Jubileumi programok - színezüstben

2023. 24. 08., 8:36pm
Hét budapesti helyszínen várja a közönséget a 25. Zsidó Kulturális Fesztivál

 

by Szendi Horváth Éva - SBEdit

2023. szeptember 3-tól szeptember 12-ig:

Az izgalmas, különleges programok lebonyolítására a Dohány utcai, a Frankel Leó úti, a Hegedűs Gyula utcai, a Rumbach utcai zsinagógában, a Bálint Házban, a Magyar Zene Házában és a Papp László Budapest Sportarénában kerül sor. A jubileumi rendezvénysorozat a maga nemében rendkívüli produkciókat tartogat a közönség számára. A zenei- és irodalmi programokon a nézők olyan együttesekkel és művészekkel találkozhatnak majd, akik most előszőr, avagy évek óta rendszeres fellépői a fesztiválnak.

Hazai sztárok és külföldi hírességek ünneplik a Zsidó Kulturális Fesztivál fennállásának 25. évfordulóját, amely idén színezüstbe öltözik, a zsidó vallási kegytárgyak jelentős része is ebből az ősi nemesfémből készül.

A közönség a magyar zenei élet olyan nagyszerű előadóművészeivel találkozhat, mint például Malek Andrea, Szulák Andrea, Falusi Mariann, Veres Mónika Nika, Pásztor Anna, Janicsák Veca, Müller Péter Sziámi, Dés László vagy Vastag Tamás.

A színházak világában nem csak a prózai alakításaikkal, de az énektudásukkal is meghatározó, kiemelkedő színművészek művészek lépnek fel: Gubik Petra, Ónodi Eszter, Koós Réka, Hámori Gabriella, Janza Kata, Fesztbaum Béla, Bereczki Zoltán, Szabó P. Szilveszter, Csonka András, Kamarás Iván, Máté Gábor és Mácsai Pál.

A hazai zenésztársadalom kiváló művészei is képviseltetik magukat. Színpadra lép többek között Illényi Katica, Korcsolán Orsolya, Klein Judit, Jáger Bandi, Balogh Kálmán, Lukács Miklós, Szives Márton, Nógrádi Gergely, Banda Pál, a Voice&Brass, a Debrecen Dixieland Jazz Band és a Klezmerész együttes.

A fesztivált a Jávori Fegya által vezetett Budapest Klezmer Band koncertje nyitja, és a szintén 25 éves jubileumát ünneplő, a Masa Tamás által vezetett Sabbathsong Klezmer Band zárja majd.

A fesztiválnak köszönthetően Budapestre érkezik az izraeli Voices of Yemen együttes, az Omri Mor Trió és Alex Jacobowitz marimba- és xilofon-művész is. Egy igai világpremierre készül a Leonyid Gutkin által vezetett Binah Orchestra. A zenekar erre az estére hazai és nemzetközi fellépőkkel egészül ki. Csatlakozik hozzájuk az izraeli Amber Revival formációt alkotó Netta Nimrodi és Arie Burshtein, a Rox Brothers zenekart megalapító orosz Alex és Nikita Pozdnyakov, valamint Viktoria Koloszova énekesnő. 

25. ZSIDÓ KULTURÁLIS FESZTIVÁL szeptember 3-12.

Jegyek kaphatóak: https://25-zsido-kulturalis-fesztival.broadway.hu/

Bővebb információk: www.zsidokulturalisfesztival.hu