Jöjjön ki Óbudára…Múzeumba!

2020. 04. 03., 11:00am
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum /MKVM/ az állandó kiállitási anyagai mellett az idén is számos időszaki tárlattal várja a látogatókat.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum /MKVM/ az állandó kiállitási anyagai mellett az idén is számos időszaki tárlattal várja a látogatókat.

Protokoll és diplomácia

Az MKVM és a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete közös kiállítása

A protokoll eredeti értelmében a rendet, rendszert jelentette a régi irattárakban, majd az elnevezés a nemzetközi kapcsolatok szférájában honosodott meg. Ki ne szeretne végig vonulni életében legalább egyszer a vörös szőnyegen? Ki ne álmodna arról, hogy olyan fogadtatásban részesül, mint egy államfő? Most mindezt megtapasztalhatja az, aki január 23-a és május 31-e között ellátogat a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba, ahol egyedülálló nemzetközi protokoll kiállításon vehet részt. A hazai és nemzetközi protokoll és diplomácia világáról mindezidáig kulturális és múzeumi szinten csak egy-egy részterületet érintve rendeztek időszaki tárlatokat, holott a téma jelentősége, ugyanakkor exkluzív jellege miatt valódi érdeklődésre tarthat számot mind szakmai, mind a nagyközönség körében. Miközben a látogató végig vonul a vörös szőnyegen, megismerheti a protokoll különböző szakterületeit. Először katonai tiszteletadás fogadja, mely kizárólag magas rangú vendégeknek jár, minekután egy államfői rezidenciába érkezik. Tovább haladva megtekintheti Budapest Főváros által adott, illetve kapott protokoll ajándéktárgyakat, majd csemegézhet a vendéglátás protokolljában a régmúlttól egészen napjainkig. Elképzelheti, milyen lehet egy nemes étkészlettel terített, elegáns díszétkezésen részt venni; megcsodálhatja többek között a királyi készletet a Parlamenti pohárszéken. Ezt követően a vallásprotokoll szekcióban megtekintheti például az első magyarországi pápalátogatás eddig ki nem állított relikviáit, majd megérkezik egy kiemelt nemzetközi sporteseményre, mert bizony, a világversenyek protokollrendezvényei is előre meghatározott rendben zajlanak. A múzeum nevéhez híven, jó vendéglátóként desszertről is gondoskodott, valódi különlegességeket gyűjtött össze: ritkaságszámba menő magas rangú kitüntetések, különleges ajándékok, felbecsülhetetlen értékű muzeális darabok várják az érdeklődőket. Így válik a nagyközönség számára is láthatóvá ez a zárt, misztikusnak tűnő világ. Napjainkban, mikor sokan szétesőnek érzik világunkat, jó látni, hogy létezik egy olyan világ, ahol mai napig rend uralkodik. A kiállitás 2020. május 31-ig látogatható.

Gerbeaud Emil 1854–1919

Kereken száz éve annak, hogy nincs köztünk Gerbeaud Emil, a híres cukrász, csokoládégyár-tulajdonos. Ő az, aki elévülhetetlen érdemeivel nemzetközi hírnevet és elismerést szerzett a magyar cukrász- és édesiparnak. Gerbeaud a svájci Genfben született, felmenői cukrászok voltak, igy a szakmát már gyermekkorában megismerhette. Fiatal cukrászévei alatt bejárta Nyugat-Európa országait. Hires német-, francia- és angol cukrászműhelyekben dolgozott, hogy a szakmájában minél több tapasztalatot és gyakorlatot szerezzen. Párizsban megismerkedett Kugler Henrikkel, melynek köszönhetően az új élet és sikeres munka reményében Pestre költözött. Kugler és Gerbeaud minőségi termékeivel rövid időn belül meghódította az egész országot, s a huszadik század elejére már a világ távoli tájaira is eljutottak árucikkeik. Gerbeaud Emil sikert sikerre halmozott, számos újítást vezetett be a termelésbe, melyekkel hozzájárult a magyar cukrászipar fejlesztéséhez, versenyképessé tételéhez. Tiszteletreméltó alakjának az április 5-ig nyitva tartó kiállítás kíván emléket állítani.

Mézes gondolatok

A méz mint az édes íz alapvető hordozója már a kezdetek óta jelen van az emberiség történetében. Az apró repülő rovarok évezredek óta édesítik meg életünket és óvják egészségünket a természet nagylelkűsége által rájuk ruházott képességeik révén. Nap mint nap számtalan olyan terméket használunk, amelyben méhek által előállított anyagok találhatóak. Ha a környezeti ártalmak és az emberi tevékenység miatt méhek eltűnnek a földről, vajon tudnánk-e nélkülözni őket? A fontosabb méztípusok és méhtermékek megismerése mindenkinek tanulságos lehet, ezt már csak tetézi a felhasználási területük hihetetlen gazdagsága. Az április 5-ig megtekinthető kiállítás a megismerést és a megértést is segíti. Minél többet tudunk a méhekről, annál jobban szeretjük és óvjuk őket, mint a természet egyensúlyának fontos elemeit, életünk megédesítőit.