Jó kis koktél, dupla buborékkal, alkoholmentesen

2022. 28. 01., 8:28pm
Fennállásának 10. évfordulóját ünneplő, Kárász Eszter vezette Eszter-lánc mesezenekar január 29-én délelőtt 11 órakor születésnapi nagykoncertet tart a MOMkult színháztermében.

by Szendi Horváth Éva

Eszter-lánc együttes /Fotó Raffay Zsófi/

A különleges mesekoncert vendége Halász Judit. A dalok, hangok, hangszerek mind a mese szereplőivé válnak, akiknek kalandjait a gyerekek is alakíthatják ötleteikkel. Saját dalok mellett kortárs költők verseit zenésíti meg a zenekar.

10 éve, egy hideg januári hétvégén megszületett az Eszter-lánc mesezenekar és felcsendültek az első dalok. Ahogy Lackfi János írta: Dallamok, versek, bábok, buborékok, ukulele, gitár, bőgő, furulya, derbuka és társai pörögtek ezerrel. Kárász Eszter játszott, táncolt, énekelt, hadonászott, varázsolt, miközben viccesen és kedvesen vagy szomorkásan csengtek-pengtek a dalok.  Jó kis koktél, dupla buborékkal, alkoholmentesen. 

Kárász Eszter /Fotó: Emmer László /

—Most, 10 év múlva nagy szülinapi bulit tartunk, régi ès új dalokkal, és egy szívünknek régóta nagyon kedves vendéggel, Halász Judittal, aki azt ajándékozza nekünk, hogy velünk énekel. A ti ajándékotok pedig legyen az, hogy eljöttök, és együtt muzsikáltok, táncoltok ti is velünk, megajándékozva egymást sok dallammal és nevetéssel — mondta Kárász Eszter, a zenekar vezetője.

Az Eszter-lánc mesezenekar interaktív mesekoncertjei gyerekeknek és gyereklelkű felnőtteknek szólnak. Minden koncert vidám, táncos utazás, ahol a gyerekek segítségével megelevenedik a történet, a zene. A dalok, hangok, hangszerek mind a mese szereplőivé válnak, akiknek kalandjait a gyerekek is alakíthatják ötleteikkel. Saját dalok mellett kortárs költők verseit zenésítik meg. 10 éve muzsikálnak az ország és a világ számos pontján. Három lemezük jelent eddig meg a Gryllus Kiadónál; kettőt Fonogram díjra is felterjesztettek.

Az Eszter-lánc mesezenekar harmadik lemezéhez készült klipet egy jótékonysági akcióval kötötték össze. A forgatásra meghívtak egy eldugott kis zsákfalukból, Tarnabodról mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű gyerekeket egy napra Pestre egy játszóházba, ahol egész nap együtt muzsikáltak, együtt játszottak a zenekarral és a kis koncert mellett arcfestés és óriásbuborékok is voltak. Ezek a gyerekek nemhogy játszóházba nem jutottak el korábban, de sokan Pesten is először jártak. Így forgatták közösen a Játszóházi rokkendroll című dal klipjét, amiben a gyerekek szereplőnek és alkotónak is érezhették magukat, és megtapasztaltták a csapatmunka erejét, a sikert és hogy képesek értéket létrehozni. „Csak remélni tudjuk, hogy sikerült ezeket a gyerekeket nem csak egy napra boldoggá tenni, de hosszútávon is utat mutatni, önbecsülésüket növelni”.

A születésnapi koncerten szintén meghívták a forgatáson résztvevő gyerekeket, hogy együtt ünnepeljenek.

Közreműködők:

Kárász Eszter - ének, ukulele

Bata István - gitár, buzuki

Becze Gábor - nagybőgő

Clemente Gábor - ütőhangszerek

Nemes Janó - szaxofon, fuvola

Veér Csongor - hegedű

Wagner-Puskás Péter - harmonika, zongora

További információ:

https://momkult.hu/programok/eszter-lanc-10-szulinapi-nagykoncert/

https://www.facebook.com/mesezenekar

https://www.youtube.com/playlist?list=PLLIcAou4wpeW6hU3Te0yOWv5nD3eSpYmc