapító kezdeményezésére az elmúlt évben frissen megalakult V4 Vonósnégyes – Miranda Liu (HU/USA) 1. hegedű, Daniel Rumler (SK) II. hegedű, Tomaš Krejbich (CZ) brácsa és Bartosz Koziak (PL) cselló – ad koncertet. A kvartett Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország figyelemre méltó művészei és zeneszerzői közötti együttműködésre összpontosít, a múlt és a jelen zenéjét a régió és egész Európa neves fesztiváljain bemutatva. A kvartett célja, hogy kulturális gazdagodást hozzon létre a V4-országokban, és a V4-országok zenészeit és zeneszerzőit bemutassa. Az együttes és egyben az együttműködés magyarországi debütálására a IV. New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál nyitókoncertjén kerül sor, ahol Antonín Dvořak utolsó vonósnégyese mellett négy ősbemutató is hallható lesz. Jiří Kabát (Csehország), Kuba Krzewiński (Lengyelország), IrisSzeghy (Szlovákia) és Vajda Gergely (Magyarország) a vonósnégyesnek dedikált műveit tűzi műsorra a kvartett. 

A további napokon délutáni és esti koncertekre várják a közönséget. A műsorban megemlékeznek a zenetörténet aktuális évfordulóiról, valamint az ismert kamarazenei repertoár mellett ritkán hallott műveket tűznek műsorra.

A műsor választással – ahogyan az egész fesztivállal – az volt a célunk, hogy a kamarazenélés örömébe a közönséget is bevonjuk, nemcsak az ismert és kedvelt művekkel, hanem teret adva kortárs, vagy ritkán hallott szerzőknek. Nagyon boldog vagyok, hogy az általam alapított nemzetközi akadémia szakmai programja mellett – amely idén csatlakozik a fesztiválhoz – a fesztiválprogramba is különleges művészeket tudtunk meghívni. És annak különösen, hogy a régóta szervezett és mindannyiunk számára művészileg nagyon inspiráló együttműködésünk a V4 vonósnégyessel most meg tud valósulni, több koncerten is játszhatunk együtt. Ezzel a kvartettel kortárs művek létrejöttét tudjuk támogatni, ami mindannyiunk számára fontos. És amelyre az idén négyéves fesztiválunk keretein belül korábban is nagy figyelmet fordítottunk a nemzetközi zeneszerzőverseny meghirdetésével, — mondta Miranda Liu.

Josu de Solaun

A szombat délutáni koncerten Johannes Brahms halálának 125. évfordulójára tisztelettel ad szólókoncertet a verseny győztes spanyol-amerikai zongoraművész, Josu de Solaun a Régi Zeneakadémián. Ő az egyetlen olyan spanyolországi zongoraművész, aki megnyerte az Enescu- és az Iturbi-versenyt is, és az áhított bukaresti díj elnyerése után meghívást kapott a spanyol király és királynő privát fogadására a királyi palotába. Szólistaként a legnevesebb zenekarokkal játszott együtt, így öröm, hogy idén fesztiválon üdvözölhetjük.

Szombaton este a Régi Zeneakadémián a romantika korszakából válogatta műsorát az öt fellépő remek művész: Miranda Liu (hegedű), Győri Noémi (fuvola), Korcsolán Orsolya (hegedű), Sugár Gergely (kürt) és Georgy Tchaidze (zongora). Elhangzik egy-egy mű Brahms és Dvořak, valamint Amy Beach, Clara Schumann és Alekszandr Szkrjabin életművéből.

A vasárnap délutáni koncerten a magyar kortárs zenei színtér nemzetközileg is elismert Kossuth-díjas zeneszerzője, zenepedagógusa Eötvös Péter művei hangzanak el a Festetics Palota Tükörtermében ezzel tisztelegve a szerző életműve előtt.

Vasárnap este a Festetics Palota Tükörtermében elhangzik Dohnányi Ernő ritkán játszott Desz-dúr vonósnégyese, amely a kamarazenei repertoár egyik gyöngyszeme ám hosszúsága és nehézsége miatt ma már ritkán hallható a koncerttermekben. A műsor további programja is igazi unikum: Bedřich Smetana: Moldova szóló hárfára, Mikhail Mchedelov: Variációk egy Paganini témára és Ludwig van Beethoven: D-dúr szerenád.

Hétfő délután Georgy Tchaidze zongoraművészt hallhatjuk a Régi Zeneakadémián, aki Franz Schubert: f-moll Impromptu-jét és Beethoven: "Hammerklavier" szonátáját szólaltatja meg.

Az orosz származású és több mint 10 éve Berlinben élő zongoraművész debütálása óta visszatérő vendége a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválnak.

A fesztivál záróeseményén, hétfőn este a Régi Zeneakadémián Dohnányi: c-moll zongoraötöse hangzik el, valamint César Franck: A-dúr szonáta és Beethoven: B-dúr triója is szerepel műsoron. Fellép többek között a V4 Vonósnégyes, Miranda Liu  hegedűművész, Bartosz Koziak gordonkaművész Lengyelországból, Pálfi Csaba klarinétművész és Josu de Solaun spanyol-amerikai zongoraművész.  

A délutáni koncertek 17.00 órakor, az esti koncertek 19:30-kor kezdődnek. Jegyek és bérletek a fesztivál weboldalán: https://nmicmf.com/hu/kezdooldal/