Jókedvünk tele

2022. 31. 01., 5:48pm
Az utóbbi hónapokban gondterheltebb lettek az emberek, hisz’ a pandémia árnyéka nap mint nap mindenkire és mindenre rávetül.

by Szendi Horváth Éva

A művészet egyik feladata, hogy segítsen élni. Vészterhes időkben különösen fontos, hogy a Shakespeare-i „rosszkedvünk telét” ha nem is „tündöklő nyárrá”, de legalább jókedvűvé változtassa. A Turay Ida Színház két utolsó bemutatóját a színész-rendező Sztárek Andrea neve fémjelzi. Ő egy varázsló, akinek különleges érzéke van a szórakoztatáshoz, így a közönséggel pár órára el tudja a feledtetni a hétköznapi problémákat. Szabó Lőrinc szavaival élve: „csak a derű óráit” számolja és számoltatja, ezáltal pedig a sötét gondok felhőit elhessegeti a nézők homlokáról.

Térden állva jövök hozzád

A rendezőnő sztárszereposztásban állította színpadra Báldi Mária zenés vígjátékát.  A főszereplő három bárénekes figuráját Détár Enikő, Keresztes Ildikó és Csere László tölti meg élettel. A közkedvelt művészek szinte lubickolnak a testhez álló szerepükben, hiszen a darab humorra és zenére van hangolva. A történt kiindulópontja, hogy az egykor szebb napokat látott bár maroknyi csapata meg akarja menteni a munkahelyét a ledózerolástól. Az előadás során a néző megismeri a szereplők egyéni sorsát, miközben a világslágerek hangzanak el. Sztárek Andrea estéről estére egy jóízű, a barátság összetartó erejéből „kevert” koktéllal vendégeli meg a közönséget.

Sztárek Andrea

Az előadásban a rendezőnő magára is osztott egy aprócska szerepet. Csetlés-botlását a közönség mindig kitörő örömmel fogadja és a remek kabinetalakítást vastapssal jutalmazza. Nem véletlen, hogy tavaly nyáron a Szarvasi Vizi Színház fesztiválján a Térden állva jövök hozzád elnyerte a legjobb zenés előadásért járó díjat.

Sztár leszek!

A kezdő színésznő és az elismert fizikus is arra vágyik, hogy a saját szakterületén sztár legyen. Nincs ez másképp’ S. Fitzgerald —Grósz Arthur Valentin — Kardos Éva zenés vígjátékában sem.  A Sztár leszek! című darab két főszereplőjének  számos nehézséget kell legyőznie, míg célba ér. Egymás bőrébe bújnak, — így azt is meg tudják, hogy mit gondol róluk a hátuk mögött a nagyvilág. A műfaj követelményeinek megfelelően a „szerepcsere” számos vicces félreértésre, sőt: még szerelemre is okot ad.

A közönség nemcsak szem-, hanem fültanúja is a Londonban játszódó történetnek, hiszen jobbnál jobb betétdalokat is hallhat. A főszerepet játszó Bódi Barbara pedig biztos, hogy sztár lesz!