Jubileum: 20 éves a Múzeumok Éjszakája

2022. 14. 06., 11:31pm
Szolnok lesz a MUZÉJ 2022-es kiemelt helyszíne!


Az ország legnagyobb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén, szombaton, idén június 25-én rendezik meg. Immár huszadik alkalommal látogathatjuk meg egy különleges estén a múzeumokat. Ebben az évben a kiállítóterek és gyűjtemények újra teljes erő bedobással koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel készülnek a felejthetetlen, varázslatos nyáreste érdekében. A Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszíne 2022-ben Szolnok lesz.

„A Múzeumok Éjszakája mára sokkal több, mint egy szimpla kulturális eseménysorozat. Városunkra még inkább igaz ez: olyan közösségépítés, olyan varázslatos időutazás, mely kellően trendi ahhoz, hogy a fiatalabb generációkat is magával ragadja - ahogyan az idei tematika mondja, gomboljuk újra a művészeteket! Találkozzunk Szolnok és a térség több mint 30 kiállítóhelyének valamelyikén június 25-én!” – invitálja a látogatókat a rendezvényre Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.

Ingyenesen vehető majd igénybe ezen a napon, Szolnokon a városnéző kisvonat. Ezzel bejárhatóak a részt vevő intézmények és különleges programjaik, amelyek közül néhány az év során nem, vagy csak korlátozottan elérhető. Így például 2016-ban Az Év Turisztikai Attrakciója címet elnyerő RepTár repülőit ezúttal belülről is meg lehet tekinteni egy zseblámpás túrán, mégpedig igazi pilótákkal. A városban épületbejárásokkal, tárlatvezetésekkel, előadásokkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, vetélkedőkkel, bemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, bábelőadással, nyereményjátékkal is várják az érdeklődőket. A templomokban és könyvtárakban egyedülálló tárlatvezetésekkel fogadják a látogatókat, de nyitva lesznek katonai és vasúti létesítmények is, valamint olyan kuriózumok színesítik a kínálatot, mint az éjszakai vásár vagy a veterán járműkiállítás.

Idén, első alkalommal, nyolc Szolnok környéki település szintén csatlakozott az eseménysorozathoz. Abonyban, Besenyszögön, Kengyelen, Rákóczifalván, Martfűn, Szajolban, Tiszaföldváron és Újszászon változatos programok várják az érdeklődőket.

Az alábbi linkről letölthető a 2022-es Múzeumok Éjszakája szolnoki programjait tartalmazó füzet:
https://drive.google.com/file/d/1IIsoM80gqR52HqnL9lYGKJKUcnzthcBl/view?usp=sharing

 A Múzeumok Éjszakája központi honlapja: a www.muzej.hu június elején nyit, a Múzeumok Éjszakája országos programsorozatáról június 15-én tájékoztatnak majd a szervezők. Az esemény facebook oldalát: www.facebook.com/muzeumokejszakaja már most érdemes figyelemmel kísérni, hiszen számos videó, ajánló és játék segít a ráhangolódásban. Többek között feltűnik Lőrincz Tamás olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok kötöttfogású birkózó a jó hangulatú, izgalmas és szórakoztató kisvideókon, hiszen ő lett a Muzéj 2022-es szóvivője.

https://drive.google.com/file/d/1VO5WNU0rnCJKxi2bWMJtF5DEFAOZPSGF/view?usp=sharing

Forrás: Múzeumok Éjszakája

A Múzeumok Éjszakája fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium, kiemelt médiapartnere az M5 csatorna és a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal, szakmai partnere a SZTAKI.