Kaláka koncert a Magyar Kultúra Napja alkalmából

2022. 22. 01., 11:11pm
A kultikus együttes január 22. szombat, 18:30 –kor a Ferencvárosi Művelődési Központban (1096 Budapest, Haller u 27.) „Csak az egészség meglegyen” címmel ad koncertet.

by Szendi Horváth Éva

Ferencvárosi Művelődési Központban ismert költők, klasszikus és mai verseit hallhatja a majd a közönség.

A kaláka szó jelentése erdélyi népszokás: közös munka, mely eredetileg házépítést jelentett. A Kaláka együttes 1969-ben alakult Budapesten és megzenésített verseket énekelnek. Muzsikájuk sokszínű, és a versekből következően sokstílusú. Az egyéni hangzást a négy énekhang, a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka adja.

A Kaláka együttes 1969-es megalakulása óta, több mint ötven éve egyet jelent a magyar és az egyetemes költészet kimagasló alkotásainak megzenésítésével. Mégpedig úgy, ahogy azt Kányádi Sándor fogalmazta meg a legtalálóbban: „kimuzsikálva a Gutenberg óta könyvekbe száműzött versekből a maguk olvasata szerinti »eredeti dallamot«”. A Kaláka önazonossága ugyanakkor elképesztő változatossággal párosul. Épp’ annyi zenei stílusban képes hiteles előadásra, ahány stílusban évszázadokon át a kiválasztott versek íródtak. Ám műsoraikban  a kimondottan az együttesre jellemző megszólalásmód is érvényesül. Ezt garantálja a négy énekhang, valamint a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka. Harminc album, mintegy ezer dal, és sok-sok ezer Kaláka-koncert tanúskodik erről, határon innen és túl.

Az együttes tagjai 2000-ben Kossuth-díjat, 2004-ben Prima Primissima-díjat, 2014-ben pedig Magyar Örökség-díjat vehették át.

Csak az egészség meglegyen.

Az Kaláka együttes tagjai és hangszereik:
Becze Gábor – nagybőgő, gitár
Gryllus Dániel – furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató
Gryllus Vilmos – cselló, gitár, charango, koboz, doromb
Radványi Balázs – mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba

További részletek:www.fmkportal.hu//https://kalaka.hu/