Jön a második elődöntő

2022. 07. 12., 10:32pm
Öt ország, új zsűritagok, új szabályok, zenei párbajok és titkos szavazás

 

Az első elődöntő versenyzői

Soha nem látott izgalmak jellemzik a Virtuózok V4+ idei évadát. Az első nemzetközi elődöntő továbbjutói már biztosan ott lesznek a döntőben.

A magyar fejlesztésű komolyzenei tehetségkutató első elődöntője alaposan megdolgoztatta a zsűritagokat. Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Szlovénia összesen húsz továbbjutója közül most tízen mutatták meg magukat az első nemzetközi elődöntőben, a Budafoki Dohnányi Zenekar kíséretében, Hollerung Gábor vezetésével.

A zsűri: Miklósa Erika operaénekes, Gabriela Rachidi, a cseh Krumlov Fesztivál igazgatója, HAUSER sztárcsellista, Pablo Sáinz Villegas gitárművész, Steven Mercurio karmester, a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekar igazgatója és Harvey Goldsmith producer, a Live Aid létrehozója. Ők legszívesebben mindenkit továbbjuttattak volna, erre azonban nem volt lehetőség. Az egy országból érkező versenyzők zenei pábajt vívtak, ennek eredményéről - titkos szavazással - a két fellépés után azonnal döntött a zsűri.

„Negyven éve én is éppen ilyen gyerek voltam, mint most a versenyzők. Ezért úgy gondolom: a Virtuózok egy fantasztikus lehetőség, hogy segíthessünk nekik, felkaroljuk és bátorítsuk őket, hogy megvalósíthassák az álmaikat. Zsűritagként számomra az a legfontosabb szempont, melyik tehetség tudja megérinteni a szívemet” – mondja a spanyol gitár lelkének nevezett Pablo Sáinz Villegas gitárművész, aki extra produkciójával nyűgözte le a tévénézőket.

Plácido Domingo Jr - aki a Virtuózok főcímét is jegyzi - Zavaros Eszter operaénekessel szereplésük után a versenyzőkkel beszélgetett, de olykor próbára is tette őket.

 Liu Yinuo Szofi tanárával, Mészáros Nórával

Megbizonyosodott Liu Yinuo Szofi abszolút hallásáról, valamint kíváncsi volt a szlovén Patricija Avsic hegedűtechnikájára.

Patricija Avsic és Plácido Domingo Jr

Patricija ugyanis rendkívül gyorsan tudja játszani Rimszkij-Korszakov: A dongó című művét, amivel sokan szerettek volna már Guiness rekordot dönteni.

A szlovén hegedűs kislány lenyűgözte Plácido Domingo Jr-t, hiszen 0.58 alatt játszotta el a művet, a jelenlegi rekorder ideje pedig 1.04. Patricija felülmúlta ezt.

A Virtuózok V4+ Szlovénia öt ország hét tévécsatornáján egyszerre, egy időben mintegy 70 millió ember számára elérhető.  A komolyzenei tehetségkutató még egy elődöntővel és a szuperdöntővel jelentkezik az elkövetkezendő hetekben. Az öt ország fődíjasainak nyereménye egyenként bruttó tízezer Euró, emellett felléphetnek Maestro Plácido Domingóval 2023. március 4-én Budapesten, az MVM Dóme-ban. Az öt fődíjas számára a HUNGAROTON közös lemezfelvételt biztosít. A Best of Talents díj nyertese egy világsztárral együtt adhat koncertet a HAUSER és Harvey Goldsmith által közösen alapított HAUSER Virtuosos Talent Managament jóvoltából. Az ezüstérmesek nyereménye egy-egy Hollóházi porcelán hegedű és egy koncertfellépés a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával a Zeneakadémia Nagytermében.

Virtuózok V4+ Szlovénia a Dunán, péntekenként 20.45-től

Ők már biztosan a Virtuózok V4+ nemzetközi döntősei:

Magyarország - Somogyi Levente (szaxofon)

Szlovákia - Mário Gecašek (harmonika)

Csehország - Roman Červinka (hegedű)

Lengyelország - Paweł Libront (klarinét)

Szlovénia - Patricija Avsic (hegedű)

Fotókredit: www.virtuozok.hu Fotó Hegedűs Bence-Virtuózok

 

A backstage-ben Plácido Domingo Jr. műsorvezető beszélget a versenyzőkkel (fotó Hegedűs Bence-Virtuózok)

A cseh Kateřina Švecová_CZKateřina Švecová mindig mezítláb áll színpadra (fotó Hegedűs Bence-Virtuózok)

A Virtuózok V4+ első elődöntőjének zsűritagjai

A Virtuózok V4+ magyar elődöntőse, Liu Yinuo Szofi tanárával, Mészáros Nórával gyakorol (fotó Hegedűs Bence-Virtuózok)

Az Virtuózok V4+Szlovénia első elődöntőjének versenyzői (fotó Hegedűs Bence - Virtuózok)