Jószándékú misszió súlyos következményekkel - magyar film

2023. 28. 12., 4:50pm
„Kértem a Gáspártól egy húszast, aztán negyvenet kellett volna visszaadni”

 

Megérkezett, a hazai mozikban 2024. február 15-től látható új magyar film, a Nyersanyag előzetese. A Dér Zsolt, Mészáros Blanka, Pál András és Szabó Stefi főszereplésével készült, napjaink Magyarországának társadalmi viszonyait visszatükröző alkotás éles vitákat kiváltó témákat feszeget. Feltárja a városiak és a mélyszegénységben élő falusiak közt tátongó szakadék realitásait, szemlélteti a hatalommal való visszaélés mindennapi megnyilvánulásait, valamint nagyító alá veszi az értelmiségiek felelősségét és a félresiklott aktivizmus lehetséges hatásait.

A történet szerint filmes csapat érkezik egy távoli faluba, hogy a helyi fiataloknak közösségépítő, művészeti szakkört tartsanak. Tamás, a filmrendező és társai hamar elnyerik az ott élők bizalmát. Közelebb kerülve hozzájuk felismerik, hogy a faluban félelmetes méreteket ölt az elnyomás. A szálak a települést vezető polgármesterhez, Gáspárhoz vezetnek, aki a legfőbb megélhetést biztosító uborkafarmot is igazgatja. Amikor a filmesek megtudják, hogy a vezető visszaél a hatalmával, a rendező úgy dönt, hogy leleplező dokumentumfilmet forgat róla. Jószándékú missziója súlyos következményekkel jár. Nagy nyilvánosságot kapott filmjével éket ver a falu ártatlan lakói közé és mindenkit veszélybe sodor.

A kritikus hangvételű filmet a Junior Prima-díjas Boross Martin rendezte, akinek ez az első játékfilmje. A STEREO AKT színházi társulat vezetője 2017 óta foglalkozik filmezéssel. Az elmúlt hat évben a Remake_Bodony című dokumentumfilmet, valamint a Kelet-Európai randevú és a Promenád című rövidfilmeket készítette el.

A közvetlen állami támogatás nélkül forgatott Nyersanyag forgatókönyvét közösen írta a Külön falkát is jegyző Szántó Fannival. A főszerepeket alakító Dér Zsolt, Pál András, Mészáros Blanka, Baki Dániel, Tankó Erika, valamint Szabó Stefi mellett számos amatőr és gyerekszereplő is feltűnik a történetben. A film képi világát Bálint Dániel (Rossz versek, Hab) és Becsey Kristóf (Rossz versek, Magyarázat mindenre) operatőrök alkották meg. A látványtervező Fekete Anna, a jelmeztervező Mák Petra, zeneszerző pedig Bartha Márk volt.

Az ‘A’ kategóriás Tallinn-i Black Nights Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb work-in-progress projekt díját elnyerő Nyersanyag a Filmfabriq és a STEREO AKT gyártásában valósulhatott meg. Producerei Osváth Gábor és Mayer Dániel. Hazai forgalmazója a Vertigo Média.